A népességnövekedés és a Föld erőforrásainak túlfogyasztása

Az ellenőrizetlen népességnövekedés az éghajlati és ökológiai válság kialakulásának és fennmaradásának egyik fő tényezője.

A népességnövekedés és a Föld erőforrásainak túlfogyasztása

Minél több ember él a Földön, annál több földet használunk és annál több erőforrást fogyasztunk. Az IPBES kimutatta, hogy az ökológiai pusztítás a hatodik tömeges kihalás fő oka, az első olyan tömeges kihalásé, amelyet az emberi viselkedés okozott. Az IPBES a hatodik tömeges kihalás harmadik okaként az olaj, a szén és a földgáz elégetéséből eredő klímaváltozást jelöli meg.

A magasan iparosodott országok felelősek az üvegházhatású gázok kibocsátásának túlnyomó többségéért, mivel gazdasági rendszerük a növekvő fogyasztás fenntarthatatlan szintjére támaszkodik, ami túlzott mértékű szennyezéshez és erdőirtáshoz/élőhelypusztításhoz vezet. Ehhez képest a globális délen élő emberek életmódja kevésbé károsítja az ökológiai és éghajlati egészséget, bár a globális déliek fogyasztási aránya egyre nő, mivel felzárkóznak az első világbeli emberek általunk élvezett kényelmeihez.

Az ökológiai és éghajlati válság megoldásának részeként valószínűleg a harmadik világ országaiban a népességnövekedést kellene visszafogni, de az első világbeli országok népességnövekedésének visszafogása még többet tenne a bolygó egészségének védelméért, mivel az első világbeli országok egyéni fogyasztási rátái magasak.

Az emberekről és a bolygóról akkor lehet gondoskodni, ha az erőforrásokat egyenlően osztjuk el, biztosítva, hogy mindenki alapvető szükségletei kielégítésre kerüljenek, és senki ne fogyasszon többet, mint amennyire szüksége van, és így ne lépje túl a bolygó határait. A Doughnut Economic Model jó példa erre. (Érdemes elmélyedni a témában, mert bár az XR már nem tagadja a túlnépesedés problémáját, viszont tévedésben van azzal kapcsolatban, hogy ami erőforrás rendelkezésre áll elegendő igazságos elosztásra és jut mindenkinek! A valóság ezzel szemben, hogy a Föld szigorúan megújuló erőforrásokra alapozva (vagyis hosszútávon, valóban fenntartható módon) csak 2 milliárd embert tudna eltartani! Forrás: Will Limited Land, Water, and Energy Control Human Population Numbers in the Future? (.PDF) – a szerk.)

Extinction Rebellion Boston | 2020. szeptember 3.
Rampasek, László A.

Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.