Élőben követheti a Dorian hurrikán útvonalát (frissítve)

Különböző hírcsatornák és a YouTube jóvoltából élőben követhető az időközben 5-ös fokozatúvá fejlődött Dorian hurrikán útvonala.

Nyomon követés a Windy látványos, online meteorológiai szoftver segítségével:

Megérkezett a Bahamákra vasárnap a Dorian ötös erősségű hurrikán. Óránkénti 280 kilométeres széllökései azt jelentik, hogy ennél erősebb hurrikán még soha nem érte el a szigetcsoportot. 1950 óta az Atlanti-óceán térségében nem pusztított ennél erősebb szélvihar.„Egyike a valaha látott legnagyobb hurrikánoknak. Hatását a centrumától több száz mérföldre is érezni lehet már jóval azelőtt, hogy partot érne. Azzal számolunk, hogy az ország keleti partját éri el, néhány helyen nagyon-nagyon súlyosan. Kormányom szorosan együttműködik az állami és a helyi hatóságokkal" – hangsúlyozta Donald Trump amerikai elnök.

A bahamai hurrikánközpont vasárnap arra hívta fel az emberek figyelmét, hogy életveszélyes a helyzet, mindenki azonnal keressen menedéket és ne mozduljon ki onnan, ha a vihar epicentruma a közelben halad át.

A videón is jól látható katasztrofális pusztítást okozott a Dorian hurrikán a Bahamákon a beszámolók szerint is.

Amerika keleti partját célozza meg a Dorian hurrikán. Florida állam összes városa most készül fel a várhatóan 4. kategóriába tartozó horror viharra. Florida tisztviselői folyamatosan figyelmezteti a lakosságot, hogy ideje felkészülni, figyeljék a kiszámíthatatlan vihar fokozódását és ha szükséges el kell hagyniuk a lakóhelyüket.

Az úgynevezett Saffir–Simpson-féle hurrikánskála a trópusi viharok osztályozására szolgál, hosszan tartó szeleik erőssége, és a romboláson, valamint a partot érést követő árvizek alapján.

Élőben követheti a Dorian hurrikán útvonalát | ClimeNews - Hírportál

Az alábbi táblázatból kiolvasható, hogy a jelenlegi 2-es fokozat, ami elkerülte már Puerto Rico-t és áthaladt az amerikai Vigin szigeteken, néhány tetőfedő elem, ajtó és ablak sérülését, a növényi környezet és lakókocsik jelentős sérülését okozza, az árvíz lerombolja a gyengébb mólókat és elszakítja a hajóköteleket. A várható 3-as vagy 4-es fokozat, - ami miatt rendkívüli állapot van már elrendelve Floridában -, az összes lakóház és ipari létesítmény tetőszerkezete várhatóan megsemmisül. Egész házakat tesz tönkre az erős szél. Az árvíz nagyobb károkat okoz az alacsonyabb szinteken. A lakókörzeteket kitelepítik. Szóval a következő négy napban ezt figyelve kiderül mi lesz.

Élőben követheti a Dorian hurrikán útvonalát | ClimeNews - Hírportál

A Dorian az űrből a NASA által közzétett felvételekről:

5-ös fokozatú Dorian 2019. szeptember 1.

4-es fokozatú Dorian 2019. augusztus 31.

3-as fokozatú Dorian

Rampasek László


A ClimeNews – Hírportál számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlatról, a természetről és a szennyezésekről szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva.
Legyen a ClimeNews - Hírportál Támogató Tagja! A független médiát olvasóink zöme a ClimeNews digitális és ingyenes tartalmaiból is tájékozódik. A klímaváltozás felgyorsult és a kapcsolódó események megsűrűsödtek! Annak érdekében, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon még több információval szolgáljuk ki olvasóinkat, támogasson minket rendszeres vagy egyszeri hozzájárulással! Köszönjük. Lépjen a támogatói oldalunkra.
ClimeNews TÁMOGATÁS


Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.