Önkéntes piac (VER)

A szén-dioxid-kiegyenlítés nem tökéletes, de szükséges

A Bank of America vezetője szerint a szén-dioxid-kiegyenlítés nem tökéletes, de szükséges, és a piacnak gyorsan kell növekednie.

KULCSOSZEMPONTOK

  • A szén-dioxid-kiegyenlítés a vállalatok, szervezetek és kormányok által kitűzött dekarbonizációs célok realitása a közeljövőben – mondta Karen Fang, a Bank of America globális fenntartható finanszírozásért felelős vezetője.
  • A szén-dioxid-kompenzáció használata egy szervezet dekarbonizációs ígéretében nem a lustaság jele, hanem a valóság – mondta Fang.
  • A szén-dioxid-kompenzáció elszámolásának és ellenőrzésének piacát tömegesen és gyorsan növelni és szabványosítani kell, mondta.

A vállalatok és a kormányok versenyt futnak a szén-dioxid-mentesítésre vonatkozó ígéretek és kötelezettségvállalások kiadásával. Ezek a célok azt jelentik, hogy a szén-dioxid-kiegyenlítési piacokat nagyon gyorsan, tömegesen meg kell növelni és szabványosítani kell.

Így véli Karen Fang, a Bank of America globális fenntartható finanszírozásért felelős vezetője.

Jelenleg a szervezetek a legjobb szándékuk szerint becsléseket tesznek dekarbonizációs terveikben – de ezek csak becslések – mondta Fang a CNBC-nek.

“Szerintem a szkepticizmus mindig jogos, mert ha ma bárki azt mondja, hogy pontosan ismer minden egyes technológiát, milyen ütemben fog fejlődni, mennyit és milyen gyorsan fog a zöld hidrogénnek a fosszilisekkel való kiegyenlítődéshez kelleni – szerintem ez nem hiteles” – mondta Fang. “Bárki, aki azt mondja, hogy tudja a választ, nem hiteles”.

Fang tudja, hogy a szervezetek mivel foglalkoznak, mivel csapata az ágazatokon átívelő ügyfelekkel dolgozik együtt a dekarbonizációs terveik finanszírozásában, amelyek között vállalati ügyfelek, intézmények és önkormányzatok is vannak, amelyeknek pénzt ad kölcsön, amelyekbe befektet, vagy más módon finanszíroz.

A Bank of America célja, hogy 2050 előtt elérje az üvegházhatású gázok nettó nulla kibocsátását finanszírozási tevékenysége, működése és ellátási lánca során.

“Minden egyes ügyfél, aki a Bank of America-tól kap pénzt, finanszírozást vagy befektetést, az ő kibocsátásaik számítanak nekem” – mondta Fang a CNBC-nek. “Nagyon sok időt töltünk azzal, hogy minden ügyfél, intézmény, szervezet, vállalat C-suite-jával vagy felső vezetésével beszélgetünk, mert az ő tervük hatással van a mi tervünkre.”

A szén-dioxid-kompenzációs piac még gyerekcipőben jár

A kibocsátásoknak három szintje van, amelyeket a szervezetek nyomon követnek, az úgynevezett 1., 2. és 3. szint.

Az 1. hatókörbe tartozó kibocsátások azok a közvetlen kibocsátások, amelyek az adott szervezet tulajdonában vagy ellenőrzése alatt álló műveletekből származnak. A 2. hatókörbe tartozó kibocsátás a szervezet által felhasznált villamos energia, gőz, fűtés vagy hűtés előállításából származó közvetett kibocsátás.

A 3. hatókörbe tartozó kibocsátások közé tartozik minden olyan közvetett kibocsátás, amely az adott szervezet értékláncából vagy ellátási láncából származik.

A 3. hatókörbe tartozó kibocsátások nyomon követése megköveteli, hogy a szervezet mindent megkérdőjelezzen: “Honnan származik ez a papírdarab? Hol van a szállító? Hogyan állítja elő a szállító az Ön által használt terméket, például a tollat?” mondta Fang.

A nettó nullához a szervezeteknek szén-dioxid-kompenzációt kell alkalmazniuk, különösen a 3. hatókörbe tartozó kibocsátások kompenzálására.

Fang szerint ez a becsületes út, nem pedig egy kibúvó. De a szén-dioxid-nyilvántartást és a kompenzációt szabványosítani kell.

“Mi a legvédhetőbb, leghitelesebb módja annak, hogy az önök vállalkozásában az egy, kettő és három hatókörű kibocsátáscsökkentési folyamat során kompenzációt használjanak, de anélkül, hogy úgy tekintenének rájuk, mintha csak a lusta utat választanák?”. mondta Fang. “Mindent megtettünk, amit csak tudtunk – még mindig ott van az utolsó darab. És nem vagyunk laissez faire, nem vagyunk lusták. Valójában azt mondjuk: Mindent megtettünk, amit csak tudtunk, de volt ez a maradék, amit alapvetően kompenzálni akarunk” – ez az utolsó bit.

A szén-dioxid-kiegyenlítési piacnak nem csak világosabb és betarthatóbb szabványokra van szüksége, hanem nagyon gyorsan sokkal nagyobbá is kell válnia.

A múlt hónapban a Bank of America egy kutatási jelentésében azt állította, hogy a 2020-ban kibocsátott szén-dioxid-kompenzációk 210 millió tonna szén-dioxid-kibocsátás megszüntetésének vagy elkerülésének felelnek meg. Ez a teljes globális kibocsátás mindössze 0,4%-ának felel meg.

A B of A szerint a nettó nulla kibocsátás 2050-ig történő eléréséhez körülbelül 7,6 gigatonna szén-dioxid-kiegyenlítésre vagy -elkerülésre lesz szükség. Ehhez az ellentételezési piac akár ötvenszeresére is szükség lehet. A bank szerint a legalacsonyabb szinten az ellentételezések piaca megnégyszereződik.

Több nyilvántartás létezik a szén-dioxid-kiegyenlítésekre: Például a Verified Carbon Standard vagy Verra (USA), a Gold Standard (Svájc), az American Carbon Registry, a Climate Action Reserve (USA) és az OurOffset (Magyarország – a szerk.). Mindegyik nonprofit, nem kormányzati szervezet.

“Szinte remélem – talán naivnak tűnhet -, hogy mindannyian össze tudnak fogni egy egységes szabványos ajánlással” – mondta Fang.

“Mert a világnak szüksége van rá, méghozzá nagyon, nagyon, nagyon, nagyon gyorsan” – mondta.

Fang szerint a szén-dioxid-kompenzációs ipar rossz hírnévre tett szert, de ez nagyrészt a visszaélések kisszámú, aljas esetének köszönhető. Nem mindegyik rossz.

A világ vezetőinek közelgő összejövetele a COP26-on, az ENSZ 26. Éghajlatváltozási Konferenciáján Glasgow-ban, lehetőséget kínál a szén-dioxid-kibocsátási egységek szabványosításának támogatására. Fang szerint a Hetek csoportja (G7), a Húszak csoportja (G20) vagy az ENSZ mind olyan irányító testületek, amelyek elfogadott iránymutatást adhatnának az iparág számára.

“Nincs más választásunk” – mondta Fang. “Nagyon pragmatikusnak kell lennünk, és nem szabad hagynunk, hogy a tökéletesség a jó ellensége legyen”.

Rampasek, László A.
Forrás: CNBC – Catherine Clifford

rampi

Recent Posts

A ‘fenntartható’ nem fenntartható: az ESG talpraállítása

A “fenntartható” szó exponenciális sebességgel szaporodik, hamarosan már minden mondatban szerepelni fog, akár többször is. Viszont…

1 nap ago

*** Extrém FIGYELMEZTETÉS ***

Vörös riasztás: A bolygó veszélyben ! A jelentésből kiderül, hogy 2023 volt az eddigi legmelegebb…

6 nap ago

Éghajlatváltozás és az egyre nagyobb szerepű karbonsemlegesség

Az éghajlatváltozás a világgazdaság iparosodásának nem szándékolt következménye. Az emberi tevékenység nagy mennyiségű CO2-t és…

2 hét ago

A túlnépesedés még mindig óriási probléma

A túlnépesedés még mindig óriási probléma: interjú Jane O'Sullivannal. Februárban interjút készítettem Chris Bystroff biokémikussal,…

3 hét ago

Az éghajlatkutatók egy része sem tudja, hogy mi van?

Tizedik egymást követő havi melegrekord riasztja és zavarba hozza az éghajlatkutatókat. Ha az anomália augusztusig…

3 hét ago

Al Gore – Amiről a fosszilis energiaágazat hallgat

Ebben az energikus előadásban, a Nobel-díjjal kitüntetett Al Gore a klímaválság megoldásának útjában álló két…

4 hét ago