Csak lélegzetnyi időt, 40 évet nyertem az emberiségnek

Csak lélegzetnyi időt, 40 évet nyertem az emberiségnek | ClimeNews - Hírportál
“Csak lélegzetnyi időt, 40 évet nyertem az emberiségnek, hogy megállíthassa a népességrobbanását!”

– mondta Norman Borlaug, amikor 1970-ben átvette a Béke Nobel-díjat a “zöld forradalomért” (azaz a mezőgazdaság a növénynemesítéssel, öntözéssel, kemizálással és gépesítéssel sokkal több embert tud etetni – miközben tönkreteszi a talajokat, kipusztítja az élővilágot, megbolondítja a klímát, megmérgezi a bioszférát, beszennyezi a vizeket …).

Nos, még a mozgalmak se hallgattak rá, a politika, a gazdaság, a vallások pláne nem. Az emberiség elbaltázta ezt a 40 évet, megduplázta a népességét, így hiába feleződött a népességrobbanás sebessége, ma is kb. ugyanannyival, óránként 10000-rel nő a létszám a Földön. “Kultúra Anya mindig a tápláléktermelés növelését követeli mára – és mindig későbbre ígérgeti a népességszabályozást.” (Daniel Quinn: Izmael)

Minden további személynek szüksége van élelmiszerekre, vízre és energiára, és több hulladékot és szennyezést termel, így csavarja fel a teljes hatást a bolygón, és csökkenti mindenki más részesedését, közben a gazdagokat még gazdagabbá teszi. Meghatározás szerint a teljes környezetterhelés az egy főre jutó környezetterhelés egy főre jutó átlagát az emberek számával szorozva mérik. Ebből látható, hogy minden környezetvédelmi (és sok gazdasági és társadalmi) probléma könnyebben megoldható kevesebb emberrel.

A növekedésünk nagyrészt a természeti tőke (fosszilis tüzelőanyagok, ásványi anyagok, talajvíz, talaj termékenység, erdők, halászat és biológiai sokféleség) gyors kimerülésével finanszírozható, nem pedig fenntartható természetes módon. Globális élelmiszerellátásunk nagymértékben függ az olcsó olajtól és a víztől. Az olajcsúcs azonban emelkedő árakat jelent, míg az öntözés számos országban létfontosságú víztartó rétegeket bont meg.

A válságpont az, hogy a határozatlan populáció növekedése fizikailag lehetetlen egy véges bolygón – és ez minden bizonnyal megáll. Gyorsabban a fogamzásgátlással és a nem kényszerítő népességpolitikával járó kevesebb születéssel, „humánus” módon, vagy később az éhínség, a betegség, a háború, a „természetes” út következtében. Maurice Strong, az 1992-es Föld-csúcstalálkozó főtitkára elmondta: „Vagy önkéntesen csökkentjük a népességet, vagy a természet azt brutálisan teszi meg.”

Csak lélegzetnyi időt, 40 évet nyertem az emberiségnek | ClimeNews - Hírportál

Az önkényes életmódunk rendkívül egyenlőtlen, és sokkal szerényebbnek kell lennie. Viszont minden szegény ember gazdagabbá válhat, ha sikerül csökkenésbe fordítani a népességnövekedést (az oktatás és a fogamzásgátlás emberi jogának biztosítása révén). Egy véges erőforrásokkal rendelkező bolygón az optimális populáció, amely mindenki számára a legjobb életminőséget nyújtja, egyértelműen sokkal kisebb, mint a maximális, ami lehetővé teszi a puszta túlélést. Minél többen vagyunk, annál kevesebb jut mindenkire; kevesebb ember jelent jobb életet.

Forrás: The Guardian | OXFAM Internarional