Civilizáció

2023 új globális hőmérsékleti rekordokat állít fel

Melegebb, mint valaha: 2023 új globális hőmérsékleti rekordokat állít fel.

Rekordot döntő havi globális hőmérsékleti értékek feltérképezése.

Miközben a helyi melegrekordok világszerte megdőltek, 2023 júliusában a globális átlaghőmérséklet is soha nem látott mértékben, 17,2 °C-ra emelkedett.

Az amerikai Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Hivatal (NOAA) adatai szerint 2023. július 4. és július 7. között volt a négy legmelegebb nap, ami megdöntötte a 2016 augusztusának közepén felállított korábbi, 16,9°C-os (62,4°F) rekordot.

A fenti grafikon a Climate Reanalyzer adatai alapján a felszín felett 2 méterrel mért átlagos léghőmérsékletet mutatja 1979 óta.

Mi okozza a rekordmagas hőmérsékleteket?

A hőmérsékleti rekordok megdöntése 2023-ban és 2016-ban is az El Niño éghajlati jelenség – amely a Csendes-óceán hőmérsékletének jelentős emelkedését okozza – és az éghajlatváltozás kettős hatásának eredménye.

A Föld globális átlaghőmérséklete 1880 óta legalább 1,1 °C-kal emelkedett, és az ütem az elmúlt évszázadban a fosszilis tüzelőanyagok elégetésével párhuzamosan jelentősen nőtt. A felmelegedés nagy része 1975 óta következett be, a hőmérséklet évtizedenként 0,15-0,20°C-kal emelkedett.

A NOAA adatai szerint a legutóbbi július hónapok közül hat (jellemzően a legmelegebb hónap) a globális felszíni átlaghőmérséklet alapján feljegyzett hét legmelegebb hónap közé tartozott:

Rank Hottest Months
by Avg. Temp.
Celsius (°C)
1 July 2023* 17.07°C
2 July 2022 16.75°C
3 July 2016 16.72°C
4 July 2021 16.70°C
5 July 2002 16.67°C
6 July 2017 16.66°C
7 July 2019 16.64°C

*2023. július 12-én

Bár ezek a számok a világ átlaghőmérsékletének marginális emelkedését mutatják, a hatások helyi szinten sokkal inkább érezhetőek.

2023 júliusában a texasi hőmérséklet meghaladta az észak-afrikai hőmérsékletet, mivel elérte a 43,3 °C-ot. A Csendes-óceánon túl, Kína városaiban 10 napig tartó, 35°C feletti napok sorozata alatt a bombabunkereket használták hűtőközpontként.

“Feltérképezetlen területen vagyunk, és további rekordok megdőlésére számíthatunk, ahogy az El Niño tovább fejlődik, és ezek a hatások 2024-re is kiterjednek majd” – mondta CHRISTOPHER HEWITT, METEOROLÓGIAI VILÁGSZERVEZET.

Hogyan lehet mérsékelni az éghajlatváltozás hatásait?

A megújuló energiaforrásokra való áttérés, az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése vagy befogása, valamint a fenntartható gyakorlatok bevezetése kulcsfontosságú lépésnek számít az éghajlatváltozás lassítása felé.

A NASA szerint a jövőben alkalmazkodásra is szükség lesz, azaz csökkenteni kell az éghajlatváltozás káros hatásaiból (például a tengerszint emelkedéséből, a szélsőséges időjárási események intenzívebbé válásából vagy az élelmiszerellátás bizonytalanságából) eredő kockázatainkat, valamint ki kell használni az éghajlatváltozással kapcsolatos esetleges pozitív lehetőségeket (például a hosszabb tenyészidőszakokat és a magasabb terméshozamokat egyes régiókban).

Forrás: Visual Capitalist


rampi

Recent Posts

Szén-dioxid kibocsátás és oxigénkoncentráció

Hogyan hat a jövőbeni felmelegedés és CO2-kibocsátás az oxigénkoncentrációra? Az oxigénszint csökken a fosszilis tüzelőanyagok…

3 nap ago

A ‘fenntartható’ nem fenntartható: az ESG talpraállítása

A “fenntartható” szó exponenciális sebességgel szaporodik, hamarosan már minden mondatban szerepelni fog, akár többször is. Viszont…

1 hét ago

*** Extrém FIGYELMEZTETÉS ***

Vörös riasztás: A bolygó veszélyben ! A jelentésből kiderül, hogy 2023 volt az eddigi legmelegebb…

2 hét ago

Éghajlatváltozás és az egyre nagyobb szerepű karbonsemlegesség

Az éghajlatváltozás a világgazdaság iparosodásának nem szándékolt következménye. Az emberi tevékenység nagy mennyiségű CO2-t és…

3 hét ago

A túlnépesedés még mindig óriási probléma

A túlnépesedés még mindig óriási probléma: interjú Jane O'Sullivannal. Februárban interjút készítettem Chris Bystroff biokémikussal,…

4 hét ago

Az éghajlatkutatók egy része sem tudja, hogy mi van?

Tizedik egymást követő havi melegrekord riasztja és zavarba hozza az éghajlatkutatókat. Ha az anomália augusztusig…

4 hét ago