Civilizáció

A klímatüntetésen letartóztatták Esmeralda belga hercegnőt

Ezzel párhuzamosan összeomlással fenyeget az angol jegybank. Csőd fenyegeti azokat a cégeket, amelyek nem vesznek tudomást az állítólagos klímaválságról – mondta az Angol Központi Bank elnöke.

Mark Carney szerint a cégeknek és iparágaknak a nulla szén-dioxid-kibocsátás felé kell haladniuk, ha életben akarnak maradni.

Az elmúlt héten ismét hallatták hangjukat a klímakatasztrófát kiáltó radikális tüntetők, az Extinction Rebellion, avagy a Kihalás Lázadás nevű brit eredetű, de immár európai mozgalom tagjai.

A klímatüntetésen letartóztatták Esmeralda belga hercegnőt

Az aktivisták megpróbáltak megbénítani egy londoni repteret. Míg egyesek a terminál padlójához pillanatragasztózták magukat, két társuk eljutott egy repülőhöz. Az egyiket az utastérből vezették ki, a másik felmászott egy repülő tetejére.

Londonban a rendőrség több, mint 1300 embert tartóztatott le, köztük Esmeralda belga hercegnőt, akinek a hazájában a tüntetők azt követelték az uralkodótól, hogy hirdessen klíma-szükségállapotot.

Ebben a közhangulatban adott interjút a The Guardian című brit lapnak Mark Carney, az Angol Központi Bank kanadai elnöke, aki szerint csőd és összeomlás fenyegeti azokat a cégeket, amelyek figyelmen kívül hagyják a klímahelyzetet és nem kezdik meg az átállást a nulla szén-dioxid-kibocsájtású gazdaságra.

Carney arra is figyelmeztetett, hogy

az éghajlatváltozás megfékezéséhez szükséges nemzetközi átalakulás sokkoló pénzügyi összeomláshoz vezethet.

A bankvezér már korábban figyelmeztetett, hogy a pénzügyi szektorra is kihathat a klímaváltozás: egyaránt elképzelhetők a szélsőséges időjárás okozta károk, az eszközállomány értékvesztése és a fosszilis fűtőanyagra épülő iparágak leértékelődése a kormányzati intézkedések nyomán.

Az Angol Központi Bank értékelése szerint 20 billió dollárra becsült eszközállomány értéktelenedhet el, ha nem foglalkoznak hatékonyan az éghajlati válsággal.

Carney szerint emellett azonban hatalmas vagyonokra tehetnek szert azok, akik az üvegházi gázkibocsájtás megfékezését célzó technológiákon dolgoznak, különösen Nagy-Britanniában.

Azok a cégek, amelyek nem alkalmazkodnak, csődbe mennek, semmi kétség

– mondta interjújában Carney.

A The Guardian például olyan statisztikát idéz, amely szerint az amerikai szénipari vállalatok értéke 90 százalékkal csökkent. Kockázattal néznek szembe a bankok is, tette hozzá a pénzügyi vezető.

Carney nem tudott egyértelmű választ adni, hogy a piac megjutalmazza-e a klímatudatos cégeket. „Kérdés, hogy a váltás sima vagy nagyon hirtelen lesz-e. Minél jobban késik a reálgazdaságban, annál nagyobb a kockázata a hirtelen váltásnak” – mondta –, amivel a cégek hirtelen értékvesztésére is utalt.

Forrás: MTI| The Guardian | Infostart

rampi

Recent Posts

A ‘fenntartható’ nem fenntartható: az ESG talpraállítása

A “fenntartható” szó exponenciális sebességgel szaporodik, hamarosan már minden mondatban szerepelni fog, akár többször is. Viszont…

6 óra ago

*** Extrém FIGYELMEZTETÉS ***

Vörös riasztás: A bolygó veszélyben ! A jelentésből kiderül, hogy 2023 volt az eddigi legmelegebb…

5 nap ago

Éghajlatváltozás és az egyre nagyobb szerepű karbonsemlegesség

Az éghajlatváltozás a világgazdaság iparosodásának nem szándékolt következménye. Az emberi tevékenység nagy mennyiségű CO2-t és…

1 hét ago

A túlnépesedés még mindig óriási probléma

A túlnépesedés még mindig óriási probléma: interjú Jane O'Sullivannal. Februárban interjút készítettem Chris Bystroff biokémikussal,…

3 hét ago

Az éghajlatkutatók egy része sem tudja, hogy mi van?

Tizedik egymást követő havi melegrekord riasztja és zavarba hozza az éghajlatkutatókat. Ha az anomália augusztusig…

3 hét ago

Al Gore – Amiről a fosszilis energiaágazat hallgat

Ebben az energikus előadásban, a Nobel-díjjal kitüntetett Al Gore a klímaválság megoldásának útjában álló két…

4 hét ago