A spermaszám csökkenése világszerte felgyorsul

A spermaszám csökkenése világszerte felgyorsul és veszélyezteti az emberiség jövőjét – figyelmeztet a tanulmány.

A spermaszám csökkenése világszerte felgyorsul

A spermiumok száma világszerte a felére csökkent az elmúlt öt évtizedben, és a csökkenés üteme több mint kétszeresére nőtt a századforduló óta – derül ki egy új kutatásból.

A kutatás mögött álló nemzetközi kutatócsoport szerint az adatok riasztóak, és az emberiség túlélését fenyegető termékenységi válságra utalnak.

Metaanalízisük 223 tanulmányt vizsgált, amelyek 53 ország több mint 57 000 férfi spermamintáján alapultak.

Első ízben mutatták ki, hogy a latin-amerikai, ázsiai és afrikai férfiak esetében is hasonlóan csökken a spermiumok teljes száma és koncentrációja, mint ahogyan azt korábban Európában, Észak-Amerikában és Ausztráliában megfigyelték.

A szerzők arra figyelmeztetnek, hogy az átlagos spermiumszám mostanra veszélyesen közel került ahhoz a küszöbértékhez, amely megnehezíti a fogamzást, ami azt jelenti, hogy a pároknak világszerte gondot okozhat orvosi segítség nélkül gyermeket vállalni.

A Human Reproduction Update című folyóiratban kedden közzétett eredmények (.pdf) “kanáriként szolgálnak a szénbányában” – mondta Hagai Levine professzor, a tanulmány vezető szerzője a jeruzsálemi Héber Egyetem Hadassah Braun Közegészségügyi Iskolájából.

“Súlyos problémával állunk szemben, amely, ha nem enyhítjük, az emberiség túlélését veszélyeztetheti” – mondta egy nyilatkozatában.

50%-os csökkenés a spermiumok számában

A New York-i Icahn School of Medicine professzorát, Shanna Swant is magában foglaló csoport tagjaként, valamint dán, brazil, spanyol, izraeli és amerikai kutatókkal együtt Levine olyan régiókban vizsgálta a spermiumok számának alakulását, amelyeket korábban nem vizsgáltak.

Ugyanez a csapat 2017-ben már beszámolt a spermiumok számának riasztó csökkenéséről a nyugati világban.

Ebben a legújabb tanulmányban azt találták, hogy az átlagos spermaszám az egész világon több mint 50 százalékkal csökkent az elmúlt öt évtizedben.

Úgy néz ki, hogy ez egy világjárvány. Mindenütt jelen van. És az okok közül néhány még nagyon sokáig velünk maradhat.

Hagai Levine professzor – Jeruzsálemi Héber Egyetem

Az 1973 és 2018 közötti adatok szerint a spermiumok száma évente átlagosan 1,2 százalékkal csökkent. A 2000 utáni adatok évente több mint 2,6 százalékos csökkenést mutattak.

“Ez egyszerűen hihetetlen. Magam sem tudtam elhinni” – mondta Levine az Euronews Nextnek.

Az a tény, hogy ezeket az eredményeket a világ többi részén is megerősítették, Levine szerint egy globális válságra utal, amelyet az éghajlatváltozáshoz lehetne hasonlítani.

“Az éghajlatváltozáshoz hasonlóan a hatás különböző helyeken eltérő lehet, de általában véve a jelenség globális, és úgy is kell kezelni” – tette hozzá.

“Úgy néz ki, mint egy világjárvány. Mindenhol jelen van. És néhány oka nagyon hosszú ideig velünk maradhat”.

Csökkenő fogamzási esélyek

A kutatók szerint a spermaszám ugyan “a termékenység tökéletlen helyettesítője”, de szorosan összefügg a termékenységi esélyekkel.

Kifejtik, hogy egy 40-50 millió/ml-es küszöbérték felett a magasabb spermiumszám nem feltétlenül jelenti a fogamzás nagyobb valószínűségét.

Másrészt e küszöbérték alatt a spermiumszám csökkenésével a fogamzás valószínűsége gyorsan csökken.

“A populáció szintjén az átlagos spermiumszám 104 millióról 49 millió/ml-re történő csökkenése, amelyről itt beszámolunk, a fogamzásig késleltetett idővel rendelkező férfiak arányának jelentős növekedését jelenti” – írják a tanulmány szerzői.

Richard Sharpe professzor, az Edinburgh-i Egyetem Reproduktív Egészségügyi Központjának munkatársa “kétségbeejtően rossz hírnek nevezte az eredményeket a párok termékenységére nézve”, de tágabb értelemben az öregedő nemzetek számára is.

“Ezek a problémák nem csak a gyermeket vállalni próbáló párok számára jelentenek problémát, hanem a társadalom számára is óriási problémát jelentenek a következő 50 évben, mivel egyre kevesebb fiatal lesz, aki dolgozhat és támogathatja az idősek egyre növekvő tömegét” – mondta.

Bár kutatásukban nem vizsgálták a spermaszám csökkenésének okait, a szerzők szerint ez “a modern környezetünkkel és életmódunkkal kapcsolatos globális válságot” tükrözi, és rámutatnak a vegyi anyagok hormonális és reproduktív rendszerünket károsító szerepére.

Mérgező anyagok az anyatejben

Hozzáteszik, hogy a spermaszám a férfiak egészségének mutatója is, mivel az alacsony szint a krónikus betegségek, a hererák és a csökkent élettartam fokozott kockázatával jár együtt.

Dr. Sarah Martins da Silva, a Dundee-i Egyetem reproduktív orvostudományi főelőadója elmondta, hogy különösen aggasztónak tartja, hogy a spermiumok számának csökkenése 2000 óta megduplázódott, és további kutatásokat sürgetett a tendencia okainak feltárására.

“Az emberi fajt nem fenyegeti közvetlen kihalási veszély, de valóban szükségünk van kutatásra annak megértéséhez, hogy miért csökken a spermiumok száma” – mondta.

“A környezetszennyezésnek, a műanyagoknak, a dohányzásnak, a drogoknak és a felírt gyógyszereknek való kitettség, valamint az életmód, például az elhízás és a helytelen táplálkozás mind-mind hozzájáruló tényezőként merültek fel, bár a hatások kevéssé ismertek és rosszul definiáltak”.

Az emberiség fordulópontja?

Az eredményeket azon a napon tették közzé, amikor a világ népessége átlépte a 8 milliárdos határt, ami még nagyobb nyomást gyakorol a bolygó korlátozott természeti erőforrásaira.

“Filozófiai szempontból talán a spermiumok számának csökkenése és a meddőség valahogyan a világ egyensúlyának a módja, ami történik” – mondta Levine az Euronews Nextnek.

“De tudja, ez csak egy gondolat. Nem tudományos gondolat”.

Szerinte az eredményeknek mindenkit aggasztaniuk kell – függetlenül attól, hogy mi a véleményük arról, hogy a bolygónak jelenleg hány emberre van szüksége.

Több ember az utolsó dolog, amire a bolygónak szüksége van

“A spermaszám a globális egészség és a jövőnk nagyon jó mércéje. És függetlenül attól, hogy szerintünk hány emberre van szükségünk a Földön, nem szeretnénk, ha ezt nem a saját döntéseink, hanem veszélyes események határoznák meg” – mondta Levine.

“Úgy gondolom, hogy ezt nagyon gondosan nyomon kell követnünk globális szinten, a népesség szintjén, a helyi országok szintjén és a személyes szinten is” – tette hozzá, és felszólította a hatóságokat, hogy javítsák az életmódot, és jobb szabályozással korlátozzák az embereknek az ember által előállított vegyi anyagoknak való kitettségét.

“Néha van egy fordulópont, és a rendszer egyszerre összeomlik. Ez azt jelenti, hogy valami történik az ökológiai rendszereinkkel, a reproduktív rendszereinkkel – és egy bizonyos ponton ez már túl sok”.

Forrás: euronews.next | Natalie Huet


Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.