A munka nagy részét az erdők végzik

A globális szén-dioxid-kivonás évente 2 milliárd tonna és a munka nagy részét az erdők végzik.

Egy csütörtökön közzétett jelentés (.PDF) szerint évente mintegy kétmilliárd tonna szén-dioxidot távolítanak el a légkörből, de az új technológiákba történő növekvő beruházások ellenére ez szinte teljes egészében az erdőkön keresztül történik.

A munka nagy részét az erdők végzik

Az Oxfordi Egyetem által vezetett független jelentés az első, amely felméri, hogy a világ már most is mennyi szén-dioxid-eltávolítást végez – és mennyivel többre van szükség.

Becslései szerint 2050-ig nagyjából 1300-szor annyi szén-dioxid eltávolítására van szükség az új technológiák révén – és kétszer annyi fák és talajok révén -, hogy a hőmérsékletet jóval az iparosodás előtti 2 Celsius-fok alatt tartsuk, ahogyan azt a Párizsi Megállapodás is előírja.

“A szén-dioxid-eltávolítás gyorsan feljebb kerül a napirendeken” – mondta a jelentés társszerzője, Steve Smith, az Oxfordi Egyetem éghajlatkutatója. Ugyanakkor elmondta, hogy a növekvő érdeklődés és a beruházások ellenére “az információk terén jelentős hiányosságok vannak”.

Quality Forest Carbon StandardForrás: Quality Forest Carbon Standard – https://qfcs.bocs.eu

A CO2-eltávolítás során az üvegházhatású gázt elkülönítik a légkörből, és hosszú ideig tárolják a szárazföldön, az óceánban, geológiai képződményekben vagy termékekben.

Eddig szinte minden sikeres CO2-eltávolítást olyan intézkedésekkel értek el, mint a fák ültetése és a talaj jobb kezelése.

A jelentés szerint a 2020 és 2022 közötti időszakban a CO2-eltávolítási kapacitásokba történő globális beruházások összege mintegy 200 millió dollár, míg 2010 óta mintegy 4 milliárd dollárt fordítottak közpénzből finanszírozott kutatásra és fejlesztésre.

Bár az országok jelenleg nem tervezik, hogy a CO2-eltávolítást a 2030-ig kitűzött rövid távú éghajlati célok elérésére használják, sokan a 2050-ig megvalósítandó nettó nulla kibocsátás elérésére irányuló stratégiájuk részeként képzelik el.

A jelentés társszerzője, Jan Minx, a németországi Mercator Research Institute on Global Commons and Climate Change kutatóintézet munkatársa szerint a párizsi cél elérése érdekében továbbra is a kibocsátás csökkentése a legfontosabb prioritás, ugyanakkor “agresszívan kell fejlesztenünk és növelnünk a CO2-eltávolítást, különösen az újszerű módszereket”.

Hozzátette, hogy ehhez időre van szükség, mivel “még mindig a kezdeteknél tartunk”.

Tavaly decemberben az Egyesült Államok energiaügyi minisztériuma 3,7 milliárd dollárt ajánlott fel a CO2-eltávolítási projektek finanszírozására. Az Európai Unió pedig 2030-ig évi ötmillió tonna CO2 leválasztását tűzte ki célul.

LONDON, 2023. január 19. (Reuters) | Gloria Dickie


Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.