Az éghajlatváltozás veszélye nem titkos dokumentum!

Az Éghajlatváltozással Foglalkozó Globális Katonai Tanácsadó Testület (GMACCC), a Környezetvédelmi Biztonsági Intézet (IES) és a Cambridge Fenntartható Vezetési Intézet (CISL) által korábban közzétett eligazítás ismerteti a Klímaváltozási Kormányközi Testület (IPCC) legfontosabb megállapításait az Ötödik értékelő jelentése (AR5) alapján, a védelmi ágazat (honvédség) számára.

Az éghajlatváltozás veszélye nem titkos dokumentum! | ClimeNews - Hírportál

Az eligazítás azt mutatja, hogy:

Az éghajlatváltozás egyre nagyobb veszélyt jelent a békére és a biztonságra a világon. Ennek hatása alááshatja a megélhetést, növelheti az önkéntes vándorlást és csökkentheti az államok biztonságot nyújtó képességét.

Az éghajlatváltozás „fenyegetés-szorzóként” működik, fokozva a lakosság körében a sebezhetőségeket és a jelenlegi biztonsági fenyegetéseket, és közvetett módon növelheti az erőszakos konfliktusok kockázatát.

A társadalmak reagálása az éghajlati hatásokra meghaladhatja a válaszok békés kezelésének globális vagy regionális képességét. Valószínűleg növekszik a jelentős humanitárius segítség igény.

Az éghajlatváltozás új kihívásokat fog jelenteni az államok azon képességében, hogy megosszák az erőforrásokat és biztosítsák az emberi biztonságot.

A tengerszint emelkedése és más éghajlati hatások közvetlenül érintik a katonai létesítményeket, és válaszokat igényelnek. Mint fő fosszilis tüzelőanyag-használók, erőkre lehet szükség az üvegházhatású gázok (ÜHG) kibocsátásának csökkentésére.

Rampasek László
Forrás: AR5_Summary_Defence.pdf

 


A ClimeNews – Hírportál számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlatról, a természetről és a szennyezésekről szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva.
Legyen a ClimeNews - Hírportál Támogató Tagja! A független médiát olvasóink zöme a ClimeNews digitális és ingyenes tartalmaiból is tájékozódik. A klímaváltozás felgyorsult és a kapcsolódó események megsűrűsödtek! Annak érdekében, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon még több információval szolgáljuk ki olvasóinkat, támogasson minket rendszeres vagy egyszeri hozzájárulással! Köszönjük. Lépjen a támogatói oldalunkra.
ClimeNews TÁMOGATÁS


Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.