A Mikulás karbonlábnyoma

Gondolkodtál már azon, hogy mekkora a Mikulás karbonlábnyoma? Mivel mindenki zöldül, logikus, hogy a Mikulás is zöldüljön, nem igaz?

Mekkora a Mikulás karbonlábnyoma? | ClimeNews

Mekkora a Mikulás karbonlábnyoma?

Egyszerűen imádom a gondolatot, hogy van valaki, aki minden karácsony estéjén körbejárja a világot, hogy megajándékozza a kedves gyerekeket. Milyen jó lenne, ha ez tényleg igaz lenne. Valóban az lenne, egy varázslatos karácsony. De tegyük fel, hogy a Mikulás egyáltalán nem varázslatos. Tegyünk úgy, mintha tényleg létezne, és minden, amit csinál, a játékok gyártásától kezdve a kiszállításon át egészen a rossz gyerekeknek szánt szén meghagyásáig, megtörténne. Nem hagyna egy tonna szénlábnyomot? Nézzük meg ezt az igazán klassz infografikát.

Mekkora a Mikulás karbonlábnyoma? Infógrafika!

A Mikulás lehet, hogy vidám, de biztosan nem zöld. A Mikulás 122 millió mérföldes világ-körüli útja során 69,7 millió tonna szén-dioxidot bocsát ki. Megnézzük, honnan származik ez a kibocsátás, és mit lehet tenni annak érdekében, hogy ez a karácsony örömteli legyen a gyermekek és a környezet számára.

Karácsonyi bűnösök

Karácsonyi bűnösök | ClimeNews

Nézzük meg közelebbről, hogy milyen forrásokból kerül a levegőbe ez a rengeteg plusz tonna szén-dioxid.

Rénszarvasok

Az eurázsiai sarkvidéki tundrai tundrában élő tundrai rénszarvas jellemzően 7 láb magasra és 410 kilósra nő. Nagyon kevés példányt látni vörös orral.

Szán

A Mikulás hagyományos, piros skandináv szánja közel 321 000 tonna hasznos terhet szállít.

Mikulás

Az olykor Télapó vagy Szent Miklós néven ismert Mikulás 300 fontot nyom – kora ismeretlen.

A piszkos igazság

A Mikulás egyetlen éjszaka alatt közel 69,4 millió tonna szén-dioxidot bocsát ki. Ez nagyjából annyi, mint Katar éves szén-dioxid-kibocsátása.

Szén-dioxid-kibocsátás

Rénszarvas – 53,667 metrikus tonna

Rénszarvas | ClimeNews

A kétméteres Tundra rénszarvasokból álló csapat 122 millió mérföldes útja során 40 668 tonna szén-dioxid-egyenértéket bocsát ki. A szarvasmarhákhoz hasonlóan a rénszarvasok is termelnek metánt a szokásos állati emésztési funkciók révén, amely rövidtávon legalább 80-szor olyan erős üvegházhatású gáz, mint a szén-dioxid.

Széndarabok – 231,702 tonna

Széndarabok | ClimeNews

Egy átlagos széndarab, amelyet egy rosszcsont gyermek harisnyájában találunk, körülbelül 17 dekagramm súlyú. Ha a világ összes gyermekének 1/5-e szerepel a rosszcsontok listáján, akkor 75 000 tonna szén marad a harisnyában. Ennek a szénnek a bányászata során 37 111 tonna szén-dioxiddal egyenértékű szén-dioxid szabadult fel metángáz formájában. További 194 591 tonna szén kerül kibocsátásra, ha úgy döntenek, hogy karácsony reggel elégetik a szenet.

Játékok – 68,1 millió metrikus tonna

Játékok | ClimeNews

A játékok messze a legnagyobb mértékben hozzájárulnak a Mikulás szén-dioxid-kibocsátásához. A kezdeti gyártástól és összeszereléstől kezdve a csomagoláson át a végső megsemmisítésig a jó gyerekeknek szánt játékok 68,1 millió tonna CO2-t bocsátanak ki.

Tejek és sütemények – 8,860 tonna

Tejek és sütemények | ClimeNews

A karácsony esti hagyomány, miszerint a tej és a sütemények kihagyása a környezetvédelem rovására megy. A tej és a sütemények előállításához 900, illetve 750 gramm szén-dioxid-kibocsátás szükséges egy kilogramm élelmiszer előállításához.

Gyár északon – 983 000 tonna

Mekkora a Mikulás karbonlábnyoma? | ClimeNews

A Mikulás műhelyének mérete is növeli a karbonlábnyomát. A műhely mérete a Nike tulajdonában lévő nagy gyárakéhoz hasonlítható. Így a műhely 983 000 tonna CO2-t bocsátana ki.

Csomagolópapír – 284,493 metrikus tonna

Mekkora a Mikulás karbonlábnyoma? | ClimeNews

A különböző típusú és súlyú csomagolópapírok megváltoztatják a keletkező szén-dioxid-kibocsátás mennyiségét. De általánosságban elmondható, hogy ha minden jó gyerek kap egy becsomagolt ajándékot a Mikulástól karácsonykor, akkor 284 493 tonna papír keletkezik.

Az összesen: 69,7 millió tonna!

A karbonlábnyom csökkentése

Mekkora a Mikulás karbonlábnyoma? | ClimeNews

Most, hogy már ‘pontosan’ tudjuk, mi növeli a Mikulás karbonlábnyomát, vannak olyan lépések, amelyeket megtehetünk a környezetbarátabb ünnepek érdekében.

Szán-frissítés

A GE által javasolt, újratervezett szán segíthetne abban, hogy kevesebb jég és szél ellenállás alakuljon ki, így a Mikulás gyorsabban és kevesebb erőforrást felhasználva tudna nagy távolságokat megtenni. A Mikulás az új nátrium akkumulátorokat is használhatná, amelyeket a hibrid közlekedés más formáiban is alkalmaznak.

Zöld csomagolás

Ahelyett, hogy a kereskedelmi csomagolópapírhoz nyúlna, amely tele van mérgező színezékekkel, a Mikulás újrahasznosított papírt, természetes rostszöveteket vagy fenntartható, biológiailag lebomló papírt használhatna.

Helyi tej és süti

Amikor a Szent Miklósnak egy csésze tejet és egy tányér süteményt teszel ki, válassz olyan termékeket, amelyeket helyben termeltek. A helyi termékek vásárlása csökkenti a legnagyobb CO2-kibocsátót, a szállítást és a hűtést. Még jobb választás a szójatej, mivel a szójabab inkább elnyeli, mint kibocsátja a CO2-t.

Ne hagyja a szenet

Ahelyett, hogy széndarabokat adnál a rosszcsont gyerekeknek, inkább adj nekik egy alternatív energiatermelési formát, például egy apró szélturbinát vagy tűkereket, vagy néhány helyben termesztett citromot.

Energiahatékony gyár

Bár a szán talán karácsonyi jókedvvel fut, az északi gyár biztosan nem. A napenergiára való átállással a Mikulás és a manók kihasználhatják az Északi-sarkon a 24 órás napfényes időszakokat.

Újrahasznosított játékok

A karácsonykor szállított játékok típusának megváltoztatása lesz a legnagyobb hatással a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésére. A Mikulásnak olyan környezetbarát játékokat kellene választania, amelyek 100 százalékban újrahasznosított anyagból készülnek. A zene és a videojátékok esetében a fizikai példány helyett a digitális formátumot válassza.

Hát nem volt érdekes? A Mikulásnak tényleg meg kellene fontolnia, hogy zöldüljön, ez tényleg rengeteg szén-dioxid-kibocsátás egy éjszakára.

Forrás: Ethical Ocean |  

Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.