Fenntartható fejlődés

A munka nagy részét az erdők végzik

A globális szén-dioxid-kivonás évente 2 milliárd tonna és a munka nagy részét az erdők végzik.

Egy csütörtökön közzétett jelentés (.PDF) szerint évente mintegy kétmilliárd tonna szén-dioxidot távolítanak el a légkörből, de az új technológiákba történő növekvő beruházások ellenére ez szinte teljes egészében az erdőkön keresztül történik.

Az Oxfordi Egyetem által vezetett független jelentés az első, amely felméri, hogy a világ már most is mennyi szén-dioxid-eltávolítást végez – és mennyivel többre van szükség.

Becslései szerint 2050-ig nagyjából 1300-szor annyi szén-dioxid eltávolítására van szükség az új technológiák révén – és kétszer annyi fák és talajok révén -, hogy a hőmérsékletet jóval az iparosodás előtti 2 Celsius-fok alatt tartsuk, ahogyan azt a Párizsi Megállapodás is előírja.

“A szén-dioxid-eltávolítás gyorsan feljebb kerül a napirendeken” – mondta a jelentés társszerzője, Steve Smith, az Oxfordi Egyetem éghajlatkutatója. Ugyanakkor elmondta, hogy a növekvő érdeklődés és a beruházások ellenére “az információk terén jelentős hiányosságok vannak”.

Forrás: Quality Forest Carbon Standard – https://qfcs.bocs.eu

A CO2-eltávolítás során az üvegházhatású gázt elkülönítik a légkörből, és hosszú ideig tárolják a szárazföldön, az óceánban, geológiai képződményekben vagy termékekben.

Eddig szinte minden sikeres CO2-eltávolítást olyan intézkedésekkel értek el, mint a fák ültetése és a talaj jobb kezelése.

A jelentés szerint a 2020 és 2022 közötti időszakban a CO2-eltávolítási kapacitásokba történő globális beruházások összege mintegy 200 millió dollár, míg 2010 óta mintegy 4 milliárd dollárt fordítottak közpénzből finanszírozott kutatásra és fejlesztésre.

Bár az országok jelenleg nem tervezik, hogy a CO2-eltávolítást a 2030-ig kitűzött rövid távú éghajlati célok elérésére használják, sokan a 2050-ig megvalósítandó nettó nulla kibocsátás elérésére irányuló stratégiájuk részeként képzelik el.

A jelentés társszerzője, Jan Minx, a németországi Mercator Research Institute on Global Commons and Climate Change kutatóintézet munkatársa szerint a párizsi cél elérése érdekében továbbra is a kibocsátás csökkentése a legfontosabb prioritás, ugyanakkor “agresszívan kell fejlesztenünk és növelnünk a CO2-eltávolítást, különösen az újszerű módszereket”.

Hozzátette, hogy ehhez időre van szükség, mivel “még mindig a kezdeteknél tartunk”.

Tavaly decemberben az Egyesült Államok energiaügyi minisztériuma 3,7 milliárd dollárt ajánlott fel a CO2-eltávolítási projektek finanszírozására. Az Európai Unió pedig 2030-ig évi ötmillió tonna CO2 leválasztását tűzte ki célul.

LONDON, 2023. január 19. (Reuters) | Gloria Dickie


rampi

Recent Posts

A ‘fenntartható’ nem fenntartható: az ESG talpraállítása

A “fenntartható” szó exponenciális sebességgel szaporodik, hamarosan már minden mondatban szerepelni fog, akár többször is. Viszont…

4 nap ago

*** Extrém FIGYELMEZTETÉS ***

Vörös riasztás: A bolygó veszélyben ! A jelentésből kiderül, hogy 2023 volt az eddigi legmelegebb…

1 hét ago

Éghajlatváltozás és az egyre nagyobb szerepű karbonsemlegesség

Az éghajlatváltozás a világgazdaság iparosodásának nem szándékolt következménye. Az emberi tevékenység nagy mennyiségű CO2-t és…

2 hét ago

A túlnépesedés még mindig óriási probléma

A túlnépesedés még mindig óriási probléma: interjú Jane O'Sullivannal. Februárban interjút készítettem Chris Bystroff biokémikussal,…

3 hét ago

Az éghajlatkutatók egy része sem tudja, hogy mi van?

Tizedik egymást követő havi melegrekord riasztja és zavarba hozza az éghajlatkutatókat. Ha az anomália augusztusig…

3 hét ago

Al Gore – Amiről a fosszilis energiaágazat hallgat

Ebben az energikus előadásban, a Nobel-díjjal kitüntetett Al Gore a klímaválság megoldásának útjában álló két…

4 hét ago