Kalifornia bíróságon védi meg Obama zöld politikáját

Az USA-ból való kiválást sürgető mozgalom aligha fogja sikerre vinni tervét, de a kaliforniai törvényhozók valamiben már függetlenítették magukat Trump irányvonalától: a környezetvédelmi jogszabályok szigorúságában.

A több éven át tartó aszály -amit csapadékosabb hónapok törtek meg a közelmúltban- ráirányította a kaliforniai lakosság figyelmét arra a tényre, mennyire függ a természettől és milyen nagy mértékben befolyásolja jólétét, gazdasága működőképességét a klímaváltozás. A szokatlanul hosszan tartó szárazságot ugyanis annak számlájára írják megfigyelők.

Már Arnold Schwarzenegger is keresztülvitte a helyi törvényhozáson a zöld törvénycsomagját, de a környezettudatos lakosság és a megválasztott képviselőik továbbra is úgy vélik, nem szabad a “trumpos” útvonalra lépniük, s a fosszilis energiák felturbózását és az üvegházgázok mértéktelen füstölését megengedniük.

Jerry Brownt negyedik alkalommal választották kormányzóvá (első két mandátumát 1975 és 1983 között töltötte le), s a politikus többször hangsúlyozta, Kaliforniának példát kell mutatnia a klímapolitikában. Célja az, hogy érvényben tartsa az Obama-adminisztráció környezetvédelmi intézkedéseit – annak ellenére, hogy Trump és csapata éppen ezeket a jogszabályokat készül fellazítani és részben eltörölni.

A “Megőrizni Kaliforniát” (Preserve California) gyűjtőnévvel illetett új törvénycsomag a vizeket, a levegőt és a veszélyeztetett fajokat szabályozó szövetségi törvények kötelezettségeit őrizné meg. A kaliforniai képviselő testület vezetője, Kevin de Leon ki is mondta, hogy a csomag célja nem kevesebb, mint hogy “megtenni mindent, ami a hatókörünkben lehetséges, hogy a szövetségi kormányzat ne nyomja el a mi széles körű és haladó politikánkat”.

Ha a demokrata párt felé húzó kaliforniai képviselő testület megszavazza a törvényjavaslatokat, azzal precedens értékű perek is elkezdődhetnének. A politikusoknak ugyanis határozott céljuk, hogy megakadályozzák a szövetségi kormány fennhatósága alá tartozó föld- és vízterületek bérbe adását az olajcégeknek. Az egyik törvényjavaslat a kaliforniai képviselőknek adná meg a végső szót e kérdésben. Azaz felfüggeszthetnék a Trump-csapat által kiadott olajkitermelési engedélyeket.

Kalifornia bíróságon védi meg Obama zöld politikáját | ClimeNews

Ben Allen szenátor, a törvénycsomag eszmei szerzője szerint a washingtoni “kongresszus és a Trump adminisztráció prominens tagjai is azt nyilatkozták, hogy támogatnák a szövetségi területek nagymértékű kiárusítását, akár úgy, hogy megnyitják azokat ásványi, olaj- és gázfeltárásnak, vagy közvetlenül eladnák ezeket a földterületeket a vállalatoknak”, idézte Allent a Reuters hírügynökség.

Kalifornia viszont felveszi a kesztyűt és kemény ütéseket szán a Fehér Háznak ebben a meccsben. A helyi demokraták ugyanis nem kisebb alakot, mint Obama egykori igazságügy miniszterét, Eric Holdert szerződtették nem sokkal Trump megválasztása után, hogy segítségükre legyen a Fehér Házzal folytatandó jogi csatározásokban. A fent idézett De Leon azt is mondta, Kalifornia nem készül pereskedésre a kormánnyal, de készen áll Holder szaktudását és szolgálatait igénybe venni, ha úgy alakul a helyzet. Vagyis nyilvánvalóan fel vannak készülve rá, hogy Trumpék nem fogják annyiban hagyni a dolgot és mindent megtesznek, hogy a fosszilis cégeknek csak azért is szabad mozgást biztosítsanak Kaliforniában. (Kalifornia és politikusai menekültügyi kérdésekben már nyíltan ellentmondtak Trumpnak.)

Persze Kalifornia ezt megengedheti magának. Ha önálló állam lenne, a G20-ak között kapna helyet. Ez Amerika egyik leggazdagabb, legnagyobb gazdasággal bíró tagállama – amit részben a Szilícium-völgy cégeinek, részben a hollywoodi showbiznisznek köszönhet.

Jerry Brown azzal a javaslattal is előállt, hogy 437 millió dollárra növelnék az árvíz-megelőzésre, vészhelyzetek kezelésére és előkészültségre fordítandó összeget. A dolog előzménye, hogy az USA legnagyobb duzzasztógátja, az Oroville-gát kilyukadt és közel 200 000 embert kellett kitelepíteni a környező településekről. A gát 112 kilométerre található Sacramentótól, Kalifornia fővárosától. Kalifornia 38,8 milliós lakosságának nagy részét az ilyen duzzasztógátak mögötti víztározók látják el ivóvízzel, az agrárszektort pedig öntözővízzel.

A 437 millió dolláros költésből 387 egy 7,5 milliárd dolláros vízkötvény-kibocsátásból finanszíroznák, amit még 2014-ben hagytak jóvá a választók, a fennmaradó 50 milliót az állam költségvetése állná.

Időközben a Szilícium-völgyben lévő San José-ból is kitelepítettek többszáz embert, mert ott egy patak áradt meg, elöntve házakat és utcákat. Az árvíz azonban egy hatalmas viharnak volt köszönhető, nem a gátszakadásnak (ami egyébként is San Franciscótól északra van, míg San José attól délre). San José-ban van számos technológiai multi székhelye, többek között az Adobe Systems, a Cisco Systems, az eBay, a PayPal, a TiVo és a SunPower főhadiszállása.

Forrás: Reuters

Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.