Az önkéntes szén-dioxid-kiegyenlítési piac – támogathatjuk-e a gyors növekedést?

A minőségi szén-dioxid-kiegyenlítések iránti kereslet minden eddiginél nagyobb, mivel az üzleti közösség példátlanul lelkesen lép fel az éghajlatváltozás elleni küzdelem érdekében.

Az önkéntes szén-dioxid-kiegyenlítési piac - támogathatjuk-e a gyors növekedést?

Ez három kulcsfontosságú tényezőnek köszönhető:

  • A vállalati kötelezettségvállalások és a nettó zéró kibocsátásért folytatott verseny.
  • A befektetők és az ügyfelek nyomása a kibocsátások nyilvánosságra hozatalára és az azokkal kapcsolatos intézkedésekre.
  • Kötelező kibocsátási adatok közzététele (lásd a kibocsátási adatok közzétételére szolgáló eszközökről szóló áttekintésünket).

Ennek eredményeképpen az önkéntes szén-dioxid-kiegyenlítési piac gyorsan bővül. Az Ecosystem Marketplace 2019-ben megállapította, hogy a projektfejlesztők 74%-a talált vevőt szén-dioxid-kibocsátási kreditjeik egy részére, ha nem is az egészre, de még a kibocsátás előtt.

A vevők számára még mindig számos akadály áll fenn beleértve:

  • A természetalapú megoldások magas költségei.
  • A CO2 kiszűrésének (leválasztás) és tárolás mérésének és nyomon követésének módszerei.
  • A kibocsátási egységek hosszú távú és stabil kínálatának biztosítása.
  • A szén-dioxid-kibocsátási egységek referenciaárának hiánya, amelyre a tranzakciókat alapozni lehetne.

Ezért a közvetítők és az innovátorok a piac formalizálására és strukturálására törekszenek, hogy csökkentsék a piacra lépés akadályait. E cél körül nagy az innováció és az üzleti tevékenység, ami kiemeli, hogy az újítók hogyan építik ki a piaci infrastruktúrát, és végül hogyan hozzák létre a virágzó önkéntes szén-dioxid-kiegyenlítési piacot (Voluntary Carbon Offset Market, VCM).

Vonzerő

2020 szeptemberében Mark Carney, az ENSZ éghajlat-politikai különmegbízottja és Boris Johnson brit miniszterelnök pénzügyi tanácsadója a COP26 konferencián, a Nemzetközi Pénzügyi Intézet (IIF) támogatásával elindította a magánszektor által vezetett, az önkéntes szén-dioxid-piacok méretnövelésével foglalkozó munkacsoportot (TSVCM). A TSVCM becslései szerint a szén-dioxid-kibocsátási egységek iránti kereslet 2030-ra 15-szörösére, 50 milliárd dollárra nőhet. A TSVCM elnöke, Bill Winters, a Standard Chartered vezérigazgatója a csoport céljait vázolta:

„Az önkéntes szén-dioxid-piacok méretnövelésével és a szén-dioxid globális árának kialakulásával a vállalatok megfelelő eszközökkel és ösztönzőkkel rendelkeznek majd ahhoz, hogy a legkisebb költséggel csökkentsék a kibocsátást.”

A nehezen csökkenthető iparágakban, mint például az acél- és cementiparban, a fejlesztések alapvető fontosságúak lesznek az alacsony szén-dioxid-kibocsátású gazdaságra való átállásban. Mivel ezek jelentős kibocsátással járulnak hozzá, az ellentételezések külső lehetőséget biztosítanak az üzleti tevékenységek szén-dioxid-mentesítésére. Az Arcelor Mittal acélgyártó nagyvállalat 2021 márciusában kezdte el felajánlani ügyfeleinek a nyersanyagok feldolgozása során keletkező kibocsátások (az Arcelor Mittal Scope 3 kibocsátása) ellentételezésének lehetőségét.

A szén-dioxid-kiegyenlítés olyan szén-dioxid-eltávolítási projekteket vagy ökoszisztéma-védelmet is finanszírozhat, amelyeknek kevés kereskedelmi vagy pénzben kifejezett eredménye van, pl. a mangroveerdők védelme. A szén-dioxid-eltávolítás szintén kulcsszerepet játszik a legtöbb forgatókönyvben a Párizsi Megállapodás céljainak elérésében (lásd az 1. ábrát).

Az önkéntes szén-dioxid-kiegyenlítési piac - támogathatjuk-e a gyors növekedést?1. ábra: Forrás – TSVM 2021; adatok – McKinsey 1,5C fokos forgatókönyv-elemzés; IPCC; Le Quéré et al. 2018.

Fontos azonban megjegyezni a szén-dioxid-kiegyenlítésen keresztül történő nettó kibocsátáscsökkentés kockázatait és a szén-dioxid-piacok szélesebb körű kritikáját, többek között:

  • A kettős elszámolás kockázata.
  • A lekötött szén-dioxid tartós fennmaradásának biztosítása.
  • A kompenzációs vásárlások a kibocsátáscsökkentési tevékenységek elkerüléséhez vezethetnek.
  • Az olyan tanúsító szervezetek, mint a Gold Standard, lassan ismerik el az olyan új projekttípusokat, mint a szén-dioxid megkötése, felhasználása és tárolása (CCUS). Ennek eredményeképpen az ilyen kompenzációs termékek kezdeti értékesítései nem kerülnek tanúsításra.
  • Átláthatóság és az átfogó számadatokban való szerepeltetés.
  • A helyspecifikus ellentmondásba kerülhet más földhasználati tevékenységekkel, például az élelmiszertermelésre szánt területekkel.

Az innováció segíthet az ellentételezések kockázatainak mérséklésében, miközben ellentételezési projekteket (pl. CCUS) hoz létre, és biztosítja, hogy a piac a minőség romlása nélkül méretezhető legyen.

Üzleti modellek

A szén-dioxid-kiegyenlítési piac virágzó és átláthatóvá tételéhez gyakran az adateszközök jelentik a kulcsot. Az alábbiakban bemutatunk néhányat az értékláncban megjelenő legfontosabb technológiák közül:

Távoli karbonmegkötési becslések és nyomon követés

Az innovátorok műholdas adatokat vagy LIDAR-t használnak a leendő helyszínek szén-dioxid-megkötési potenciáljának becslésére, és a szén-dioxid-tárolás autonóm nyomon követésére, hogy biztosítsák annak állandóságát. Ez az automatizálás csökkenti az ellentételezések munkaerőköltségeit, és így egyszerűsíti a változó természetalapú ellentételezési projektek idővel történő nyomon követésének folyamatát.

  • 2021. március: A Pachama, a műholdas és LiDAR-alapú szén-dioxid-tárolási becslési megoldások fejlesztője 8 millió USD projektfinanszírozást szerzett a Mercado Libre argentin e-kereskedelmi vállalat 400 millió dolláros fenntarthatósági kötvényéből. A Pachama korábban 5 millió dolláros B sorozatú finanszírozást szerzett az Amazon, a Breakthrough Energy Ventures, az Aglaé Ventures és Serena Williams angyalbefektető stratégiai befektetőktől.
  • 2021. január: A SilviaTerra 200 000 tonnát (15%) ragad meg a Microsoft szén-dioxid-eltávolítási RFP-jének. Januárban a Union Square Ventures és a Version One Ventures társfinanszírozásával 4,4 millió dolláros magvető tőkekiadást hajtottak végre. A SilviaTerra Natural Capital Exchange egy olyan erdei szén-dioxid-piactér, amelyet minden egyes hektárnyi erdő műholdas mérése vezérel minden évben.

Max Novával, a Silvia Terra vezérigazgatójával beszélgettünk, aki elmondta: “Több százmillió hektárnyi erdőterületet nem vesznek figyelembe a hagyományos erdészeti szén-dioxid-projektekben. A SilviaTerra mérési technológiája csökkenti a belépési korlátot, így minden méretű földtulajdonos részt vehet az éghajlati megoldásban. Az erdei szén-dioxid-piacokhoz való hozzáférés demokratizálásával gigatonnányi új szén-dioxid-kibocsátási egységet szabadítunk fel.”

Árképzés

2021 januárjában a TSVCM közzétette a VCM skálázására vonatkozó ütemtervét, valamint kulcsfontosságú ajánlását, amely szerint “alapvető elveket” kell meghatározni arra vonatkozóan, hogy mi is a szén-dioxid-kibocsátási egység, hogy aztán “kialakulhasson egy olyan szén-dioxid-kibocsátási egységár, amelyre tranzakciókat lehet építeni”.

Az Ecosystem Marketplace, a Forest Trends civil szervezet kezdeményezése, több mint tizenöt éve kérdezi meg a projektgyártók, közvetítők és befektetők globális hálózatát a VCM-ben, hogy éves referenciaárakat és értékeléseket adjon a VCM egészségi állapotáról. Annak érdekében, hogy a szén-dioxid-kibocsátási egységek referenciaárát minél inkább valós időben lehessen meghatározni, jelenleg egy online adatplatformot indítanak, amelyhez a tagok rendszeresen hozzájárulhatnak a szén-dioxid-kibocsátási egységek értékesítését és átadását követően. Ezek az adatok a dinamikus árképzést és a piac átláthatóságát lehetővé tevő élő műszerfalba kerülnek majd be.

A Cleantech Group beszélgetett Stephen Donofrióval, a Forest Trends ökoszisztéma-piaci igazgatójával, aki kifejtette: “Egy fordulóponton vagyunk túl, mivel a vállalatok egyre inkább hosszú távú befektetéseket terveznek olyan ambiciózus célokkal, mint a nettó zéró. Ugyanakkor a keresletet kielégítő kínálati oldal növekedését látjuk, mivel tagságunk és az általunk megkérdezettek száma több mint háromszorosára nőtt. Most a bővítésre összpontosítunk, hogy az adatokat valós idejűvé tegyük, hogy támogassuk a fejlesztőket, közvetítőket, start-upokat, vállalatokat és kormányokat a piac átláthatóságával, önkéntes fellépéssel és kiegészítő szabályozással.”

Verseny

Mivel a kereslet az előrejelzések szerint egy-két éven belül meghaladja a projektkínálatot, az iparág egyelőre együttműködő, de egyre zsúfoltabb.

A Cleantech csoport számos, e tér iránt érdeklődő ügyféllel beszélt, különösen azokkal, akiknek az üzleti modellje nehezen csillapítható, mint például az olaj- és gázipar, valamint a légitársaságok. E szereplők közül sokan szeretnének megbízható, jó minőségű, tanúsított kompenzációs termékekkel való ellátást biztosítani. Például 2020 szeptemberében a Direct Air Capture fejlesztője, a Climeworks szállítói partnerséget kötött az Audival, hogy az Audi nevében 1000 tonna CO2-t távolítson el a légkörből.

Nézzünk előre – A kék szén-dioxid felszabadítása

A vállalati ügyfelek korábbi szakaszban lévő kompenzációs projektekbe fektettek be, finanszírozva a K+F-et, felismerve, hogy az ambiciózus kibocsátáscsökkentési célok eléréséhez innovációba kell befektetni. Az egyik ilyen terület a Blue Carbon, a tengerparti és tengeri ökoszisztémákban megkötött szén.

  • 2020 szeptemberében a Shopify befektetett a Planetary Hydrogenbe, amely az óceánból hidrogént állít elő, miközben szén-dioxidot köt meg és tárol, amelyből az óceánok elsavasodása ellen küzdő bikarbonát lesz, azzal a szándékkal, hogy megvásárolja a Planetary Hydrogen 2022-ben üzembe helyezendő kísérleti üzeme által termelt negatív kibocsátást.
  • 2020. június: A Carbixot, a CO2-t nyersanyaggá alakító, fejlett, fokozott időjárási technológiákat fejlesztő vállalatot beválasztották az Indie Bio élettudományi gyorsító programba.

A karbonmegkötési potenciál azonban az egyes élőhelyek között és időben óriási eltéréseket mutat, ami megnehezíti a projektek szén-dioxid-potenciáljának becslését vagy összehasonlítását. Ráadásul a part menti ökoszisztémák kevéssé ismertek, a laboratóriumi és a terepi vizsgálatok összehasonlítása jelentős eltéréseket mutat a megkötési potenciálban. Ezért további K+F-re van szükség a kereskedelmi kék szén-dioxid-kompenzáció felszabadításához.

A szén-dioxid-kompenzáció iránti példátlan kereslet meggyújtotta a gyufát, amely a VCM-et virágzó és kereskedhető szén-dioxid-piaccá teheti. Bár az ösztönzők biztatóak, a szén-dioxid-piacok már korábban is kudarcot vallottak, és a többszörös akadályok és kockázatok még mindig fennállnak. Az innovációnak, a szabályozóknak és a közvetítőknek egyaránt fenn kell tartaniuk ezt a lendületet, hogy kiépítsék a fenntartható és virágzó VCM alapvető infrastruktúráját.

Holly Stower

Szerző a Resources & Environment elemzője értékeli azokat az újítókat, technológiákat és üzleti
modelleket, amelyek felforgatják a vásárlás-használat-értékesítés fogyasztási modelljét.
Forrás: Cleantech Group

Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.