Időjárás

Amikor az időjárás megáll

Az éghajlatváltozás miatt az időjárás mintái ma következetesebbek, mint néhány évtizeddel ezelőtt. A következmények: Hőhullámok és árvizek.

Folyamatos esőzések az éghajlatváltozás következtében: áradások az Ahr-völgyben 2021 júliusában | Forrás: dpa

 

Elég hideg lett ezekben a napokban. Az újbóli home-office-ba visszatérés és az újbóli kapcsolattartás korlátozása idején ez a téli banalitás időjárás meglepheti Önt, amikor legközelebb sétálni megy. De valójában már az időjárás sem banális. Végül is felmelegítjük a bolygót, tönkretesszük a megélhetésünket és ez egy szelíd kis csevegési téma.

A gyönyörű nyári nap említése végül megakad a torkokon, amikor napokon és heteken keresztül egymás után halálos magasságokba emeli a hőmérsékletet. Még az öröm is elmaradhat, hogy végre újra esik az eső, amikor a felhők egyáltalán nem akarnak továbbállni, és a víztömegek embereket, házakat, autókat és utakat sodornak magukkal. Németország ezt tapasztalta ezen a nyáron.

Mi, emberek, az üvegházhatást okozó gázainkkal tettük valószínűbbé az északi félteke nyarainak ilyen elhúzódó időjárási körülményeit. Az utóbbi évtizedekben már gyakoribbá váltak. A Potsdami Éghajlati Hatáskutató Intézet kutatói ezt egy új típusú elemzéssel mutatták ki. Kép-összehasonlító módszereket alkalmaztak a légköri adatokra, és az elmúlt négy évtized több millió egymást követő időjárási cirkulációs mintáját hasonlították össze világszerte.

“Azt találtuk, hogy az időjárási minták ma általában következetesebbek, mint néhány évtizeddel ezelőtt” – mondja Peter Hoffmann meteorológus. “Különösen nyáron a hőhullámok gyakran hosszabb-, és a csapadékesemények is általában hosszabb ideig tartanak és intenzívebbek.”

Gyengülő magaslati szelek

A jelenség mögött elsősorban a gyengülő magaslati szelek állnak. Ezek olyan légáramlatok, amelyek a légkör felső rétegeiben mozognak. Általában nem érezzük őket szellőként a bőrünkön, de befolyásolják az időjárást. Többek között ők felelnek azért, hogy fújjon. Ha ők engednek, az időjárás is megáll velük együtt.

“Csak Európában a szárazföldi terület mintegy 70 százalékát már most is érinti a hosszabb ideig egy helyen maradó időjárás” – mondja Hoffmann. “Ez azt jelenti, hogy az emberek, különösen a sűrűn lakott Európában, valószínűleg több, erősebb és veszélyesebb időjárási eseményt fognak átélni.”

Más szóval: az időjárásnak nem kell eleve szélsőségesnek lennie – de hosszú időtartama miatt mégis azzá válhat. A csevegésből válságbeszéd lesz. Elég hideg lett.

Forrás: taz.de

rampi

Recent Posts

*** Extrém FIGYELMEZTETÉS ***

Vörös riasztás: A bolygó veszélyben ! A jelentésből kiderül, hogy 2023 volt az eddigi legmelegebb…

3 nap ago

Éghajlatváltozás és az egyre nagyobb szerepű karbonsemlegesség

Az éghajlatváltozás a világgazdaság iparosodásának nem szándékolt következménye. Az emberi tevékenység nagy mennyiségű CO2-t és…

1 hét ago

A túlnépesedés még mindig óriási probléma

A túlnépesedés még mindig óriási probléma: interjú Jane O'Sullivannal. Februárban interjút készítettem Chris Bystroff biokémikussal,…

2 hét ago

Az éghajlatkutatók egy része sem tudja, hogy mi van?

Tizedik egymást követő havi melegrekord riasztja és zavarba hozza az éghajlatkutatókat. Ha az anomália augusztusig…

3 hét ago

Al Gore – Amiről a fosszilis energiaágazat hallgat

Ebben az energikus előadásban, a Nobel-díjjal kitüntetett Al Gore a klímaválság megoldásának útjában álló két…

3 hét ago

A tudósok figyelmeztetése a túlnépesedésről…

A tudósok figyelmeztetése a túlnépesedés és az élő rendszerek problémájáról. Az embereknek számos saját rendszerük…

1 hónap ago