Talán idióták dolgoznak a Fővárosi Hulladékhasznosító Műben?

Miközben a nemzetközi politikában a klímavédelemmel kapcsolatos kijelentések és intézkedések sora borzolják a kedélyeket világszerte, megtapasztalva közben azt a melegedési tendenciát, amit még a tudósok is alábecsültek. Eközben itthon sűrű homály van még mindig a fejekben alapvető klímavédelmi kérdésekben.

“A Fővárosi Hulladékhasznosító Műben vagyok, azt mondják “klímasemleges CO2-ot bocsátanak ki” !” Nem akartam hinni a szememnek, amikor ezt olvastam az egyik közösségi oldalon és jobban utánajártam a dolgoknak.

Talán idióták dolgoznak a Fővárosi Hulladékhasznosító Műben? - ClimeNews

Hát kedves olvasó győződjön meg saját maga a lenti brutális videóban hallható, minősíthetetlen és förtelmes, teljes mértékben megtévesztő állításokról, amelyből kénytelen vagyok idézni.

11’16”-tól “A hulladékhasznosítómű egy speciális erőmű, melynek tüzelőanyaga a vegyesen gyűjtött kommunális hulladék.” Ez idáig rendben is van!

Kommunális hulladék biomasszának álcázva! Döntse el Ön... | ClimeNews11’49”-től “A biomassza égetésekor keletkező szén-dioxid nem terheli a légkört, nem okoz üvegházhatást, mert a keletkező szén-dioxid visszaépül a fák és növények szerkezetébe.” Ilyen hazugságot állítani csak az mer, aki olyan cégnek a képviseletében nyilatkozik, akinek a weboldalán a Környezeti teljesítmény (a link megszünt! -a szerk.) adatai lapon nem található semmilyen ellenőrizhető információ! Sőt semmilyen információt nem publikáltak önként. Vagy, (szándékosan) keveri a vegyesen gyűjtött kommunális hulladék (lásd a fényképen) kifejezést a biomassza kifejezéssel, aminek elégetése szintén környezeti terheléssel jár!

12’02”-től “Mint zöld energiaforrás a hulladékhasznosítómű villamos teljesítményét tekintve megegyezik 12 szélturbinával vagy két kiskörei vízi erőművel.” Ez az állítás bizonyítja a legjobban, hogy a 20. század egyik vívmánya a hulladékégető a “Hülyeség kora” egyik jelképe lehet azzal együtt, aki Zöld energiaforrásnak tekinti. Mikor jutunk odáig, hogy a megfelelő embereket ültetünk a megfelelő pozícióba és azt teszik, amit a jelenkor megkövetel és a károsanyag kibocsátásukat 100%-ban semlegesítik mint például a LEGO vagy a Google, nem pedig hadoválnak össze-vissza, mintha minden rendben lenne.

A saját véleményem, hogy a kommunális hulladék elégetésével egy sor olyan környezetvédelmi problémát okozunk, aminek a megoldásáról kell szóljon a teljes technológiai sor több mint a fele! A végén pedig a füstgázokból visszanyert veszélyes anyag a hulladéklerakóba kerül. Felteszem a kérdést, megéri?

Kedves tanítónénik és tanítóbácsik, akik a következő generációkat okítjátok a szépre, jóra. Ajánlom figyelmetekbe ezt a cikket elrettentő példaként 2016. november 30-án!

Rampasek László