Felelős társaságok

A valódi karbonlábnyomára kíváncsi? Használjon új generációs kalkulátort!

Miért nem passzolnak a CO2 számítások? Az emberi és háziállat légzés CO2 kibocsátása jelentősen növeli a baleset-teherbeesések megelőzésének klímavédelmi jelentőségét.

A kis karbonlábnyomok megtévesztőek, ha a számítások nem veszik figyelembe a legalapvetőbb kibocsátást, a légzést. Az emberi lélegzés évente és fejenként kb. 0.35 tonna CO2-t bocsát a légkörbe.[1] Ez régen a bioszféra természetes működésének része volt, de az antropocén korszakban[10] ez az egyensúly már nem áll fenn: az emlősök össztömege többszörösére robbant, a növényeké lecsökkent, a CO2 nyelők (tengerek, talajok, erdők stb.) túlterhelődtek. Így ma már az emberek lélegzése is növeli a klímát megbolondító ÜHG többletet. Ez egyáltalán nem elhanyagolható mennyiség: ma 2-3-szor annyi kibocsátás, mint a teljes légiközlekedés.[1][2][3]
S akkor még nem is beszéltünk az emberi létszámnál is gyorsabban robbanó háziállat állomány légzésének növekvő CO2 kibocsátásáról, ami jóval több az emberi légzésnek.
A létből kiszorított vadvilág légzésének kibocsátása ugyan csökken, de ez egyrészt sokkal kevesebb,[4] másrészt az élővilágot kipusztítani, háziállat-csordákra cserélni az emberiség öngyilkossága.

Akiknek szokatlan, hogy egy korábban egyensúlyi körfolyamat tényezőit a pontosság kedvéért kibocsátásként és elnyelésként külön számoljunk, gondoljanak analógiaként egy kádra, amelyben a víz jelképezi a légköri CO2-t. Az antropocén kor előtt egy csap (vadvilág légzés CO2 kibocsátása) és egy lefolyó (CO2 nyelő növényzet stb.) kb. egyensúlyban volt, nem fenyegetett a kád kiöntése (a CO2 szint emelkedése a légkörben). Mára viszont a vízszint (azaz az általa szimbolizált CO2 szint) emelkedés számításához számos tényezőt kell figyelembe venni:

  • minusz: a csap nagyrészt eldugult (pl. a vadvilág a töredékére csökkent)
  • plusz: jónéhány újabb csap ontja a vizet (pl. a népességrobbant emberiség és háziállat-állomány légzésének CO2 kibocsátása)
  • plusz: egy nagyságrenddel több vizet ont a kádba egy slag (pl. fosszilis égetés CO2 kibocsátása)
  • plusz: a lefolyó félig eldugult (pl. erdőirtás, a növényzet CO2 elnyelő képessége csökkent)
  • mínusz: a tömítés tönkrement, így a lefolyó mellett is folyik ki a víz a padlóra (pl. óceánok CO2 elnyelése, ami savasodást stb. okoz).

Nem számolható jól a CO2 szint emelkedése a légkörbe, ha valamelyik jelentős tényezőt (pl. az emberi és háziállat légzést) figyelmen kívül hagyjuk. Az új generációs karbonlábnyom kalkulátorok már beleszámolják.[11] Valójában a fosszilis energiahasználat nem csak a légkör CO2e szintjeit emelte meg, hanem az ember és háziállat össztömegébe is beépült (hiszen fosszilis energiát eszik, enélkül éhenhalna) és ez a légzés CO2 kibocsátás történelmi mértékét többszörösére növelte.

De vajon a világ óriási háziállat-állományának légzése nem a húsevő gazdag országokhoz tartozik?

Ellenkezőleg, épp a népességrobbanó országokban növeli meg jelentősen a kicsinek látszó CO2 lábnyomot. Pl. Etiópia a világ népességének kb. 1.5%-a,[5] de az állatállománya kb. duplája, 3%-a a világ marha, kecske, juh, ló állományának (s nem exportra tartják).[6] Fejenkénti CO2 kibocsátása ugyan csak 0.1 tonna/fő/év a Világbank adatbázisában, de ugyanott láthatjuk, hogy a teljes ÜHG (CO2e) kibocsátása ennek húszszorosa (2012-esek a legfrissebb adatok).[7] Ha hozzátesszük a légzést, máris 2.35 t/fő/év, s a háziállat állomány légzésével már több mint három tonna (csupán világátlag állománnyal számolva).[8] Tehát egy magyar karbonlábnyom kiegyenlítéséhez nem kb. 140 etiópiai baleset-teherbeesés megelőzés kell (amennyi a hiányos CO2 lábnyomból következne), hanem csak max. 8.

A baleset-teherbeesések megelőzése tehát épp a látszólag kis karbonlábnyomú országokban akár egy nagyságrenddel több CO2 kibocsátást előzhet meg, mint amennyit a légzést figyelmen kívül hagyó karbonlábnyom számítások mutatnak. A globális kibocsátás pl. a légzés figyelmen kívül hagyása miatt jóval több az országok jelentéseinek összegénél.[9]

Hivatkozások:

[1] https://www.sciencefocus.com/planet-earth/how-much-does-human-breathing-contribute-to-climate-change/
[2] https://ourworldindata.org/co2-emissions-from-aviation
[3] https://www.nature.com/articles/s41598-018-27631-7
[4] https://g7.hu/elet/20181228/az-ember-annyira-leuralta-az-emlosoket-hogy-a-biomasszajuk-96-szazaleka-tolunk-fugg/
[5] https://data.worldbank.org/indicator/SP.POP.TOTL?locations=ET-1W
[6] http://www.geopolitika.hu/hu/hatter/afrika/
[7] https://data.worldbank.org/indicator/EN.ATM.CO2E.PC?locations=ET
[8] https://www.ksh.hu/docs/hun/xftp/idoszaki/pdf/allamigondoskodas.pdf 
[9]  a mismatch of ~5.5 GtCO2 yr−1 exists 
[10]  A hatodik nagy kihalás a földi élet történetében  
[11] Karbonlábnyom kalkulátor

Forrás: BOCS Civilizációtervezés Alapítvány – Karbonsemleges Magyarország azonnal: tudomány és humánum

rampi

Recent Posts

*** Extrém FIGYELMEZTETÉS ***

Vörös riasztás: A bolygó veszélyben ! A jelentésből kiderül, hogy 2023 volt az eddigi legmelegebb…

3 nap ago

Éghajlatváltozás és az egyre nagyobb szerepű karbonsemlegesség

Az éghajlatváltozás a világgazdaság iparosodásának nem szándékolt következménye. Az emberi tevékenység nagy mennyiségű CO2-t és…

1 hét ago

A túlnépesedés még mindig óriási probléma

A túlnépesedés még mindig óriási probléma: interjú Jane O'Sullivannal. Februárban interjút készítettem Chris Bystroff biokémikussal,…

2 hét ago

Az éghajlatkutatók egy része sem tudja, hogy mi van?

Tizedik egymást követő havi melegrekord riasztja és zavarba hozza az éghajlatkutatókat. Ha az anomália augusztusig…

3 hét ago

Al Gore – Amiről a fosszilis energiaágazat hallgat

Ebben az energikus előadásban, a Nobel-díjjal kitüntetett Al Gore a klímaválság megoldásának útjában álló két…

3 hét ago

A tudósok figyelmeztetése a túlnépesedésről…

A tudósok figyelmeztetése a túlnépesedés és az élő rendszerek problémájáról. Az embereknek számos saját rendszerük…

1 hónap ago