Élőben követheti a Dorian hurrikán útvonalát (frissítve)

Különböző hírcsatornák és a YouTube jóvoltából élőben követhető az időközben 5-ös fokozatúvá fejlődött Dorian hurrikán útvonala.

Nyomon követés a Windy látványos, online meteorológiai szoftver segítségével:

Megérkezett a Bahamákra vasárnap a Dorian ötös erősségű hurrikán. Óránkénti 280 kilométeres széllökései azt jelentik, hogy ennél erősebb hurrikán még soha nem érte el a szigetcsoportot. 1950 óta az Atlanti-óceán térségében nem pusztított ennél erősebb szélvihar.„Egyike a valaha látott legnagyobb hurrikánoknak. Hatását a centrumától több száz mérföldre is érezni lehet már jóval azelőtt, hogy partot érne. Azzal számolunk, hogy az ország keleti partját éri el, néhány helyen nagyon-nagyon súlyosan. Kormányom szorosan együttműködik az állami és a helyi hatóságokkal” – hangsúlyozta Donald Trump amerikai elnök.

A bahamai hurrikánközpont vasárnap arra hívta fel az emberek figyelmét, hogy életveszélyes a helyzet, mindenki azonnal keressen menedéket és ne mozduljon ki onnan, ha a vihar epicentruma a közelben halad át.

A videón is jól látható katasztrofális pusztítást okozott a Dorian hurrikán a Bahamákon a beszámolók szerint is.

Amerika keleti partját célozza meg a Dorian hurrikán. Florida állam összes városa most készül fel a várhatóan 4. kategóriába tartozó horror viharra. Florida tisztviselői folyamatosan figyelmezteti a lakosságot, hogy ideje felkészülni, figyeljék a kiszámíthatatlan vihar fokozódását és ha szükséges el kell hagyniuk a lakóhelyüket.

Az úgynevezett Saffir–Simpson-féle hurrikánskála a trópusi viharok osztályozására szolgál, hosszan tartó szeleik erőssége, és a romboláson, valamint a partot érést követő árvizek alapján.

Élőben követheti a Dorian hurrikán útvonalát | ClimeNews - Hírportál

Az alábbi táblázatból kiolvasható, hogy a jelenlegi 2-es fokozat, ami elkerülte már Puerto Rico-t és áthaladt az amerikai Vigin szigeteken, néhány tetőfedő elem, ajtó és ablak sérülését, a növényi környezet és lakókocsik jelentős sérülését okozza, az árvíz lerombolja a gyengébb mólókat és elszakítja a hajóköteleket. A várható 3-as vagy 4-es fokozat, – ami miatt rendkívüli állapot van már elrendelve Floridában -, az összes lakóház és ipari létesítmény tetőszerkezete várhatóan megsemmisül. Egész házakat tesz tönkre az erős szél. Az árvíz nagyobb károkat okoz az alacsonyabb szinteken. A lakókörzeteket kitelepítik. Szóval a következő négy napban ezt figyelve kiderül mi lesz.

Élőben követheti a Dorian hurrikán útvonalát | ClimeNews - Hírportál

A Dorian az űrből a NASA által közzétett felvételekről:

5-ös fokozatú Dorian 2019. szeptember 1.

4-es fokozatú Dorian 2019. augusztus 31.

3-as fokozatú Dorian

Rampasek László

Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.