A szénfelhasználás még mindig a legmagasabb szinten

Az IEA szerint a szénfelhasználás tavaly minden idők legmagasabb szintjét érte el – és a globális kereslet továbbra is a rekordszintek közelében marad.

A szénfogyasztás 3,3%-kal nőtt, és 2022-ben újabb rekordot ért el 8,3 milliárd tonnával – közölte csütörtökön a Nemzetközi Energiaügynökség.

A szénfelhasználás még mindig a legmagasabb szintenSzénnel megrakott tehervonatok Kínában 2022. január 12-én. Az IEA szerint a szénfogyasztás tavaly rekordot döntött. Forrás: Huang Shipeng | Visual China Group | Getty Images

KULCSOSZEMPONTOK

  • Az IEA szerint 2022-ben 10 440 terawattórát termeltek szénből.
  • Ez a szám a bolygó villamosenergia-termelésének 36%-át teszi ki.
  • A fosszilis tüzelőanyag, a szén használata jelentős hatással van a környezetre.

A párizsi székhelyű szervezet szénpiaci frissítése (.PDF) szerint a kereslet “a gyengébb világgazdaság ellenére nőtt, elsősorban azért, mert a világ számos részén könnyebben elérhető és viszonylag olcsóbb, mint a gáz”.

Összességében az IEA szerint 2022-ben 10 440 terawattórát termelnek szénből, ami a bolygó villamosenergia-termelésének 36%-át teszi ki.

Előre tekintve az IEA szerint a szénfogyasztás 2023-ban a tavalyi rekordszintek közelében marad.

Földrajzi szempontból 2023-ban vegyes a kép. “Régiónként az idei év első felében az Egyesült Államokban és az Európai Unióban a korábban vártnál gyorsabban – 24%-kal, illetve 16%-kal – csökkent a szénkereslet” – áll az IEA jelentéséhez csatolt közleményében.

“A két legnagyobb fogyasztó, Kína és India kereslete azonban több mint 5%-kal nőtt az első félévben, ami több mint ellensúlyozta a máshol tapasztalható csökkenést” – tette hozzá.

A szén fosszilis tüzelőanyag. Használata jelentős hatással van a környezetre, a Greenpeace környezetvédelmi szervezet szerint “a legmocskosabb, legszennyezőbb módja az energiatermelésnek”.

Az Egyesült Államok Energia Információs Hivatala (U.S. Energy Information Administration) pedig egy sor, a szén elégetésével kapcsolatos kibocsátást sorol fel, beleértve a szén-dioxidot, a kén-dioxidot, a részecskéket és a nitrogén-oxidokat.

“A szén az energiaágazat szén-dioxid-kibocsátásának legnagyobb egyedi forrása, és Európában és az Egyesült Államokban a tiszta energiaforrások növekedése miatt a szénfelhasználás strukturális csökkenésnek indult” – mondta csütörtökön Keisuke Sadamori, az IEA energiapiacokért és energiabiztonságért felelős igazgatója.

“Ázsiában azonban továbbra is makacsul magas a kereslet, még akkor is, ha számos ilyen gazdaság jelentősen növelte a megújuló energiaforrások használatát” – tette hozzá.

A jövőre nézve Sadamori szerint “nagyobb politikai erőfeszítésekre és beruházásokra” van szükség ahhoz, hogy “a tiszta energia és az energiahatékonyság hatalmas növekedése révén csökkentsük a szén iránti keresletet azokban a gazdaságokban, ahol az energiaszükséglet gyorsan növekszik”.

Forrás: CNBC | Anmar Frangoul


Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.