Szerepjátszás globális szinten

Szerepjátszás globális szinten – Avagy Greta legújabb össztársadalmi “verbális fenéken billentése”felénk.

Ígértem egy másik anyagot is nektek mára, amin jócskán el lehet majd gondolkodni igen sokaknak. Magam is sokszor kérdezem meg önmagamtól, mit tehetnék még annak érdekében, hogy a krízist elhárítsuk vagy legalább odafigyeljenek azokra az emberekre, akik tudják mi fog bekövetkezni. Nem feltétlenül Greta Thunbergre célzok, hanem azokra a tudósokra, akik az életüket tették fel arra, hogy kutassanak tanulmányozzák a különféle környezeti változásokat.

A krízis kommunikáció mindaddig talán a legnagyobb kihívásnak tűnik, míg a problémát és annak hatásait saját bőrünkön nem érzékeljük és valamivel nem szakítunk át egy ingerküszöböt. Az elmúlt héten ízelítőt kaphattunk azonban, hogy mire lehet számítani. Kanadában közel 50 °C-os hőmérséklet volt jellemző, volt ahol leégett egy komplett város, míg itthon megkezdődtek a víz korlátozások a fővárosban és annak környékén a közel 38-40 °C-os kánikulában, sok helyen a front sem hozott magával csapadékot, legfeljebb csak némi enyhülést.

Nos, mielőtt közölnénk Gréta Austrian World Summit-on tett nyilatkozatát, szeretnék valami érdekeset mutatni arra vonatkozóan mi várható itt a Kárpát-medencében, cirka 50 év múlva. Szó szerint a csapból is folyó lokális zöldítés vagy éppen gazdasági átállás olyan kevés a folyamatok megállításához, mint egy csepp az óceánban. 2025-ig kéne 1 milliárd tonna szén- dioxidot kivonni a levegőből annak érdekében, hogy ne történjen globális katasztrófa, úgy hogy a technológia erre még nem is létezik igazán. Mégis mire lesz elég ez a maradék 4 év, amit stílusosan lehet imádkozással is tölteni cselekvés helyett, legfeljebb a tudat megmarad azoknak, akik hajtogatták “Én megmondtam”

Azon információk alapján, amit majd olvashatunk, következtethető hogyha nem cselekszünk komolyan, akkor a legrosszabb forgatókönyv valósulhat meg, ami nem Földnek, hanem nekünk fog csak igazán fájni és terveinknek vagy elképzeléseinknek, amiket szerettünk volna kihozni az életünkből vagy még inkább a gyerekeink életéből. Ám akad egyéb probléma is amivel eldurvulhatnak az események. A klíma igazságtalanság miatt, indokoltan vagy sem megborulhatnak a társadalmi egyensúlyok, amivel veszélybe kerülhetnek olyan szociális rétegek, akik mind eddig egy álomvilágban tengették a napjaikat, szinte gondtalanul. A józanodás igen fájdalmas lesz, hiszen többségben élő nyomorgók számára az életben maradás lesz a tét. Ezt remekül érzékeltették pl. a nem rég megjelent disztópikus jellegű Új világrend című filmben, márpedig a pánik abban a pillanatban várhatóan fog kitörni, hogy megkezdődnek a milliós tömeges vándorlások a tengerszint változás miatt, vagy ha a kelleténél nagyobb víz korlátozásokat vezetnek be pl. olyan szegényebb területeken is mint Mexikó volt. De ahogy látjuk az előjelzéseket 2099-ig Európában is jelentős kiszáradás fenyeget több országot és mi sem lehetünk igazán nyugodtak, ahogy világosodik majd a medence területe.

Mielőtt kitörne a népharag, ezek a mérések olyan forrásból származnak, amit a World Economic Forum is igazoltnak vél, mint pl. a NASA vagy a Climate Impact Lab. Ergo, a legfelsőbb gazdasági vezetők és politikai vezetők is tudnak már arról, mennyire gyorsan kéne elkerülni a legrosszabbat.

Akkor ígéretemhez híven most következzék Gréta legújabb nyilatkozata, bízva abban hogy értő fülekre is talál.

“Köszönöm, hogy itt lehetek.

Holnaphoz számítva 150 hét telt el azóta, hogy elkezdtük az iskolai sztrájkot az éghajlatért. És ez idő alatt a világon egyre több ember ébredt fel az éghajlati és ökológiai válságra, és egyre nagyobb nyomást gyakorolt rátok, a hatalom embereire.

Végül a közvélemény nyomása túl nagy volt, és rajtad volt a világ szeme. Tehát cselekedni kezdtél. Nem úgy viselkedni, mint aki cselekszik éghajlatért közben, hanem úgy, mint a szerepjátékban, a politikai játékban, a szavakkal és a jövőnkkel való játékban, úgy tesz, mintha felelősséget vállalna, megmentőként jár el, amikor megpróbál meggyőzni minket arról, hogy a dolgokról gondoskodnak. Eközben a retorikád és valóságod között egyre nagyobb a szakadék, és mivel a tudatosság szintje olyan alacsony, szinte meg is úszod.

De tisztázzuk, hogy amit csinál, az nem az éghajlat változással vagy a vészhelyzetre való reagálással kapcsolatos. Soha nem volt az. Ez a politikának álcázott, politikának öltözött kommunikációs taktika. Te, különösen a magas jövedelmű nemzetek vezetői, úgy teszel, mintha változtatnál és meghallgatnád a fiatalokat, miközben nagyjából pontosan úgy folytatod, mint korábban.

Úgy tesz, mintha komolyan vennék a tudományt, mondván, hogy a tudomány visszatért, miközben éghajlati csúcstalálkozókat tartanak anélkül, hogy egyetlen klímatudományi tudóst is meghívnának előadóként.

Úgy tesz, mintha háborút indítana a fosszilis tüzelőanyagok ellen, miközben vadonatúj szénbányákat, olajmezőket és csővezetékeket nyit meg. Nem csak a szokásos módon folytatja az üzletet, mint korábban. Sok esetben még a folyamatot is felgyorsítja és felpörgeti, úgy tesz, mintha a legambiciózusabb éghajlat-politikai politikát folytatná, miközben új olaj engedélyeket ad, feltárja a jövőbeni olajmezőket, dicsekszik az úgynevezett ambiciózus éghajlat-változási kötelezettségvállalásaival, amelyeket ha holisztikusan nézünk túlságosan elégtelenek, majd elvetik, és nem is próbálják elérni ezeket a célokat.

Úgy tesz, mintha törődne a természettel és a biodiverzitással, miközben a világ másodpercenként kivág egy erdőterületet, amely akkora, mint egy focipálya. A klímavezérlés színlelése és a jövőbeni közös agrárpolitika megteremtése mellett a párizsi megállapodás lehetetlenné válik.

Úgy tesz, mintha jobban járna a világjárvány után, annak ellenére, hogy csillagászati összegeket már elköltöttek, és nem zöld projektekbe, bármit is jelent a zöld. A G-7 például milliárdokkal többet költ fosszilis üzemanyagok és fosszilis üzemanyagok infrastruktúrájára, mint tiszta energiára. Ezt szép szavakkal és ígéretekkel kompenzálja, hogy a jövőben valaki, valahogy visszavonja cselekedeteit és nettó nullává teszi őket. És amikor az üres szavaid nem elegendőek, amikor a tiltakozások túl hangosak lesznek, akkor azzal válaszolsz, hogy illegálissá teszed a tiltakozásokat és tüntetéseket.

Természetesen üdvözölünk minden erőfeszítést a jövőbeni és a jelenlegi életkörülmények megőrzésére, és ezek a távoli nettó nulla kibocsátási célok remek kiindulópontot jelenthetnek, ha nem lennének tele hiányosságokkal és kiskapukkal, például kihagynák a nemzetközi repülés és szállítmányozás a védett áruk kibocsátását, valamint a biomassza elégetése az alapszintű manipulációval, kizárva a legtöbb visszacsatolási hurkot és a fordulópontokat, figyelmen kívül hagyva a méltányosság és a történelmi kibocsátás döntő szempontját, valamint hogy ezeket a célokat teljesen a fantázia léptékére támaszkodva, jelenleg egy alig létező negatív kibocsátási technológiákra támaszkodva.

De ahogy cselekedetei folytatódnak, egyre többen látjuk az előre megírt szövegkönyvet és szerepjátékát. A cselekedetei és szavai közötti szakadékot lehetetlen figyelmen kívül hagyni, miközben egyre szélsőségesebb időjárási események tombolnak körülöttünk. És ennek eredményeként a fiatalok ezen a bolygón már nem esnek bele az ön hazugságaiba.

Egyre távolabb kerülsz tőlünk és a valóságtól. Néhány évvel ezelőtt még állíthatta volna, hogy jó irányba haladtunk. Ma ez már nem lehetséges. Az előrejelzések szerint 2021 az az év, amely a valaha volt második legnagyobb kibocsátás-növekedéssel rendelkezik. Azt mondod, lassan kell haladnunk a csúcsra, hogy magunkkal vigyük a közönség egészét.

Hogyan lehet azonban őszintén elvinni az embereket, ha nem úgy kezeli ezt a helyzetet, mint egy valódi válságot? Úgy, hogy az éghajlati és ökológiai vészhelyzeteket soha nem kezelték vészhelyzetként. Az éghajlatválságot ma legjobb esetben csak üzleti lehetőségként kezelik új zöld munkahelyek, új zöld vállalkozások és technológiák létrehozására. A járvány kibontakozása során nem állította, hogy ez előnyös lesz a manufaktúra és ipar számára, vagy új munkahelyeket teremt az egészségügyben és a kórházakban. Az éghajlatváltozás természetesen számos előnnyel is járhat.

Mégis, mondanom sem kell, hogy nem tudjuk megoldani azt a vészhelyzetet, amelyet nem kezelünk válságként, és amelynek nagyságát nem értjük. Talán egy szerep eljátszása segít az éjszakai alvásban. Mondani dolgokat csak azért, mert a szavak benne vannak a forgatókönyvekben. De miközben a színpadon dolgozol, úgy tűnik, elfelejted, hogy az éghajlatválság a jövőben nem valami távoli, és máris elvesz a leginkább érintett emberektől a leginkább érintett területeken. Lehet, hogy ez csak egy játék neked, amellyel szavazatokat, népszerűséget, tőzsdei pontokat vagy a következő magasan fizetett pozíciót nyer egy vállalatnál, vagy a lobbizásban. Azok nyernek, akik a csomagolásra koncentrálnak, nem pedig a tényleges tartalomra, és azok, akik a legszebb beszédekkel és a legrövidebb látású, szimpatikus politikákkal rendelkeznek.

Természetesen választhatja, és folytatja a szereplést, mondván a sorait és viselve jelmezeit. Te tehetsz és továbbra is színlelni fogsz, de a természetet és a fizikát ez nem érdekli. A természetet és a fizikát nem szórakoztatja, és nem fogja elzavarni a színház.

A közönség belefáradt.

Vége a műsornak.

Köszönöm”

A lényeg érthető, vége a játéknak. A kérdés az, hogy mikor fordul el az egész a disztópikus irányzatba. Mi lesz az utolsó momentum, amikor az indulatok elszabadulnak, mert ez már csak idő és önuralom kérdése ahogy fogy az idő, fogy a terület, fogy a türelem mint a fogyó hold. Nem kívánom ezt a következő generációknak és az erőszak még soha nem oldott meg semmit. De aki élni akar, az lépni is fog előbb utóbb, mert nem lesz más választása.

Szerző: Nagy Zsófia
Forrás: Future Traveler

Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.