Civilizáció

Akit korábban Attenborough dokumentumfilmjei inspiráltak

Greta Thunberg és David Attenborough köszönetet mondtak egymásnak az éghajlati aktivizmusukért.

Attenborough azt mondja, hogy Greta ébresztette rá a világot a klímaváltozásra. Méltatta, hogy Ő számos olyan dolgot el tudott érni, amit ők, akik 20 éve dolgoztak ezen a területen, nem tudtak elérni. Gretát pedig fiatalabb korábban Attenborough dokumentumfilmjei inspirálták arra, hogy tenni akarjon a bolygóért.

Másfél évvel ezelőtt Svédországon kívül senki nem ismerte Greta Thunberg nevét. Greta, akkor még csak egy iskolás volt, hatalmas ambícióval a bolygó megmentésére az ökológiai válságtól. Az Ő döntése volt, hogy kihagyja az iskolát péntekenként egy táblával maga mellett, ezzel felhívja a politikusok figyelmét a klímaválságra, ez pár hónap leforgása alatt világméretű klímamozgalommá bontakozott ki.

Az év során Greta Thunberg elnyerte az alternatív Nobel-békedíjat, majd megkapta a TIME magazin rangos elismerését, az év emberének választotta. Most készül róla egy dokumentum film, ami 2020-ban fog megjelenni.

Az amerikai streamingszolgáltató, a Hulu által későbbiekben terjesztett Greta elnevezésű sorozat a tinédzser lány útját fogja követni svéd otthonától, az Atlanti-óceánon át, egészen az Észak-Amerikába tett hosszú látogatásáig. A Greta mögött álló csapat felvette az iskolai sztrájkokat, beszédeit és az első találkozásokat azokkal akik nem értenek egyet vele.

A dokumentumfilm-sorozatot, amit a B Reel Films készít és Nathan Grossman írja és rendezi, már nagyon várják főleg a fiatalok. Ez az igaz története, és a stúdió részéről “megtiszteltetés számukra, hogy elmondhatják vele együtt”.

2019 év végén mi aggasztja ezt a lányt? Ami engem is, hogy nem történik semmi érdemleges. Valódi tettekre van szükség.

Rampasek László
Forrás: Guardian | Carbon Brief

rampi

Recent Posts

A ‘fenntartható’ nem fenntartható: az ESG talpraállítása

A “fenntartható” szó exponenciális sebességgel szaporodik, hamarosan már minden mondatban szerepelni fog, akár többször is. Viszont…

4 nap ago

*** Extrém FIGYELMEZTETÉS ***

Vörös riasztás: A bolygó veszélyben ! A jelentésből kiderül, hogy 2023 volt az eddigi legmelegebb…

1 hét ago

Éghajlatváltozás és az egyre nagyobb szerepű karbonsemlegesség

Az éghajlatváltozás a világgazdaság iparosodásának nem szándékolt következménye. Az emberi tevékenység nagy mennyiségű CO2-t és…

2 hét ago

A túlnépesedés még mindig óriási probléma

A túlnépesedés még mindig óriási probléma: interjú Jane O'Sullivannal. Februárban interjút készítettem Chris Bystroff biokémikussal,…

3 hét ago

Az éghajlatkutatók egy része sem tudja, hogy mi van?

Tizedik egymást követő havi melegrekord riasztja és zavarba hozza az éghajlatkutatókat. Ha az anomália augusztusig…

3 hét ago

Al Gore – Amiről a fosszilis energiaágazat hallgat

Ebben az energikus előadásban, a Nobel-díjjal kitüntetett Al Gore a klímaválság megoldásának útjában álló két…

4 hét ago