„Abszolút történelminek” nevezett ítélet Írországban

Írországban elégtelennek ítélte a kormány klímavédelmi törekvéseit a legfelsőbb bíróság! A bírók úgy ítélték meg, hogy a kormány nemzeti éghajlat-változási terve „jóval elmaradt” az Írország éghajlati kötelezettségvállalásainak teljesítéséhez szükséges intézkedésektől, és egy ambiciózusabb stratégiát rendeltek el.

„Abszolút történelminek" nevezett ítélet Írországban | ClimeNews

Az ír kormányt arra utasították, hogy agresszívabb lépéseket tegyen az éghajlatváltozással kapcsolatban, az ország legfelsőbb bíráinak határozata alapján.

Július 31-én közzétett ítéletben a legfelsőbb bíróság kijelentette, hogy Írország meglévő kibocsátáscsökkentési tervei „jóval elmaradtak” az éghajlatváltozással kapcsolatos kötelezettségvállalásainak teljesítéséhez szükséges lépésektől, és azokat ambiciózusabb stratégiával kell felváltani.

Írország köteles 2050-re 80% -kal csökkenteni kibocsátását az 1990. évi szinthez képest, a 2015. évi éghajlat-változási és alacsony szén-dioxid-kibocsátású fejlesztési törvény értelmében. Még 2017-ben közzétett egy nemzeti éghajlat-változási tervet, amelyben elmagyarázza, hogyan kívánja elérni ezt a célt.

Az Ír Környezet Barátai szervezet (FIE), amely a Climate Case Ireland-nek nevezett jogi ügyet hozta, azzal érvelt, hogy a terv nem volt „célra alkalmas”, mivel azt nem arra tervezték, hogy rövid vagy középtávon jelentősen csökkentse a kibocsátást. Az éghajlatváltozással foglalkozó kormányközi testületre (IPCC-re) hivatkozva a nem kormányzati szervezet szerint a fejlett országoknak, például Írországnak 2020-ig 25–40% -kal kell csökkentenie az 1990-es szinthez közelítve.

Ez az ítélet megsemmisíti a tavaly szeptemberi Legfelsőbb Bíróság határozatát, amely elutasította az ügyet.

Az ír kormány nem tagadta az éghajlatváltozás kezelésének fontosságát. A bíróságon azonban az ügyvédek azt állították, hogy az államnak nem kell különösebb módon reagálnia az éghajlatváltozásra, és azt állította, hogy még a kibocsátások 25% -os csökkentése 2020-ig „szélsőséges változást” okoz majd az ír társadalomban.

A FIE júniusban fellebbezést nyújtott be a legfelsőbb bírósági határozat ellen hét legfelsőbb bíróból álló, társadalmilag elhatárolt testület előtt.

„Abszolút történelminek" nevezett ítélet Írországban | ClimeNewsVégső ítéletük szerint a nemzeti éghajlat-változási tervnek a 2050-ig hátralévő teljes időszakra kell kiterjednie. „Noha a későbbi évekre tervezett részletek érthető módon kevésbé teljesek lehetnek, a megfelelő tervnek kellően specifikusnak kell lennie az egész politikára és egészen 2050-ig terjedő időszakra vonatkozóan.”

A legfelsőbb bíróság aggodalmát fejezte ki amiatt is, hogy az eset hogyan befolyásolja az igazságszolgáltatás és a végrehajtó hatalom szétválasztását, ugyanakkor rámutatott arra a tényre, hogy a kibocsátási célokat törvények határozzák meg.

Ami egyszer politika lehetett, az a 2015. évi törvény hatálybalépésével törvényé vált.

– mondta ítéletében.

A határozat nem foglalkozott az alkotmányos és az emberi jogok kérdésekkel, amelyekre a FIE is hivatkozott, mondván, hogy ezeket a jövőbeli környezetvédelmi esetekre kell fenntartani.

Clodagh Daly, a Climate Case Ireland szóvivője az ítéletet „igazán jelentős”-nek jellemezte.

„A hét legfelsőbb bíró egyhangú döntése világossá tette, hogy a kormány nem állíthat be hosszú távú kötelezettségvállalásokat anélkül, hogy megmutatná, hogyan fogják azokat rövid távon elérni” – mondta. „Ezzel a döntéssel a kormánynak fokoznia kell a kötelezettségvállalásait. Ez jogilag kötelezi.”

Tessa Khan, az Urgenda Alapítvány ügyvédje Twitterben a hozott ítéletet „abszolút történelminek” nevezte, megjegyezve, hogy az ország legfelsőbb bírósága csak a második alkalommal ítélte meg, hogy a nemzeti éghajlat-politika nem elég ambiciózus. Decemberben Urgenda mérföldkőnek számító győzelmet nyert a holland kormány ellen.

Daly megjegyezte, hogy az éghajlatváltozással kapcsolatos nyilvános beszélgetés jelentősen elmozdult azóta, hogy a Climate Case Ireland három évvel ezelőtt megkezdődött. A soron lévő koalíciós kormány megígérte, hogy éves kibocsátáscsökkentési célokat tűz ki, és a 2050-re kitűzött célt a nulla nettó értékre erősíti.

„Van néhány érdekes új cél, amelyet a koalíció elfogadott; jó látni, hogy ezek a beszélgetések zajlanak”– mondta Daly. „De végső soron rövid távon látnunk kell a kibocsátások csökkentését. Az új kormánynál az ördög lesz a részletekben.”

„Ami lényeges, hogy Írország aránytalanul járul hozzá az éghajlati válsághoz, de megvannak az eszközeink ahhoz, hogy most vezessük a veszélyesen elhalasztott átmenetet az alacsony szén-dioxid-kibocsátású társadalomba.”

Eamon Ryan, az ír kormány éghajlat-változási, kommunikációs hálózatok és közlekedésért felelős minisztere üdvözölte az ítéletet és gratulált a FIE-nek a „fontos” eset meghozatalához. „Ezt az ítéletet arra kell felhasználnunk, hogy ambíciókat emeljük, felhatalmazzuk a cselekvést és biztosítsuk, hogy a közös jövőnk jobb életminőséget biztosítson mindenki számára” – mondta egy nyilatkozatában.

Forrás: CLIMATE HOME NEWS | Írta: Isabella Kaminski

Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.