Felelős társaságok

A növekedés egyre közelebbi határai

2001. február 20-án Donella H. Meadows környezeti tudós, egyetemi tanár és író halála (szül. 1941. márc. 13.).

Dana fényképei – The Donella Meadows Project

Az 1972-ben óriási nemzetközi visszhangot kiváltó, A növekedés határai c. könyv fő szerzőjeként vált világszerte ismertté.

A könyv a népesedés, gazdaság és környezet hosszútávú globális trendjeit tanulmányozta, 28 nyelvre fordították le és tízmilliónál is több példányban kelt el. A világhelyzetet húsz évvel később újra vizsgáló könyvének címe: Túl a határokon.

2004-ben korábbi szerzőtársai kiadták A növekedés határai – 30 év múltán c. átdolgozást (magyarul is megjelent 2005 Föld Napjára, Dennis Meadows mutatta be az MTA díszülésén).
1981-ben korábbi férjével (Dennis Meadows) együtt megalapította az International Network of Resource Information Centers (INRIC, erőforrás információs központok nemzetközi hálózata), amely a Balaton Group (Balaton csoport) néven vált ismertté (a magyarországi tó neve után, ahol a csoport évente találkozik).

Kapható a Donella Meadows emlékkötet, amelyet a Bocs Civilizációtervezés Alapítvány adott ki 2001. Föld Napjára. Magyarul olvasható írásainak (főleg György Lajos fordított rendszeresen tőle) gyűjteménye megtalálható itt: >>LINK

Forrás: Bocsmagazin


Éppen ötven éve lesz annak, hogy 1972. március elsején Donella és Dennis Meadows, valamint Jorgen Randers bemutatták a Limits to Growth (A növekedés határai) c. könyvüket Washingtonban a Smithsonian Intézetben. A könyv jelentősége és hatása mára megkérdőjelezhetetlen.

Az 50. évfordulón, 2022. március 1-jén, kedden 14 órától a Magyar Közgazdasági Társaság egy online konferenciával emlékezik meg a könyvről.

A konferencia résztvevőit Dennis Meadows, a New Hampshire-i Egyetem emeritus professzora, A növekedés határai társszerzője; Sandrine Dixson-Decléve, a Római Klub társelnöke (felkérve) és László Ervin tudományfilozófus, a Római Klub korábbi tagja, a Budapest Klub alapítója, elnöke köszönti.

A bevezető előadásokat Ürge-Vorsatz Diana fizikus, klímakutató, a CEU egyetemi tanára, az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testülete (IPCC) harmadik munkacsoportjának alelnöke és Grandpierre Attila csillagász, a Budapest Center for Long-term Sustainability (BC4LS) kutatási elnöke tartják.

Az előadásokat követő kerekasztal-beszélgetés résztvevői:
Bartus Gábor, a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács titkára;
Gyura Gábor, a Magyar Nemzeti Bank Fenntartható Pénzügyek Főosztályának vezetője;
Kőrösi Csaba, a Köztársasági Elnöki Hivatal környezeti fenntarthatóságért felelős igazgatója;
Szlávik János, az Eszterházy Károly Egyetem professor emeritusa.

Moderátor: Kerekes Sándor, a Budapesti Corvinus Egyetem professor emeritusa, az MKT Környezetgazdasági Szakosztályának elnöke.

A rendezvény megtekintéséhez szükséges információk:
YouTube-link: https://www.youtube.com/channel/UCQn9xUBg0ybiPRfB2QM4QOA/
Webex-link: https://magyarkozgazdasagitarsasag.my.webex.com/magyarkozgazdasagitarsasag.my/j.php?MTID=m0215201b4d4a6ae90a4677316cfed57d
Meeting number: 2363 948 6506
Password: LimitsOfGrowth50

A rendezvényt élőben streameljük az MKT YouTube-csatornáján.

Forrás: GREENFO


rampi

Recent Posts

*** Extrém FIGYELMEZTETÉS ***

Vörös riasztás: A bolygó veszélyben ! A jelentésből kiderül, hogy 2023 volt az eddigi legmelegebb…

3 óra ago

Éghajlatváltozás és az egyre nagyobb szerepű karbonsemlegesség

Az éghajlatváltozás a világgazdaság iparosodásának nem szándékolt következménye. Az emberi tevékenység nagy mennyiségű CO2-t és…

5 nap ago

A túlnépesedés még mindig óriási probléma

A túlnépesedés még mindig óriási probléma: interjú Jane O'Sullivannal. Februárban interjút készítettem Chris Bystroff biokémikussal,…

2 hét ago

Az éghajlatkutatók egy része sem tudja, hogy mi van?

Tizedik egymást követő havi melegrekord riasztja és zavarba hozza az éghajlatkutatókat. Ha az anomália augusztusig…

2 hét ago

Al Gore – Amiről a fosszilis energiaágazat hallgat

Ebben az energikus előadásban, a Nobel-díjjal kitüntetett Al Gore a klímaválság megoldásának útjában álló két…

3 hét ago

A tudósok figyelmeztetése a túlnépesedésről…

A tudósok figyelmeztetése a túlnépesedés és az élő rendszerek problémájáról. Az embereknek számos saját rendszerük…

1 hónap ago