Most még jobban látszik, mit kellene tenni a klímáért

A világ közel áll ahhoz, hogy kimondhassuk: a második világháború óta nem csökkent egy év alatt olyan mértékben az üvegházhatású gázok kibocsátása, mint most, állapította meg a Nemzetközi Klímakutató Intézet tanulmánya.

Ha a korlátozásoknak csak egy kisebb része megmarad, 2019-hez képest egy év alatt 7 százalékos lehet a csökkenés. Csakhogy ez a klímaváltozás szempontjából még nem oszt, nem szoroz.

– A hőmérséklet az ipari kor előtti szinthez képest egy fokkal nőtt, ezt látjuk most az elmúlt száz-készáz év kibocsátása miatt – magyarázza Glen Peters, a Nemzetközi Klímakutató Központ kutatási igazgatója.

– Egyetlen évben csökkenteni ezt, még ha radikálisan is, nem jelent sokat az átlaghőmérséklet, vagyis a szén-dioxid légköri koncentrációja szempontjából, a kibocsátást nullára kell csökkenteni – tette hozzá.

Most még jobban látszik, mit kellene tenni a klímáért | ClimeNewsA globális napi szén-dioxid-kibocsátás változása (%-ban) a világjárvány idején, 2019-es kibocsátási szintekhez képest.

A kibocsátáscsökkentés szempontjából a gépjárműhasználat visszaesése volt a kulcs. A kutatók attól tartanak, hogy amint az emberek visszatérnek dolgozni, a gépjárműhasználat – így a kibocsátás – még nőni is fog. Ezért arra figyelmeztetik a kormányokat, hogy ha nem zöld szempontok szerint indítják újra a gazdaságot, akkor a Föld melegedése egy éven belül átlépheti a kritikus 1,8 Celsius fokos határt.

– A korlátozások egy részét meg lehetne tartani, ami még a hasznunkra is válhatna – véli erről Peters. – Ha kicsit többet dolgozunk otthonról, ha nem kell olyan sokat utazni nemzetközi konferenciákra, mert az interneten is megtarthatók, ezek a dolgok csökkenthetik a kibocsátást és nem lesznek különösebb hatással az életünkre. Persze nem akarunk olyan korlátozásokat, hogy ne lehessen meglátogatni a nagyit vagy kávézni egyet a barátokkal.

A kutatók szerint Kína könyvelhette el a legnagyobb kibocsátás-csökkenést, majd sorban az Egyesült Államok, Európa és India.

Forrás: Euronews | The Conversation Trust (UK) Limited

 Szerkesztői kiegészítés:

Mindehhez hozzátartozik, hogy a fosszilis tüzelőanyagokat valószínűleg addig fogják bányászni, amíg az energetikailag megéri, és még azután is ott a lehetőség, hogy elégessük az összes fát fűtés és főzés céljából. Így a szén-dioxid-kibocsátást nem igazán lehet nullára csökkenteni, legföljebb a nettó kibocsátást. Ez alapvetően úgy képzelhető el, hogy nagyméretű projektek indulnak a szén-dioxid légkörből való kivonására, pl. a kitermelt fák egy részének bányákba történő hermetikus elzárása révén.

Érdemes tudni, hogy a gazdaság mérete erősen korrelál az energiahasználattal, az pedig a szén-dioxid-kibocsátással, ugyanis a megújuló energia csupán töredékét adja a világ teljes energiafelhasználásának (még Németországban is csak 15%). Az áramtermelés, ipar, közlekedés, mezőgazdaság, stb. infrastruktúrájának megújulókra történő teljes átalakítása valószínűleg hosszú éveket venne igénybe, már ha egyáltalán kivitelezhető (pl. elektromos repülők, -teherhajók, -teherautók, -traktorok, -kombájnok). Megjegyzendő továbbá, hogy a megújuló energia tárolókapacitásokkal együtt alacsonyabb nettó energiát biztosít, mint a fosszilis energia, így az arra való áttérés várhatóan az adott gazdaság beszűkülését eredményezné (ez alól kivételt jelent a vízenergia, ám az földrajzilag korlátolt).

Mindezek fényében elmondható, hogy mivel egyetlen kormány sem tervezi a gazdaság csökkenésbe fordítását, ez lényegében azt jelenti, hogy nem tervezik a kibocsátáscsökkentést.

Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.