Csak lélegzetnyi időt, 40 évet nyertem az emberiségnek

“Csak lélegzetnyi időt, 40 évet nyertem az emberiségnek, hogy megállíthassa a népességrobbanását!”

Csak lélegzetnyi időt, 40 évet nyertem az emberiségnek | ClimeNews - Hírportál

– mondta Norman Borlaug, amikor 1970-ben átvette a Béke Nobel-díjat a “zöld forradalomért” (azaz a mezőgazdaság a növénynemesítéssel, öntözéssel, kemizálással és gépesítéssel sokkal több embert tud etetni – miközben tönkreteszi a talajokat, kipusztítja az élővilágot, megbolondítja a klímát, megmérgezi a bioszférát, beszennyezi a vizeket …).

A világ élelmiszerellátásához való hozzájárulásáért Borlaug 1970-ben Nobel-békedíjat kapott. A norvég tisztviselők hajnali 4:00 órakor értesítették feleségét Mexikóvárosban, de Borlaug már elindult a Toluca-völgyben lévő tesztmezőkre, Mexikóvárostól mintegy 40 mérföldre (65 km-re) nyugatra. Egy sofőr vitte a mezőkre, hogy értesítse a férjét. Lánya, Jeanie Laube szerint: “Anyám azt mondta: “Megnyerted a Nobel-békedíjat”, mire ő azt mondta: “Nem, nem nyertem”, … Kellett némi meggyőzés … Azt hitte, hogy az egész egy átverés.” A díjat december 10-én kapta meg.

Norman Borlaug

Másnapi Nobel-előadásában a díjjal kapcsolatban találgatásokba bocsátkozott: “Amikor a Nobel-békedíj bizottság engem jelölt ki az 1970-es díj kitüntetettjének a “zöld forradalomhoz” való hozzájárulásomért, úgy hiszem, valójában egy olyan személyt választottak ki, aki a mezőgazdaság és az élelmiszertermelés létfontosságú szerepét szimbolizálja egy olyan világban, amely éhezik a kenyérre és a békére egyaránt.” Beszédében többször is a népesedési kontextus józan megértése mellett mutatta be az élelmiszertermelés javulását. “A zöld forradalom átmeneti sikert aratott az embernek az éhség és a nélkülözés elleni harcában; lélegzetvételnyi időt adott az embernek. Ha a forradalom teljes mértékben megvalósul, akkor a következő három évtizedben elegendő élelmet biztosíthat a megélhetéshez. De az emberi szaporodás ijesztő erejét is meg kell fékezni, különben a zöld forradalom sikere csak múló lesz.”

“A legtöbb ember még mindig nem érti a “népesedési szörny” nagyságát és fenyegetését… Mivel azonban az ember potenciálisan racionális lény, biztos vagyok benne, hogy a következő két évtizedben felismeri az önpusztító irányt, amelyet a felelőtlen népességnövekedés útján kormányoz…”.

Nos, még a mozgalmak se hallgattak rá, a politika, a gazdaság, a vallások pláne nem. Az emberiség elbaltázta ezt a 40 évet, megduplázta a népességét, így hiába feleződött a népességrobbanás sebessége, ma is kb. ugyanannyival, óránként 10000-rel nő a létszám a Földön. “Kultúra Anya mindig a tápláléktermelés növelését követeli mára – és mindig későbbre ígérgeti a népességszabályozást.” (Daniel Quinn: Izmael)

Minden további személynek szüksége van élelmiszerekre, vízre és energiára, és több hulladékot és szennyezést termel, így csavarja fel a teljes hatást a bolygón, és csökkenti mindenki más részesedését, közben a gazdagokat még gazdagabbá teszi. Meghatározás szerint a teljes környezetterhelés az egy főre jutó környezetterhelés egy főre jutó átlagát az emberek számával szorozva mérik. Ebből látható, hogy minden környezetvédelmi (és sok gazdasági és társadalmi) probléma könnyebben megoldható kevesebb emberrel.

A növekedésünk nagyrészt a természeti tőke (fosszilis tüzelőanyagok, ásványi anyagok, talajvíz, talaj termékenység, erdők, halászat és biológiai sokféleség) gyors kimerülésével finanszírozható, nem pedig fenntartható természetes módon. Globális élelmiszerellátásunk nagymértékben függ az olcsó olajtól és a víztől. Az olajcsúcs azonban emelkedő árakat jelent, míg az öntözés számos országban létfontosságú víztartó rétegeket bont meg.

A válságpont az, hogy a határozatlan populáció növekedése fizikailag lehetetlen egy véges bolygón – és ez minden bizonnyal megáll. Gyorsabban a fogamzásgátlással és a nem kényszerítő népességpolitikával járó kevesebb születéssel, „humánus” módon, vagy később az éhínség, a betegség, a háború, a „természetes” út következtében. Maurice Strong, az 1992-es Föld-csúcstalálkozó főtitkára elmondta: „Vagy önkéntesen csökkentjük a népességet, vagy a természet azt brutálisan teszi meg.”

Csak lélegzetnyi időt, 40 évet nyertem az emberiségnek | ClimeNews - Hírportál

Az önkényes életmódunk rendkívül egyenlőtlen, és sokkal szerényebbnek kell lennie. Viszont minden szegény ember gazdagabbá válhat, ha sikerül csökkenésbe fordítani a népességnövekedést (az oktatás és a fogamzásgátlás emberi jogának biztosítása révén). Egy véges erőforrásokkal rendelkező bolygón az optimális populáció, amely mindenki számára a legjobb életminőséget nyújtja, egyértelműen sokkal kisebb, mint a maximális, ami lehetővé teszi a puszta túlélést. Minél többen vagyunk, annál kevesebb jut mindenkire; kevesebb ember jelent jobb életet.

Rampasek, László A.
Forrás: The Guardian | OXFAM Internarional


Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.