Felelős társaságok

„Abszolút történelminek” nevezett ítélet Írországban

Írországban elégtelennek ítélte a kormány klímavédelmi törekvéseit a legfelsőbb bíróság! A bírók úgy ítélték meg, hogy a kormány nemzeti éghajlat-változási terve „jóval elmaradt” az Írország éghajlati kötelezettségvállalásainak teljesítéséhez szükséges intézkedésektől, és egy ambiciózusabb stratégiát rendeltek el.

Az ír kormányt arra utasították, hogy agresszívabb lépéseket tegyen az éghajlatváltozással kapcsolatban, az ország legfelsőbb bíráinak határozata alapján.

Július 31-én közzétett ítéletben a legfelsőbb bíróság kijelentette, hogy Írország meglévő kibocsátáscsökkentési tervei „jóval elmaradtak” az éghajlatváltozással kapcsolatos kötelezettségvállalásainak teljesítéséhez szükséges lépésektől, és azokat ambiciózusabb stratégiával kell felváltani.

Írország köteles 2050-re 80% -kal csökkenteni kibocsátását az 1990. évi szinthez képest, a 2015. évi éghajlat-változási és alacsony szén-dioxid-kibocsátású fejlesztési törvény értelmében. Még 2017-ben közzétett egy nemzeti éghajlat-változási tervet, amelyben elmagyarázza, hogyan kívánja elérni ezt a célt.

Az Ír Környezet Barátai szervezet (FIE), amely a Climate Case Ireland-nek nevezett jogi ügyet hozta, azzal érvelt, hogy a terv nem volt „célra alkalmas”, mivel azt nem arra tervezték, hogy rövid vagy középtávon jelentősen csökkentse a kibocsátást. Az éghajlatváltozással foglalkozó kormányközi testületre (IPCC-re) hivatkozva a nem kormányzati szervezet szerint a fejlett országoknak, például Írországnak 2020-ig 25–40% -kal kell csökkentenie az 1990-es szinthez közelítve.

Ez az ítélet megsemmisíti a tavaly szeptemberi Legfelsőbb Bíróság határozatát, amely elutasította az ügyet.

Az ír kormány nem tagadta az éghajlatváltozás kezelésének fontosságát. A bíróságon azonban az ügyvédek azt állították, hogy az államnak nem kell különösebb módon reagálnia az éghajlatváltozásra, és azt állította, hogy még a kibocsátások 25% -os csökkentése 2020-ig „szélsőséges változást” okoz majd az ír társadalomban.

A FIE júniusban fellebbezést nyújtott be a legfelsőbb bírósági határozat ellen hét legfelsőbb bíróból álló, társadalmilag elhatárolt testület előtt.

Végső ítéletük szerint a nemzeti éghajlat-változási tervnek a 2050-ig hátralévő teljes időszakra kell kiterjednie. „Noha a későbbi évekre tervezett részletek érthető módon kevésbé teljesek lehetnek, a megfelelő tervnek kellően specifikusnak kell lennie az egész politikára és egészen 2050-ig terjedő időszakra vonatkozóan.”

A legfelsőbb bíróság aggodalmát fejezte ki amiatt is, hogy az eset hogyan befolyásolja az igazságszolgáltatás és a végrehajtó hatalom szétválasztását, ugyanakkor rámutatott arra a tényre, hogy a kibocsátási célokat törvények határozzák meg.

Ami egyszer politika lehetett, az a 2015. évi törvény hatálybalépésével törvényé vált.

– mondta ítéletében.

A határozat nem foglalkozott az alkotmányos és az emberi jogok kérdésekkel, amelyekre a FIE is hivatkozott, mondván, hogy ezeket a jövőbeli környezetvédelmi esetekre kell fenntartani.

Clodagh Daly, a Climate Case Ireland szóvivője az ítéletet „igazán jelentős”-nek jellemezte.

„A hét legfelsőbb bíró egyhangú döntése világossá tette, hogy a kormány nem állíthat be hosszú távú kötelezettségvállalásokat anélkül, hogy megmutatná, hogyan fogják azokat rövid távon elérni” – mondta. „Ezzel a döntéssel a kormánynak fokoznia kell a kötelezettségvállalásait. Ez jogilag kötelezi.”

Tessa Khan, az Urgenda Alapítvány ügyvédje Twitterben a hozott ítéletet „abszolút történelminek” nevezte, megjegyezve, hogy az ország legfelsőbb bírósága csak a második alkalommal ítélte meg, hogy a nemzeti éghajlat-politika nem elég ambiciózus. Decemberben Urgenda mérföldkőnek számító győzelmet nyert a holland kormány ellen.

Daly megjegyezte, hogy az éghajlatváltozással kapcsolatos nyilvános beszélgetés jelentősen elmozdult azóta, hogy a Climate Case Ireland három évvel ezelőtt megkezdődött. A soron lévő koalíciós kormány megígérte, hogy éves kibocsátáscsökkentési célokat tűz ki, és a 2050-re kitűzött célt a nulla nettó értékre erősíti.

„Van néhány érdekes új cél, amelyet a koalíció elfogadott; jó látni, hogy ezek a beszélgetések zajlanak”– mondta Daly. „De végső soron rövid távon látnunk kell a kibocsátások csökkentését. Az új kormánynál az ördög lesz a részletekben.”

„Ami lényeges, hogy Írország aránytalanul járul hozzá az éghajlati válsághoz, de megvannak az eszközeink ahhoz, hogy most vezessük a veszélyesen elhalasztott átmenetet az alacsony szén-dioxid-kibocsátású társadalomba.”

Eamon Ryan, az ír kormány éghajlat-változási, kommunikációs hálózatok és közlekedésért felelős minisztere üdvözölte az ítéletet és gratulált a FIE-nek a „fontos” eset meghozatalához. „Ezt az ítéletet arra kell felhasználnunk, hogy ambíciókat emeljük, felhatalmazzuk a cselekvést és biztosítsuk, hogy a közös jövőnk jobb életminőséget biztosítson mindenki számára” – mondta egy nyilatkozatában.

Forrás: CLIMATE HOME NEWS | Írta: Isabella Kaminski

rampi

Recent Posts

A ‘fenntartható’ nem fenntartható: az ESG talpraállítása

A “fenntartható” szó exponenciális sebességgel szaporodik, hamarosan már minden mondatban szerepelni fog, akár többször is. Viszont…

4 nap ago

*** Extrém FIGYELMEZTETÉS ***

Vörös riasztás: A bolygó veszélyben ! A jelentésből kiderül, hogy 2023 volt az eddigi legmelegebb…

1 hét ago

Éghajlatváltozás és az egyre nagyobb szerepű karbonsemlegesség

Az éghajlatváltozás a világgazdaság iparosodásának nem szándékolt következménye. Az emberi tevékenység nagy mennyiségű CO2-t és…

2 hét ago

A túlnépesedés még mindig óriási probléma

A túlnépesedés még mindig óriási probléma: interjú Jane O'Sullivannal. Februárban interjút készítettem Chris Bystroff biokémikussal,…

3 hét ago

Az éghajlatkutatók egy része sem tudja, hogy mi van?

Tizedik egymást követő havi melegrekord riasztja és zavarba hozza az éghajlatkutatókat. Ha az anomália augusztusig…

3 hét ago

Al Gore – Amiről a fosszilis energiaágazat hallgat

Ebben az energikus előadásban, a Nobel-díjjal kitüntetett Al Gore a klímaválság megoldásának útjában álló két…

4 hét ago