Felelőtlen társaságok

A szénfelhasználás még mindig a legmagasabb szinten

Az IEA szerint a szénfelhasználás tavaly minden idők legmagasabb szintjét érte el – és a globális kereslet továbbra is a rekordszintek közelében marad.

A szénfogyasztás 3,3%-kal nőtt, és 2022-ben újabb rekordot ért el 8,3 milliárd tonnával – közölte csütörtökön a Nemzetközi Energiaügynökség.

Szénnel megrakott tehervonatok Kínában 2022. január 12-én. Az IEA szerint a szénfogyasztás tavaly rekordot döntött. Forrás: Huang Shipeng | Visual China Group | Getty Images

KULCSOSZEMPONTOK

  • Az IEA szerint 2022-ben 10 440 terawattórát termeltek szénből.
  • Ez a szám a bolygó villamosenergia-termelésének 36%-át teszi ki.
  • A fosszilis tüzelőanyag, a szén használata jelentős hatással van a környezetre.

A párizsi székhelyű szervezet szénpiaci frissítése (.PDF) szerint a kereslet “a gyengébb világgazdaság ellenére nőtt, elsősorban azért, mert a világ számos részén könnyebben elérhető és viszonylag olcsóbb, mint a gáz”.

Összességében az IEA szerint 2022-ben 10 440 terawattórát termelnek szénből, ami a bolygó villamosenergia-termelésének 36%-át teszi ki.

Előre tekintve az IEA szerint a szénfogyasztás 2023-ban a tavalyi rekordszintek közelében marad.

Földrajzi szempontból 2023-ban vegyes a kép. “Régiónként az idei év első felében az Egyesült Államokban és az Európai Unióban a korábban vártnál gyorsabban – 24%-kal, illetve 16%-kal – csökkent a szénkereslet” – áll az IEA jelentéséhez csatolt közleményében.

“A két legnagyobb fogyasztó, Kína és India kereslete azonban több mint 5%-kal nőtt az első félévben, ami több mint ellensúlyozta a máshol tapasztalható csökkenést” – tette hozzá.

A szén fosszilis tüzelőanyag. Használata jelentős hatással van a környezetre, a Greenpeace környezetvédelmi szervezet szerint “a legmocskosabb, legszennyezőbb módja az energiatermelésnek”.

Az Egyesült Államok Energia Információs Hivatala (U.S. Energy Information Administration) pedig egy sor, a szén elégetésével kapcsolatos kibocsátást sorol fel, beleértve a szén-dioxidot, a kén-dioxidot, a részecskéket és a nitrogén-oxidokat.

“A szén az energiaágazat szén-dioxid-kibocsátásának legnagyobb egyedi forrása, és Európában és az Egyesült Államokban a tiszta energiaforrások növekedése miatt a szénfelhasználás strukturális csökkenésnek indult” – mondta csütörtökön Keisuke Sadamori, az IEA energiapiacokért és energiabiztonságért felelős igazgatója.

“Ázsiában azonban továbbra is makacsul magas a kereslet, még akkor is, ha számos ilyen gazdaság jelentősen növelte a megújuló energiaforrások használatát” – tette hozzá.

A jövőre nézve Sadamori szerint “nagyobb politikai erőfeszítésekre és beruházásokra” van szükség ahhoz, hogy “a tiszta energia és az energiahatékonyság hatalmas növekedése révén csökkentsük a szén iránti keresletet azokban a gazdaságokban, ahol az energiaszükséglet gyorsan növekszik”.

Forrás: CNBC | Anmar Frangoul


rampi

Recent Posts

Hogy ízlik az ‘ingyen ebéd’?

„Nincsen ingyen ebéd.” – így szól a közgazdaságtan klasszikus tétele: egy, a jelenben meg nem…

1 nap ago

Szén-dioxid kibocsátás és oxigénkoncentráció

Hogyan hat a jövőbeni felmelegedés és CO2-kibocsátás az oxigénkoncentrációra? Az oxigénszint csökken a fosszilis tüzelőanyagok…

5 nap ago

A ‘fenntartható’ nem fenntartható: az ESG talpraállítása

A “fenntartható” szó exponenciális sebességgel szaporodik, hamarosan már minden mondatban szerepelni fog, akár többször is. Viszont…

2 hét ago

*** Extrém FIGYELMEZTETÉS ***

Vörös riasztás: A bolygó veszélyben ! A jelentésből kiderül, hogy 2023 volt az eddigi legmelegebb…

2 hét ago

Éghajlatváltozás és az egyre nagyobb szerepű karbonsemlegesség

Az éghajlatváltozás a világgazdaság iparosodásának nem szándékolt következménye. Az emberi tevékenység nagy mennyiségű CO2-t és…

3 hét ago

A túlnépesedés még mindig óriási probléma

A túlnépesedés még mindig óriási probléma: interjú Jane O'Sullivannal. Februárban interjút készítettem Chris Bystroff biokémikussal,…

1 hónap ago