Az összeomlás kutatók a társadalmat, a túlélésre készülők önmagukat akarják megmenteni

Amint szóba hozzuk az „elkerülhetetlen összeomlás” témáját, azt, hogy miként is nézhet majd ki a jövőben jelenlegi társadalmunk, és ezzel kapcsolatban mik is a lehetőségeink, pillanatok alatt azon kaphatjuk magunkat, hogy már be is skatulyáztak minket a „végítélet-kultusz hívőknek” bélyegzett túlélésre készülőkkel, az úgynevezett „prepper” -ekkel.

A Deep Adaptation, vagy Mélyalkalmazkodás csoportokban a „prepper” kifejezés egy megosztó szó és az új tagok gyakran nem értik, mi is a különbség a túlélés és az alkalmazkodás között.

Az összeomlás kutatók a társadalmat, a túlélésre készülők önmagukat akarják megmenteni

A Camp Collapse-nál ragaszkodunk ahhoz, hogy különbség nagyon jelentős. Közel áll hozzánk a gondolat, hogy pozitív módon közelítsük meg az „összeomlás” jövőképét. Hiszen ahogy a Jem Bendell által írt Mélyalkalmazkodási Útmutatóban is szerepel: az összeomlás elkerülhetetlen, míg a katasztrófa csupán valószínű.

Ebből az következik, hogy igen, a jelenlegi globalizált komplex technológiai civilizációnk nagy valószínűséggel összeomlik – de a jövőnek ezzel együtt nem kell szükségszerűen az elképzelhető legrosszabbnak lennie.

Az összeomlás kutatók a társadalmat, a túlélésre készülők önmagukat akarják megmenteni

Szóval, miben más egy alkalmazkodás központú szemlélet, a túlélésre koncentrálóhoz képest?

Önellátás, vagy felhalmozás?

Újra elsajátítani a földből való megélhetés módját, mindkét megközelítésben általános. A vadászat, növényi élelem gyűjtése és termesztése hasznos készség, amennyiben csökkenteni szeretnénk a függésünket az élelmiszer ellátó rendszerektől. A térkép ismerete és a tájékozódás képessége nem különben életbevágó.
Konzervek, WC-papír és palackozott víz mértéktelen felhalmozása viszont az alkalmazkodást sürgető megközelítésben nem sok mindenre jelent megoldást. Időt lehet nyerni vele, és ez sok esetben jöhet jól. Hiszen alkalmazkodni csak az fog tudni, aki él addig, hogy megtehesse. Ám az „összeomlás” inkább egy maraton, mint egy nagy drámai esemény (még ha filmen kétségtelenül izgalmasan mutat is), és sokkal fontosabb fenntartható és önellátó rendszerek fejlesztése, mint egy hatalmas élelmiszerraktáré.

Közösség, vagy elszigeteltség?

Azok között, akik az előttünk álló jövőre így tekintenek, és tudatosan készülnek rá, gyakori szempont a nagyvárosokból való eltávolodás. Ez az egyik legradikálisabbnak tűnő lépés egy olyan világban, ahol a városiasodás eddig sohasem látott méreteket öltött, és továbbra is intenzív növekedés előtt áll. Ez az egyik fő ok, ami időről-időre felkelti a média érdeklődését.

Kétségtelen, hogy távol a város zajától, a természetes környezetben földet vásárolni, azt művelni, és elsajátítani az önellátás képességét egy roppant izgalmas élmény és tapasztalat, de valóban reális és fenntartható-e, hogy az ember megtanuljon és egymaga elláson minden feladatot, amelyre valaha szüksége lesz?! Az élelmiszer termeléstől, az építésen és a gyógyításon át, a védelemig… az ember társasági lény, és az együttműködéssel képes a fejlődésre és a gyarapodásra, nem az elszigeteltség magányában.

„Ahelyett, hogy egy atombunkerbe bújva próbáljon meg az ember felkészülni arra, hogy átvészelje a vihart, a Deep Adaptation mozgalom célja, hogy a társadalmat, mint olyat, valamilyen formában megőrizze az utókor számára – kezdve a vidéki, közösségi életmóddal, miközben a tágabb külvilággal is kapcsolatban áll.”

Nyitottság, vagy falak?

Mindkét irányzat tudja jól, hogy társadalmaink a jelenlegi formájukban nem fenntarthatók, és az idő előrehaladtával egyre kevésbé lesznek azok. Ám az alkalmazkodás központú megközelítés sokkal inkább épít a közösségre, mint értékre és célra… egyszersmind a valódi, túlélésen túli élet eszközeként.

Félve tekintünk arra a jövőre, ahol majd falakat építenek az emberek, hogy megvédjék magukat a másiktól, ahol mindennaposak lesznek a háborúk és zavargások, ahol a nemzetek a végletekig küzdenek majd az utolsó erőforrásokért.

Akik az alkalmazkodás feladatát tartják szem előtt, hamar belátják, hogy az élhetőbb jövő csak akkor válhat valóra, ha mindenki számára lesz az. Nem csupán azoknak, akiknek sikerült egy darab földet vásárolniuk Skóciában, és elegendő fegyverrel rendelkeznek ahhoz, hogy távol tartsák a többieket az élelmiszer készleteiktől.

2020 egy olyan év volt, ami végre mindannyiunkat emlékeztetett rá, egy katasztrófa esetén – legyen az járvány vagy tűzvész – az egyetlen remény a tovább lépésre, a kölcsönös segítségnyújtás, és a társadalmi szintű alkalmazkodás az együttműködés, a közösségvállalás és szolidaritás elveihez.

Igen, készülnünk kell – de együtt, közösen

A Mélyalkalmazkodás gondolatvilágának elfogadása lehetőséget nyújt az embereknek arra, hogy a valósággal szembesülve, megbékéljenek egy, a jelenlegitől drasztikusan eltérő jövőképével. Ezen keresztül menni természetesen komoly lelki megterhelést jelent. Éppen ezért létfontosságú az emberiességünk alapjainak mielőbbi megerősítése.

Ahogyan az is elengedhetetlen, hogy folyamatosan emlékeztessük egymást a valóság ismeretének fontosságára, és támogassuk egymást abban, hogy jobb emberek lehessünk, ahogy szem előtt kell tartanunk azt is, hogy az alkalmazkodásban célunk a nehéz átmenetnek is ellenálló közösségek megteremtése, és nem az önző és elkeseredett menekülés saját démonjaink elől…

Ricardo Silva | Fordította: Balazs Stumpf-Biro | Deep Adaptation Hungary – Készülj & Alkalmazkodj

Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.