Kutyák, macskák és az éghajlatváltozás

Kutyák, macskák és az éghajlatváltozás: Mi a háziállatod szén-dioxid-mancsnyoma?

Egy 2017. augusztusában megjelent tanulmány szerint a kutyák és macskák felelősek az állattenyésztés által okozott üvegházhatású gázok kibocsátásának egynegyedéért, ami összesen 64 millió tonna szén-dioxid-egyenértéket jelent, amelyet a táplálékuk előállítása során bocsátanak ki. A tudósok azonban továbbra is megosztottak a háziállataink globális felmelegedésben játszott szerepét illetően.

Kutyák, macskák és az éghajlatváltozás

Amikor a kutatók nekiláttak, hogy felmérjék a személyes cselekedetek éghajlatváltozást befolyásoló hatását, arra számítottak, hogy a kutyatartás az üvegházhatású gázok kibocsátásának nagy forrása lesz.

A kutyák ugyanis általában húst esznek, a hústermelés pedig az üvegházhatású gázok kibocsátásának egyik fő okozója. Egy becslés szerint még a legnagyobb is. A kutyák pedig általában erősen feldolgozott húst esznek, így a szén-dioxid-kibocsátásuk mancsnyomát növeli az étel előállítása, majd a szállítás.

Seth Wynes, a svédországi Lund Egyetem munkatársa és Kimberly A Nicholas, a Brit Columbia Egyetem munkatársa azonban nem talált meggyőző bizonyítékot arra, hogy a kutyatartás más életmódválasztásokhoz képest jelentősen hozzájárulna az éghajlatváltozáshoz. A kutatók szerint a kutyatartás néhány mellékhatása enyhítheti a kutyák hatását, például az, hogy a kutyák hajlamosak ösztönözni az olyan alacsony szén-dioxid-kibocsátású tevékenységeket, mint a séta, és visszatartani az olyan magas szén-dioxid-kibocsátású tevékenységeket, mint a repülőjáratok.

“További kutatások lennének hasznosak ezen a területen, mielőtt környezetvédelmi ajánlásokat tennénk a kutyatartással kapcsolatban a nyilvánosság számára” – írják az Environmental Research Letters (.PDF) című folyóiratban. “Mégis, bizonyos bizonyossággal állíthatjuk, hogy egy kisebb kutyának valószínűleg kisebb a szénlábnyoma, mint egy nagyobb kutyának”.

Wynes és Nicholas három fajtát hasonlítottak össze, hogy felmérjék viszonylagos hatásukat: a Jack Russell terriert, a labrador retrievert és a bernáthegyit. Feltételezték, hogy a kutyák szén-dioxid-kibocsátásának legnagyobb részét az ételek teszik ki, és csak elhanyagolható mértékben járulnak hozzá más források, például a játékok és az állatorvoshoz tett kirándulások.

Az Amerikai Kennel Klub útmutatásai alapján megbecsülték az egyes fajták energiaszükségletét, valamint az egyes fajták által elfogyasztott táplálék tömegét.

Ezután már csak a kutyaeledel szén-dioxid-intenzitására volt szükségük, és ekkor váltak bonyolulttá a dolgok. Mindössze két olyan lektorált tanulmányt találtak, amely a kutyatápok életciklusra gyakorolt hatásának értékelését kínálta, és a két tanulmány – egy az Arizonai Állami Egyetemről és egy Ausztráliából – egymásnak ellentmondó eredményeket hozott.

Az ausztrál tanulmány adatait felhasználva kiszámították, hogy a Jack Russell évente körülbelül 2o kg szén-dioxid kibocsátását okozza, a labradoré 60 kg-ot, a bernáthegyié pedig 90 kg-ot.

Az ASU tanulmányát felhasználva azonban kiszámították, hogy a Jack Russell 600 kg, a labrador 1,6 tonna, a bernáthegyi pedig 2,3 tonna szén-dioxidot bocsát ki.

Ez az ábra a kutyatápok karbonlábnyomával kapcsolatos két tanulmány által megállapított eltérő eredményeket mutatja.

Ez az ábra a kutyatápok szénlábnyomával kapcsolatos két tanulmány eltérő eredményeit mutatja. GRAFIKA: J EMRYS MCMAHON

“Csak két tanulmányt találtunk, amelyek a kutyaeledel karbonlábnyomát mérték, és a tanulmányok nagyon eltérő becsléseket adtak a hatás nagyságára vonatkozóan” – mondta Wynes e-mailben. “Üdvözölnénk további kutatásokat ebben a témában, mivel úgy találtuk, hogy nem áll rendelkezésre elegendő információ ahhoz, hogy határozott következtetéseket vonjunk le.”

Wynes és Nicholas a kutyatartást egy sor más életmódbeli döntéssel együtt vizsgálta, hogy meghatározzák, milyen módon tudnak az egyének a leghatékonyabban fellépni az éghajlatváltozás ellen. Eredményeik júliusban világszerte címlapokra kerültek, bár a kutyatartás nem szerepelt köztük kiemelkedő helyen.

A megjelent tanulmány, amelyet Gregory S. Okin készített a UCLA-n, túl friss ahhoz, hogy a Wynes & Nicholas-felmérésben figyelembe lehessen venni. A háziállatok hatását illetően kevesebbet tesz egyenlőségjelet.

“Mivel a kedvtelésből tartott állatok tartása növekszik néhány fejlődő országban, különösen Kínában, és a kedvtelésből tartott állatok eledelében folytatódik a magasabb hústartalom és -minőség irányába mutató tendencia, globálisan a kedvtelésből tartott állatok tartása súlyosbítja az emberi táplálkozási döntések környezeti hatásait” – írja Okin a PLOS ONE-ban. “A kutya- és macskatartás arányának csökkentése, esetleg más, hasonló egészségügyi és érzelmi előnyöket nyújtó háziállatok javára, jelentősen csökkentené ezeket a hatásokat. A túletetés csökkentésére, a hulladék mennyiségének csökkentésére és az alternatív fehérjeforrások megtalálására irányuló, az egész iparágra kiterjedő egyidejű erőfeszítések szintén csökkentenék ezeket a hatásokat.”

A kisállattulajdonosok már hallották ezt a hírt.

Egy olvasó hívta fel a figyelmemet egy 2009-es könyvre, amelyet fenntartható életmóddal foglalkozó új-zélandi szakemberek írtak, akik azt állítják, hogy egy közepes méretű kutyának kétszer akkora ökológiai lábnyoma van, mint egy átlagos terepjárónak. (Az ökológiai lábnyom más mérőszám, mint a karbonlábnyom: azt méri, hogy mennyi földterületre van szükség a kutya táplálékának előállításához). Ez az állítás a megjelenésekor saját szalagcímeket csinált. Wynes is látta, de nem felelt meg a tanulmányába való felvételhez szükséges szabványnak.

“Tisztában vagyok a könyvvel, amelyre utalsz” – mondta Wynes – “de sajnos a számításaikat nem értékelik szakértők, ami a tudósok körében a megbízható kutatás aranyszabálya. Ez az egyik oka annak, hogy a kutyatartást nem soroltuk fel a lehetséges nagy hatású tevékenységek között”.

Mindazonáltal Wynes biztos abban, hogy a kevesebb táplálékot fogyasztó kutyáknak kisebb a szén-dioxid-mancsnyomuk, mint a több táplálékot fogyasztó kutyáknak, ami a kis fajtáknak ökológiai előnyt biztosít.

“Azt gyanítjuk, hogy a macskáknak – tágabb értelemben – még kisebb a karbonlábnyomuk, mint a legtöbb kutyának.”

Ismét a macskák győztek.

Forrás: Forbes


Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.