Időjárás

Dudley-nál is nagyobb szélvihart hozhat az Eunice viharciklon

Dudley-nál is nagyobb szélvihart hozhat a Brit-szigetekre és Németországba az Eunice viharciklon.

A jó öreg Európában a komoly károkat okozó Dudley viharciklon alig hagyja el a Kárpát-medencét, máris jön utána a következő, Eunice névre keresztelt vihar, ami erősségét tekintve sajnos még elődjét is felülmúlhatja. Megérkezett a klímamegbolondulás következő epizódja.

 

Eunice középpontja pénteken pont telibe találja a Brit-szigeteket óriási szélvihart okozva Írország és Nagy-Britannia déli részén. A legnagyobb széllökések 100-150 km/h között alakulhatnak, a szigetország délkeleti partvidékét pedig 7-8 méteres hullámok ostromolhatják.

A Brit Meteorológiai Hivatal (Met Office) ezért borostyánsárga és piros figyelmeztetést adott ki Anglia középső és déli részére.

Dudley és az őt követő, még az Atlanti-óceán felett járó Eunice viharciklon a NASA ma délutáni műholdfelvételén.

A viharciklon péntek este már Dánia felett fog járni és Hollandiába és Észak-Németországba hoz majd viharos, több helyen orkán erejű szelet. A záporokkal, zivatarokkal átvonuló hidegfrontot 120-150 km/h-s széllökések kísérhetik, de a tengerpartokon és a hegyekben ennél nagyobb szélsebesség is előfordulhat. Ezek az országok, és Lengyelország most biztosan nem Ukrajnával lesznek elfoglalva.

 

A Dudley által megtépázott Lengyelországnak is újabb szélviharral kell szembenéznie. Szombaton az ország északi és középső részén több helyen és több órán át tombolhat 110-120 km/h-s széllökésekkel a nyugati, északnyugati szél.

Ami hazánkat illeti, szombaton hozzánk is megérkezik Eunice hidegfrontja, de viharos szélre egyelőre nem kell készülni. Eső, záporok viszont újra kialakulhatnak. Az előzetes adatok alapján a napi melegrekord Fertőrákoson dőlt meg. Ma Sopronban is 21 fokot mértek! Ez van, az intenzív hidegfront előtt február 17-én. Röviden: megbolondult a klíma. Amit az emberek vonakodva akarnak megoldani a karbonsemlegesítések megkérdőjelezésével, azt pár epizód alatt a természet le fogja rendezni, ez nem elképzelés, meg fog történni, és ezt nem lehet megszokni.

Rampasek, László A.
Források: OMSZ | Időkép | Scott Duncan


rampi

Recent Posts

A ‘fenntartható’ nem fenntartható: az ESG talpraállítása

A “fenntartható” szó exponenciális sebességgel szaporodik, hamarosan már minden mondatban szerepelni fog, akár többször is. Viszont…

4 nap ago

*** Extrém FIGYELMEZTETÉS ***

Vörös riasztás: A bolygó veszélyben ! A jelentésből kiderül, hogy 2023 volt az eddigi legmelegebb…

1 hét ago

Éghajlatváltozás és az egyre nagyobb szerepű karbonsemlegesség

Az éghajlatváltozás a világgazdaság iparosodásának nem szándékolt következménye. Az emberi tevékenység nagy mennyiségű CO2-t és…

2 hét ago

A túlnépesedés még mindig óriási probléma

A túlnépesedés még mindig óriási probléma: interjú Jane O'Sullivannal. Februárban interjút készítettem Chris Bystroff biokémikussal,…

3 hét ago

Az éghajlatkutatók egy része sem tudja, hogy mi van?

Tizedik egymást követő havi melegrekord riasztja és zavarba hozza az éghajlatkutatókat. Ha az anomália augusztusig…

3 hét ago

Al Gore – Amiről a fosszilis energiaágazat hallgat

Ebben az energikus előadásban, a Nobel-díjjal kitüntetett Al Gore a klímaválság megoldásának útjában álló két…

4 hét ago