A klímatüntetésen letartóztatták Esmeralda belga hercegnőt

Ezzel párhuzamosan összeomlással fenyeget az angol jegybank. Csőd fenyegeti azokat a cégeket, amelyek nem vesznek tudomást az állítólagos klímaválságról – mondta az Angol Központi Bank elnöke.

A klímatüntetésen letartóztatták Esmeralda belga hercegnőt | ClimeNews

Mark Carney szerint a cégeknek és iparágaknak a nulla szén-dioxid-kibocsátás felé kell haladniuk, ha életben akarnak maradni.

Az elmúlt héten ismét hallatták hangjukat a klímakatasztrófát kiáltó radikális tüntetők, az Extinction Rebellion, avagy a Kihalás Lázadás nevű brit eredetű, de immár európai mozgalom tagjai.

      A klímatüntetésen letartóztatták Esmeralda belga hercegnőt

Az aktivisták megpróbáltak megbénítani egy londoni repteret. Míg egyesek a terminál padlójához pillanatragasztózták magukat, két társuk eljutott egy repülőhöz. Az egyiket az utastérből vezették ki, a másik felmászott egy repülő tetejére.

Esmeralda belga hercegnő | ClimeNews - HírportálLondonban a rendőrség több, mint 1300 embert tartóztatott le, köztük Esmeralda belga hercegnőt, akinek a hazájában a tüntetők azt követelték az uralkodótól, hogy hirdessen klíma-szükségállapotot.

Ebben a közhangulatban adott interjút a The Guardian című brit lapnak Mark Carney, az Angol Központi Bank kanadai elnöke, aki szerint csőd és összeomlás fenyegeti azokat a cégeket, amelyek figyelmen kívül hagyják a klímahelyzetet és nem kezdik meg az átállást a nulla szén-dioxid-kibocsájtású gazdaságra.

Carney arra is figyelmeztetett, hogy

az éghajlatváltozás megfékezéséhez szükséges nemzetközi átalakulás sokkoló pénzügyi összeomláshoz vezethet.

A bankvezér már korábban figyelmeztetett, hogy a pénzügyi szektorra is kihathat a klímaváltozás: egyaránt elképzelhetők a szélsőséges időjárás okozta károk, az eszközállomány értékvesztése és a fosszilis fűtőanyagra épülő iparágak leértékelődése a kormányzati intézkedések nyomán.

Mark Carney, the Bank of England governor, has led efforts to address the dangers global heating poses to the financial sector. Photograph: Leon Neal/Getty Images | ClimeNewsAz Angol Központi Bank értékelése szerint 20 billió dollárra becsült eszközállomány értéktelenedhet el, ha nem foglalkoznak hatékonyan az éghajlati válsággal.

Carney szerint emellett azonban hatalmas vagyonokra tehetnek szert azok, akik az üvegházi gázkibocsájtás megfékezését célzó technológiákon dolgoznak, különösen Nagy-Britanniában.

Azok a cégek, amelyek nem alkalmazkodnak, csődbe mennek, semmi kétség

– mondta interjújában Carney.

A The Guardian például olyan statisztikát idéz, amely szerint az amerikai szénipari vállalatok értéke 90 százalékkal csökkent. Kockázattal néznek szembe a bankok is, tette hozzá a pénzügyi vezető.

Carney nem tudott egyértelmű választ adni, hogy a piac megjutalmazza-e a klímatudatos cégeket. „Kérdés, hogy a váltás sima vagy nagyon hirtelen lesz-e. Minél jobban késik a reálgazdaságban, annál nagyobb a kockázata a hirtelen váltásnak” – mondta –, amivel a cégek hirtelen értékvesztésére is utalt.

Forrás: MTI| The Guardian | Infostart

Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.