Cop26 élőben: a tárgyalások a végsőkig tartanak

Alok Sharma szinte megerősítette, hogy a tárgyalások a 18 órai határidő után is folytatódnak.

Cop26 élőben: a tárgyalások a végsőkig tartanakAlok Sharma beszélget az UNFCCC ügyvezető titkárával, Patricia Espinosával és csapatának más tagjaival.
Fénykép: Ben Stansall/AFP/Getty Images

17.17: A célokat nem lehet teljesíteni az összes szénerőmű bezárása nélkül. Több mint 300 szénerőművet fognak bezárni a Glasgow Cop26-on tett bejelentések és ígéretek eredményeként – derül ki a Centre for Research on Energy and Clean Air (CREA), egy agytröszt elemzéséből.

A tanulmány szerint:

370 további szénerőmű (290 GW) bezárása várható.
90 új szénerőmű-projekt (88 GW) valószínűleg törlésre kerül.
További 130 új projekt (165 GW), főként Kínában és Indonéziában, megkérdőjeleződik, mivel az ország új szén-dioxid-kibocsátásmentes célkitűzései alapján nem férnek bele a működésükbe.
Németország 2030-ra várható kivonási döntésével, és feltételezve, hogy az Egyesült Államok 2035-ös Clean Power Planje 2030-ig a szénerőművek kivonását jelenti, a Párizshoz igazodó kivonási határidővel rendelkező szénerőművek száma 510-re (460 GW) nőne.

Lauri Myllyvirta, vezető elemző, Centre for Research on Energy and Clean Air:

A glasgow-i csúcstalálkozón és az azt megelőzően tett ígéretek példátlanul nagy és közvetlen hatással vannak a széntüzelésű energiatermelésre: 90 új szénerőmű leállítását jelentik, és 370 olyan meglévő erőmű kivonására vonatkozó kötelezettségvállalást, amelyeknek korábban nem volt közeli dátumuk. Továbbá a világ szénerőműveinek 95%-ára már szén-dioxid-semlegességi célok vonatkoznak – olyan célok, amelyeket nem lehet teljesíteni lényegében az összes széntüzelésű erőmű bezárása nélkül.

17.33: Michael Jacobs, a Sheffieldi Egyetem politikai gazdaságtan professzora, aki egykor Gordon Brownnak dolgozott, hasznos összefoglalója a mai Cop26-os tárgyalásokon történtekről.

Szerinte az országok által tett jelenlegi éghajlati vállalások nem elegendőek ahhoz, hogy a világ felmelegedése ne haladja meg az 1,5 Celsius-fokot, és hozzáteszi, hogy még nem tudjuk, hogy az USA, Kína és más nagy nemzetek ellenezni fogják-e a 2022-es vállalások megerősítését.

Jacobs szerint az EU, az USA és Japán nem akar több pénzt vállalni, különösen nem a veszteségekre és károkra. Szaúd-Arábia és Oroszország nem akar utalást a fosszilis tüzelőanyagokra.

Forrás: The Guardian

Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.