Írország lehet az első ország, ami nem fektet többé fosszilis energiába

Írország lehet az első ország a világon, ahol az állam nem fektet többé fosszilis energiahordozókba – írja az Independent. Az ír parlament pénteken megszavazott egy új törvényt, amelynek hatályba lépése után az ország befektetési alapja nem rakhat pénzt olyan projektekbe, amelyekben olajat, gázt vagy szenet használnak fel.

Írország lehet az első ország, ami nem fektet többé fosszilis energiába - ClimeNews

Az országgyűlés 90-53 szavazati aránnyal fogadta el az energetikai megújulást célzó javaslatot, ami a 8 milliárd euróval gazdálkodó stratégiai befektetési alap működését szabályozza: az alap portfóliójából a jövőben kidobálják az összes fosszilis projektet.

Thomas Pringle, a javaslat beterjesztője szerint az etikus befektetés fontos jelzés a nagyvállalatok felé, amelyek folyamatosan lobbiznak a politikusoknál, manipulálni és hitelteleníteni akarják a klímakutatások eredményeit.

A törvény a szavazás után az alsóházból a bizottságok elé kerül, ezután véglegesíthetik. Mivel szinte minden nagy politikai párt támogatja, a jelentések szerint nem lehet gond a végleges elfogadásával sem.

Más országban eddig nem került sor ilyen drasztikus döntésre a fosszilis energiahordozókkal szemben, az eddigi legmarkánsabb kiállás egy norvég nyugdíjalap részéről jött, amely 2015-ben döntött befektetéseinek megtisztításáról a szénalapú energiahordozóktól.

Forrás: Index


Ahogy az éghajlati válság fokozódik...

...a megalapítása óta karbonsemleges módon fenntartott ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről és a légköri szennyezésekről szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.