Beperelték a kormányt a klímaváltozás miatt

900 holland állampolgár közös keresete alapján bíróság elé idézték a holland kormányt, amiért a vádirat szerint nem védi meg az állam polgárait a klímaváltozástól. A világon ez az első eset, hogy az államot felelőssé teszik azért, mert nem cselekszik hatékonyan a klímaváltozás feltartóztatásáért.

Beperelték a kormányt a klímaváltozás miatt - ClimeNewsA felperesek azt akarják elérni, hogy gyorsabb ütemben csökkentsék a károsanyag-kibocsátást az országban. Az első meghallgatást április 14-én, kedden tartották. “Azt akarjuk, hogy a holland kormány a károsanyag-kibocsátást 2020-ra az 1990-es évek szintjéhez mérten 40 százalékkal csökkentse” – mondta el Marjan Minnesma, a pert kezdeményező Urgenda alapítvány igazgatója. A per kezdeményezői közül mintegy kétszázan, köztük neves holland üzletemberek, művészek, zenészek, részt vettek a tárgyalás keddi nyitányán a hágai bíróságon. „Mindenki arra vár, hogy a kormányzat lépéseket tegyen a felmelegedés megállítása érdekében, de a kormány nem tesz semmit. Ideje, hogy bíróságon kényszerítsük a kormányunkat, hogy megtegye a szükséges lépéseket” – mondta Gregor Salto DJ a The Guardian napilapnak.

A világon ez az első eset, hogy egy szervezet és állampolgárok az államot felelőssé teszik azért, mert nem cselekszik hatékonyan a klímaváltozás feltartóztatásáért. (Erre az emberiség utolsó lehetősége Párizsban lesz.) A felperesek azt is el akarják érni a bíróságnál, hogy mondja ki, a 2 Celsius-foknál nagyobb globális felmelegedés sérti az emberi jogokat. Ugyanakkor kérdéses, hogy a bíróság elismeri az illetékességét egy olyan témában, amely körül még mindig tudományos viták dúlnak.

Abban ugyanis, hogy a 2 Celsius foknál magasabb globális hőmérséklet emelkedés milyen következményekkel járhat, nem értenek egyet a szakértők. Az ezt vizsgáló klímamodellek ugyanis meglehetősen eltérő eredményeket mutatnak: van amely szerint a hatások kezelhetőek lesznek, míg más kutatások horrorisztikus következtetésekre jutottak, elsivatagosodó mezőgazdasági területeket, jelentősen emelkedő tengerszintet vetítettek előre. Különösen érzékeny téma ez Hollandiában, az ország jelentős része most is a tengerszint alatt fekszik, így gátakkal kell védeni az óceán ellen.

135 éve nem volt olyan meleg, mint 2014-ben
Az év végén még csak becslés volt, de a végleges adatok tükrében már biztosan állítható: 2014 volt a meteorológiai mérések történetének legmelegebb esztendeje. De ez még semmi: akinek az életkora 30 év alatt van sosem élt olyan hónapban, amelyik átlagon aluli hőmérsékletet mutatott volna.

Közben a magyar kormány nemhogy segítené a megújuló energiaforrások elterjedését, inkább bünteti az energiahatékonyságot. A napelemes rendszerek elterjedését nemhogy nem segíti elő a törvényalkotó, hanem igyekszik minél jobban megsarcolni azt. Ez év elejétől a környezetvédelmi termékdíjat kiterjesztették minden központi fűtési célú, elektromos vezérlésű kazánra. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy termékdíjat a modern, leginkább környezetbarát készülékek után kell fizetni. Ez energiahatékonysági és levegőtisztasági szempontból is aggályos, ellentmond a törvény szellemének és betűjének, hisz megdrágítja a takarékosabb, környezetkímélőbb berendezéseket, egyben vonzóbbá teszi a jellemzően fa- vagy széntüzelésű készülékeket, amelyek jobban szennyezik a levegőt.

Mindenesetre a bíróság döntése június 24-én várható, Jaap Spier a holland Legfelsőbb Bíróság helyettes elnöke szerint akármi is lesz a döntés, a bíróság képes lesz az államot a klímabarát döntések meghozatalára sarkallni. Talán a példából a magyar kormány is tanulhat.

Forrás: Piac és Profit

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.