A fenntarthatóbb világ felé vezető úton…

Klímaváltozásról és energiapolitikáról beszélgettünk Hevesi Zoltán Ajtony klímapolitikáért és zöldgazdaságért felelős helyettes államtitkárral.

klímaváltozás - A fenntarthatóbb világ felé vezető úton... - ClimeNewsA klímaváltozás igazából globális szinten értelmezhető, ugyanakkor az arra adandó válaszok ma még  – ha nemzetközi egyeztetések keretein belül is  – jórészt nemzeti szintű intézkedésekben jelentkeznek. – Hogyan látja ma a kormányzat, merre tart a világ és ő milyen lépéseket tesz  illetve tervez tenni hazai szinten?
Így kezdte bevezetőjét Salgó István a BCSDH (Magyarországi Üzleti Tanács a Fenntartható Fejlődésért) elnöke a november 4-én hazai vállalatvezetők számára rendezett üzleti reggelijén, amelyen a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium képviseletében Hevesi Zoltán Ajtony, a Zöldgazdaság fejlesztéséért, klímapolitikáért és kiemelt közszolgáltatásokért felelős helyettes államtitkár tartott a témában előadást.

klímaváltozás - A fenntarthatóbb világ felé vezető úton... - ClimeNewsA rendezvény különös aktualitását adja, hogy a BCSDH 2014. november 25-én tervezi bemutatni Action 2020 Magyarország programját. A kezdeményezés az Üzleti Világtanács a Fenntartható Fejlődésért (WBCSD) hasonló programjának magyarországi interpretációja, amely a WBCSD által bemutatott 2050-re vonatkoztatott jövőképet és 2020-ig kitűzött célokat teszi Magyarország számára konkrétabbá, hogy a fenntarthatóbb világ felé vezető úton a szükséges gyakorlati lépések megtörténjenek.

A BCSDH célja, hogy öt kijelölt területen Magyarországon releváns, a fenntartható fejlődést előmozdító ambiciózus célokat tűzzön ki tagvállalatai és partnerszervezetei számára tudományos szakértők bevonásával. A hazai program kiemelt területei a klímaváltozás, a foglalkoztatás, az élelmezés, a víz és a fenntartható életmód lesznek.

klímaváltozás - A fenntarthatóbb világ felé vezető úton... - ClimeNewsA helyettes államtitkár előadásában elsőként az Európai Bizottság által kiadott 2030-as klíma és energiahatékonysági csomag elemeit ismertetve kiemelte, hogy a várható hatásokat elemezve a kormányzat üdvözli a célkitűzéseket, mert meglátásuk szerint kiegyensúlyozott egyezmény született. Örvendetesnek nevezte, hogy a tagországok nagyfokú szabadságot kaptak arra nézve, hogy milyen módon érik el a kitűzött célszámokat.

A szeptemberi ENSZ klímacsúcs kapcsán az egyik legfontosabb pozitívumként azt emelte ki, hogy már nincs szkeptikus hozzáállás a klímaváltozással kapcsolatban, minden döntéshozó kész szembenézni ezzel a problémával. Fontosnak nevezte, hogy az idén decemberi Limai klímakonferencián lehetőség nyílik arra, hogy a Kiotói Jegyzőkönyvet nem ratifikáló nagy kibocsátással rendelkező országok, az eddig kibocsátás-csökkentési céllal nem rendelkező fejlődő országok, vagy 2012-2020 között kibocsátás-csökkentési célt nem vállaló országok is vegyék ki a részüket a klímaváltozás elleni globális összefogásból.

A magyarországi feladatok közül az energiahatékonysági célok és feladatok kerültek kiemelésre az előadásban. A kormányzat egyik legfontosabb feladatának az új európai energiahatékonysági irányelv hazai gyakorlatba való átültetését tekinti, elsődlegesen EU-s forrásokra támaszkodva és különös tekintettel a lakossági energiaköltségek szinten tartására. Ennek a célnak hazai stratégiai pontja az épületenergetikai normák megvalósítása, elsődlegesen az Otthon Melege program továbbvitelével.

A megújuló energiával kapcsolatos célokat reálisnak és elérhetőnek tartja a kormányzat. Hevesi Zoltán Ajtony helyettes államtitkár azzal zárta előadását, hogy hazánk megújuló energia fejlesztési politikája jelenleg és a közeljövőben is elsősorban a lakosságot célozza, de olyan hosszú távú terveken is dolgoznak, amelyek már vállalati szektort is érinteni fogják.

Forrás: bcsdh.hu


A ClimeNews – Hírportál számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlatról, a természetről és a szennyezésekről szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva.
Legyen a ClimeNews - Hírportál Támogató Tagja! A független médiát olvasóink zöme a ClimeNews digitális és ingyenes tartalmaiból is tájékozódik. A klímaváltozás felgyorsult és a kapcsolódó események megsűrűsödtek! Annak érdekében, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon még több információval szolgáljuk ki olvasóinkat, támogasson minket rendszeres vagy egyszeri hozzájárulással! Köszönjük. Lépjen a támogatói oldalunkra.
ClimeNews TÁMOGATÁS


Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.