Kalifornia bíróságon védi meg Obama zöld politikáját

Az USA-ból való kiválást sürgető mozgalom aligha fogja sikerre vinni tervét, de a kaliforniai törvényhozók valamiben már függetlenítették magukat Trump irányvonalától: a környezetvédelmi jogszabályok szigorúságában.

A több éven át tartó aszály -amit csapadékosabb hónapok törtek meg a közelmúltban- ráirányította a kaliforniai lakosság figyelmét arra a tényre, mennyire függ a természettől és milyen nagy mértékben befolyásolja jólétét, gazdasága működőképességét a klímaváltozás. A szokatlanul hosszan tartó szárazságot ugyanis annak számlájára írják megfigyelők.

Már Arnold Schwarzenegger is keresztülvitte a helyi törvényhozáson a zöld törvénycsomagját, de a környezettudatos lakosság és a megválasztott képviselőik továbbra is úgy vélik, nem szabad a “trumpos” útvonalra lépniük, s a fosszilis energiák felturbózását és az üvegházgázok mértéktelen füstölését megengedniük.

Jerry Brownt negyedik alkalommal választották kormányzóvá (első két mandátumát 1975 és 1983 között töltötte le), s a politikus többször hangsúlyozta, Kaliforniának példát kell mutatnia a klímapolitikában. Célja az, hogy érvényben tartsa az Obama-adminisztráció környezetvédelmi intézkedéseit – annak ellenére, hogy Trump és csapata éppen ezeket a jogszabályokat készül fellazítani és részben eltörölni.

A “Megőrizni Kaliforniát” (Preserve California) gyűjtőnévvel illetett új törvénycsomag a vizeket, a levegőt és a veszélyeztetett fajokat szabályozó szövetségi törvények kötelezettségeit őrizné meg. A kaliforniai képviselő testület vezetője, Kevin de Leon ki is mondta, hogy a csomag célja nem kevesebb, mint hogy “megtenni mindent, ami a hatókörünkben lehetséges, hogy a szövetségi kormányzat ne nyomja el a mi széles körű és haladó politikánkat”.

Ha a demokrata párt felé húzó kaliforniai képviselő testület megszavazza a törvényjavaslatokat, azzal precedens értékű perek is elkezdődhetnének. A politikusoknak ugyanis határozott céljuk, hogy megakadályozzák a szövetségi kormány fennhatósága alá tartozó föld- és vízterületek bérbe adását az olajcégeknek. Az egyik törvényjavaslat a kaliforniai képviselőknek adná meg a végső szót e kérdésben. Azaz felfüggeszthetnék a Trump-csapat által kiadott olajkitermelési engedélyeket.

Kalifornia bíróságon védi meg Obama zöld politikáját - ClimeNews
Ben Allen szenátor, a törvénycsomag eszmei szerzője szerint a washingtoni “kongresszus és a Trump adminisztráció prominens tagjai is azt nyilatkozták, hogy támogatnák a szövetségi területek nagymértékű kiárusítását, akár úgy, hogy megnyitják azokat ásványi, olaj- és gázfeltárásnak, vagy közvetlenül eladnák ezeket a földterületeket a vállalatoknak”, idézte Allent a Reuters hírügynökség.

Kalifornia viszont felveszi a kesztyűt és kemény ütéseket szán a Fehér Háznak ebben a meccsben. A helyi demokraták ugyanis nem kisebb alakot, mint Obama egykori igazságügy miniszterét, Eric Holdert szerződtették nem sokkal Trump megválasztása után, hogy segítségükre legyen a Fehér Házzal folytatandó jogi csatározásokban. A fent idézett De Leon azt is mondta, Kalifornia nem készül pereskedésre a kormánnyal, de készen áll Holder szaktudását és szolgálatait igénybe venni, ha úgy alakul a helyzet. Vagyis nyilvánvalóan fel vannak készülve rá, hogy Trumpék nem fogják annyiban hagyni a dolgot és mindent megtesznek, hogy a fosszilis cégeknek csak azért is szabad mozgást biztosítsanak Kaliforniában. (Kalifornia és politikusai menekültügyi kérdésekben már nyíltan ellentmondtak Trumpnak.)

Persze Kalifornia ezt megengedheti magának. Ha önálló állam lenne, a G20-ak között kapna helyet. Ez Amerika egyik leggazdagabb, legnagyobb gazdasággal bíró tagállama – amit részben a Szilícium-völgy cégeinek, részben a hollywoodi showbiznisznek köszönhet.

Jerry Brown azzal a javaslattal is előállt, hogy 437 millió dollárra növelnék az árvíz-megelőzésre, vészhelyzetek kezelésére és előkészültségre fordítandó összeget. A dolog előzménye, hogy az USA legnagyobb duzzasztógátja, az Oroville-gát kilyukadt és közel 200 000 embert kellett kitelepíteni a környező településekről. A gát 112 kilométerre található Sacramentótól, Kalifornia fővárosától. Kalifornia 38,8 milliós lakosságának nagy részét az ilyen duzzasztógátak mögötti víztározók látják el ivóvízzel, az agrárszektort pedig öntözővízzel.

A 437 millió dolláros költésből 387 egy 7,5 milliárd dolláros vízkötvény-kibocsátásból finanszíroznák, amit még 2014-ben hagytak jóvá a választók, a fennmaradó 50 milliót az állam költségvetése állná.

Időközben a Szilícium-völgyben lévő San José-ból is kitelepítettek többszáz embert, mert ott egy patak áradt meg, elöntve házakat és utcákat. Az árvíz azonban egy hatalmas viharnak volt köszönhető, nem a gátszakadásnak (ami egyébként is San Franciscótól északra van, míg San José attól délre). San José-ban van számos technológiai multi székhelye, többek között az Adobe Systems, a Cisco Systems, az eBay, a PayPal, a TiVo és a SunPower főhadiszállása.

Forrás: Reuters