A szén-dioxid-kiegyenlítés nem tökéletes, de szükséges

A Bank of America vezetője szerint a szén-dioxid-kiegyenlítés nem tökéletes, de szükséges, és a piacnak gyorsan kell növekednie.

KULCSOSZEMPONTOK

  • A szén-dioxid-kiegyenlítés a vállalatok, szervezetek és kormányok által kitűzött dekarbonizációs célok realitása a közeljövőben – mondta Karen Fang, a Bank of America globális fenntartható finanszírozásért felelős vezetője.
  • A szén-dioxid-kompenzáció használata egy szervezet dekarbonizációs ígéretében nem a lustaság jele, hanem a valóság – mondta Fang.
  • A szén-dioxid-kompenzáció elszámolásának és ellenőrzésének piacát tömegesen és gyorsan növelni és szabványosítani kell, mondta.

A szén-dioxid-kiegyenlítés kiegyenlítés nem tökéletes, de szükséges

A vállalatok és a kormányok versenyt futnak a szén-dioxid-mentesítésre vonatkozó ígéretek és kötelezettségvállalások kiadásával. Ezek a célok azt jelentik, hogy a szén-dioxid-kiegyenlítési piacokat nagyon gyorsan, tömegesen meg kell növelni és szabványosítani kell.

Így véli Karen Fang, a Bank of America globális fenntartható finanszírozásért felelős vezetője.

Jelenleg a szervezetek a legjobb szándékuk szerint becsléseket tesznek dekarbonizációs terveikben – de ezek csak becslések – mondta Fang a CNBC-nek.

“Szerintem a szkepticizmus mindig jogos, mert ha ma bárki azt mondja, hogy pontosan ismer minden egyes technológiát, milyen ütemben fog fejlődni, mennyit és milyen gyorsan fog a zöld hidrogénnek a fosszilisekkel való kiegyenlítődéshez kelleni – szerintem ez nem hiteles” – mondta Fang. “Bárki, aki azt mondja, hogy tudja a választ, nem hiteles”.

Fang tudja, hogy a szervezetek mivel foglalkoznak, mivel csapata az ágazatokon átívelő ügyfelekkel dolgozik együtt a dekarbonizációs terveik finanszírozásában, amelyek között vállalati ügyfelek, intézmények és önkormányzatok is vannak, amelyeknek pénzt ad kölcsön, amelyekbe befektet, vagy más módon finanszíroz.

A Bank of America célja, hogy 2050 előtt elérje az üvegházhatású gázok nettó nulla kibocsátását finanszírozási tevékenysége, működése és ellátási lánca során.

“Minden egyes ügyfél, aki a Bank of America-tól kap pénzt, finanszírozást vagy befektetést, az ő kibocsátásaik számítanak nekem” – mondta Fang a CNBC-nek. “Nagyon sok időt töltünk azzal, hogy minden ügyfél, intézmény, szervezet, vállalat C-suite-jával vagy felső vezetésével beszélgetünk, mert az ő tervük hatással van a mi tervünkre.”

A szén-dioxid-kompenzációs piac még gyerekcipőben jár

A kibocsátásoknak három szintje van, amelyeket a szervezetek nyomon követnek, az úgynevezett 1., 2. és 3. szint.

Az 1. hatókörbe tartozó kibocsátások azok a közvetlen kibocsátások, amelyek az adott szervezet tulajdonában vagy ellenőrzése alatt álló műveletekből származnak. A 2. hatókörbe tartozó kibocsátás a szervezet által felhasznált villamos energia, gőz, fűtés vagy hűtés előállításából származó közvetett kibocsátás.

A 3. hatókörbe tartozó kibocsátások közé tartozik minden olyan közvetett kibocsátás, amely az adott szervezet értékláncából vagy ellátási láncából származik.

A 3. hatókörbe tartozó kibocsátások nyomon követése megköveteli, hogy a szervezet mindent megkérdőjelezzen: “Honnan származik ez a papírdarab? Hol van a szállító? Hogyan állítja elő a szállító az Ön által használt terméket, például a tollat?” mondta Fang.

A nettó nullához a szervezeteknek szén-dioxid-kompenzációt kell alkalmazniuk, különösen a 3. hatókörbe tartozó kibocsátások kompenzálására.

Fang szerint ez a becsületes út, nem pedig egy kibúvó. De a szén-dioxid-nyilvántartást és a kompenzációt szabványosítani kell.

“Mi a legvédhetőbb, leghitelesebb módja annak, hogy az önök vállalkozásában az egy, kettő és három hatókörű kibocsátáscsökkentési folyamat során kompenzációt használjanak, de anélkül, hogy úgy tekintenének rájuk, mintha csak a lusta utat választanák?”. mondta Fang. “Mindent megtettünk, amit csak tudtunk – még mindig ott van az utolsó darab. És nem vagyunk laissez faire, nem vagyunk lusták. Valójában azt mondjuk: Mindent megtettünk, amit csak tudtunk, de volt ez a maradék, amit alapvetően kompenzálni akarunk” – ez az utolsó bit.

A szén-dioxid-kiegyenlítési piacnak nem csak világosabb és betarthatóbb szabványokra van szüksége, hanem nagyon gyorsan sokkal nagyobbá is kell válnia.

A múlt hónapban a Bank of America egy kutatási jelentésében azt állította, hogy a 2020-ban kibocsátott szén-dioxid-kompenzációk 210 millió tonna szén-dioxid-kibocsátás megszüntetésének vagy elkerülésének felelnek meg. Ez a teljes globális kibocsátás mindössze 0,4%-ának felel meg.

A B of A szerint a nettó nulla kibocsátás 2050-ig történő eléréséhez körülbelül 7,6 gigatonna szén-dioxid-kiegyenlítésre vagy -elkerülésre lesz szükség. Ehhez az ellentételezési piac akár ötvenszeresére is szükség lehet. A bank szerint a legalacsonyabb szinten az ellentételezések piaca megnégyszereződik.

Több nyilvántartás létezik a szén-dioxid-kiegyenlítésekre: Például a Verified Carbon Standard vagy Verra (USA), a Gold Standard (Svájc), az American Carbon Registry, a Climate Action Reserve (USA) és az OurOffset (Magyarország – a szerk.). Mindegyik nonprofit, nem kormányzati szervezet.

“Szinte remélem – talán naivnak tűnhet -, hogy mindannyian össze tudnak fogni egy egységes szabványos ajánlással” – mondta Fang.

“Mert a világnak szüksége van rá, méghozzá nagyon, nagyon, nagyon, nagyon gyorsan” – mondta.

Fang szerint a szén-dioxid-kompenzációs ipar rossz hírnévre tett szert, de ez nagyrészt a visszaélések kisszámú, aljas esetének köszönhető. Nem mindegyik rossz.

A világ vezetőinek közelgő összejövetele a COP26-on, az ENSZ 26. Éghajlatváltozási Konferenciáján Glasgow-ban, lehetőséget kínál a szén-dioxid-kibocsátási egységek szabványosításának támogatására. Fang szerint a Hetek csoportja (G7), a Húszak csoportja (G20) vagy az ENSZ mind olyan irányító testületek, amelyek elfogadott iránymutatást adhatnának az iparág számára.

“Nincs más választásunk” – mondta Fang. “Nagyon pragmatikusnak kell lennünk, és nem szabad hagynunk, hogy a tökéletesség a jó ellensége legyen”.

Rampasek, László A.
Forrás: CNBC – Catherine Clifford

Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.