Gondolkodtál már azon, hogy mekkora a Mikulás karbonlábnyoma? Mivel mindenki zöldül, logikus, hogy a Mikulás is zöldüljön, nem igaz?

Mekkora a Mikulás karbonlábnyoma?

Egyszerűen imádom a gondolatot, hogy van valaki, aki minden karácsony estéjén körbejárja a világot, hogy megajándékozza a kedves gyerekeket. Milyen jó lenne, ha ez tényleg igaz lenne. Valóban az lenne, egy varázslatos karácsony. De tegyük fel, hogy a Mikulás egyáltalán nem varázslatos. Tegyünk úgy, mintha tényleg létezne, és minden, amit csinál, a játékok gyártásától kezdve a kiszállításon át egészen a rossz gyerekeknek szánt szén meghagyásáig, megtörténne. Nem hagyna egy tonna szénlábnyomot? Nézzük meg ezt az igazán klassz infografikát.

Mekkora a Mikulás karbonlábnyoma? Infógrafika!

A Mikulás lehet, hogy vidám, de biztosan nem zöld. A Mikulás 122 millió mérföldes világ-körüli útja során 69,7 millió tonna szén-dioxidot bocsát ki. Megnézzük, honnan származik ez a kibocsátás, és mit lehet tenni annak érdekében, hogy ez a karácsony örömteli legyen a gyermekek és a környezet számára.

Karácsonyi bűnösök

Nézzük meg közelebbről, hogy milyen forrásokból kerül a levegőbe ez a rengeteg plusz tonna szén-dioxid.

Rénszarvasok

Az eurázsiai sarkvidéki tundrai tundrában élő tundrai rénszarvas jellemzően 7 láb magasra és 410 kilósra nő. Nagyon kevés példányt látni vörös orral.

Szán

A Mikulás hagyományos, piros skandináv szánja közel 321 000 tonna hasznos terhet szállít.

Mikulás

Az olykor Télapó vagy Szent Miklós néven ismert Mikulás 300 fontot nyom – kora ismeretlen.

A piszkos igazság

A Mikulás egyetlen éjszaka alatt közel 69,4 millió tonna szén-dioxidot bocsát ki. Ez nagyjából annyi, mint Katar éves szén-dioxid-kibocsátása.

Szén-dioxid-kibocsátás

Rénszarvas – 53,667 metrikus tonna

A kétméteres Tundra rénszarvasokból álló csapat 122 millió mérföldes útja során 40 668 tonna szén-dioxid-egyenértéket bocsát ki. A szarvasmarhákhoz hasonlóan a rénszarvasok is termelnek metánt a szokásos állati emésztési funkciók révén, amely rövidtávon legalább 80-szor olyan erős üvegházhatású gáz, mint a szén-dioxid.

Széndarabok – 231,702 tonna

Egy átlagos széndarab, amelyet egy rosszcsont gyermek harisnyájában találunk, körülbelül 17 dekagramm súlyú. Ha a világ összes gyermekének 1/5-e szerepel a rosszcsontok listáján, akkor 75 000 tonna szén marad a harisnyában. Ennek a szénnek a bányászata során 37 111 tonna szén-dioxiddal egyenértékű szén-dioxid szabadult fel metángáz formájában. További 194 591 tonna szén kerül kibocsátásra, ha úgy döntenek, hogy karácsony reggel elégetik a szenet.

Játékok – 68,1 millió metrikus tonna

A játékok messze a legnagyobb mértékben hozzájárulnak a Mikulás szén-dioxid-kibocsátásához. A kezdeti gyártástól és összeszereléstől kezdve a csomagoláson át a végső megsemmisítésig a jó gyerekeknek szánt játékok 68,1 millió tonna CO2-t bocsátanak ki.

Tejek és sütemények – 8,860 tonna

A karácsony esti hagyomány, miszerint a tej és a sütemények kihagyása a környezetvédelem rovására megy. A tej és a sütemények előállításához 900, illetve 750 gramm szén-dioxid-kibocsátás szükséges egy kilogramm élelmiszer előállításához.

Gyár északon – 983 000 tonna

A Mikulás műhelyének mérete is növeli a karbonlábnyomát. A műhely mérete a Nike tulajdonában lévő nagy gyárakéhoz hasonlítható. Így a műhely 983 000 tonna CO2-t bocsátana ki.

Csomagolópapír – 284,493 metrikus tonna

A különböző típusú és súlyú csomagolópapírok megváltoztatják a keletkező szén-dioxid-kibocsátás mennyiségét. De általánosságban elmondható, hogy ha minden jó gyerek kap egy becsomagolt ajándékot a Mikulástól karácsonykor, akkor 284 493 tonna papír keletkezik.

Az összesen: 69,7 millió tonna!

A karbonlábnyom csökkentése

Most, hogy már ‘pontosan’ tudjuk, mi növeli a Mikulás karbonlábnyomát, vannak olyan lépések, amelyeket megtehetünk a környezetbarátabb ünnepek érdekében.

Szán-frissítés

A GE által javasolt, újratervezett szán segíthetne abban, hogy kevesebb jég és szél ellenállás alakuljon ki, így a Mikulás gyorsabban és kevesebb erőforrást felhasználva tudna nagy távolságokat megtenni. A Mikulás az új nátrium akkumulátorokat is használhatná, amelyeket a hibrid közlekedés más formáiban is alkalmaznak.

Zöld csomagolás

Ahelyett, hogy a kereskedelmi csomagolópapírhoz nyúlna, amely tele van mérgező színezékekkel, a Mikulás újrahasznosított papírt, természetes rostszöveteket vagy fenntartható, biológiailag lebomló papírt használhatna.

Helyi tej és süti

Amikor a Szent Miklósnak egy csésze tejet és egy tányér süteményt teszel ki, válassz olyan termékeket, amelyeket helyben termeltek. A helyi termékek vásárlása csökkenti a legnagyobb CO2-kibocsátót, a szállítást és a hűtést. Még jobb választás a szójatej, mivel a szójabab inkább elnyeli, mint kibocsátja a CO2-t.

Ne hagyja a szenet

Ahelyett, hogy széndarabokat adnál a rosszcsont gyerekeknek, inkább adj nekik egy alternatív energiatermelési formát, például egy apró szélturbinát vagy tűkereket, vagy néhány helyben termesztett citromot.

Energiahatékony gyár

Bár a szán talán karácsonyi jókedvvel fut, az északi gyár biztosan nem. A napenergiára való átállással a Mikulás és a manók kihasználhatják az Északi-sarkon a 24 órás napfényes időszakokat.

Újrahasznosított játékok

A karácsonykor szállított játékok típusának megváltoztatása lesz a legnagyobb hatással a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésére. A Mikulásnak olyan környezetbarát játékokat kellene választania, amelyek 100 százalékban újrahasznosított anyagból készülnek. A zene és a videojátékok esetében a fizikai példány helyett a digitális formátumot válassza.

Hát nem volt érdekes? A Mikulásnak tényleg meg kellene fontolnia, hogy zöldüljön, ez tényleg rengeteg szén-dioxid-kibocsátás egy éjszakára.

Forrás: Ethical Ocean |  

rampi

Recent Posts

A ‘fenntartható’ nem fenntartható: az ESG talpraállítása

A “fenntartható” szó exponenciális sebességgel szaporodik, hamarosan már minden mondatban szerepelni fog, akár többször is. Viszont…

2 nap ago

*** Extrém FIGYELMEZTETÉS ***

Vörös riasztás: A bolygó veszélyben ! A jelentésből kiderül, hogy 2023 volt az eddigi legmelegebb…

7 nap ago

Éghajlatváltozás és az egyre nagyobb szerepű karbonsemlegesség

Az éghajlatváltozás a világgazdaság iparosodásának nem szándékolt következménye. Az emberi tevékenység nagy mennyiségű CO2-t és…

2 hét ago

A túlnépesedés még mindig óriási probléma

A túlnépesedés még mindig óriási probléma: interjú Jane O'Sullivannal. Februárban interjút készítettem Chris Bystroff biokémikussal,…

3 hét ago

Az éghajlatkutatók egy része sem tudja, hogy mi van?

Tizedik egymást követő havi melegrekord riasztja és zavarba hozza az éghajlatkutatókat. Ha az anomália augusztusig…

3 hét ago

Al Gore – Amiről a fosszilis energiaágazat hallgat

Ebben az energikus előadásban, a Nobel-díjjal kitüntetett Al Gore a klímaválság megoldásának útjában álló két…

4 hét ago