Amikor az időjárás megáll

Az éghajlatváltozás miatt az időjárás mintái ma következetesebbek, mint néhány évtizeddel ezelőtt. A következmények: Hőhullámok és árvizek.

Amikor az időjárás megáll | ClimeNewsFolyamatos esőzések az éghajlatváltozás következtében: áradások az Ahr-völgyben 2021 júliusában | Forrás: dpa

 

Elég hideg lett ezekben a napokban. Az újbóli home-office-ba visszatérés és az újbóli kapcsolattartás korlátozása idején ez a téli banalitás időjárás meglepheti Önt, amikor legközelebb sétálni megy. De valójában már az időjárás sem banális. Végül is felmelegítjük a bolygót, tönkretesszük a megélhetésünket és ez egy szelíd kis csevegési téma.

A gyönyörű nyári nap említése végül megakad a torkokon, amikor napokon és heteken keresztül egymás után halálos magasságokba emeli a hőmérsékletet. Még az öröm is elmaradhat, hogy végre újra esik az eső, amikor a felhők egyáltalán nem akarnak továbbállni, és a víztömegek embereket, házakat, autókat és utakat sodornak magukkal. Németország ezt tapasztalta ezen a nyáron.

Mi, emberek, az üvegházhatást okozó gázainkkal tettük valószínűbbé az északi félteke nyarainak ilyen elhúzódó időjárási körülményeit. Az utóbbi évtizedekben már gyakoribbá váltak. A Potsdami Éghajlati Hatáskutató Intézet kutatói ezt egy új típusú elemzéssel mutatták ki. Kép-összehasonlító módszereket alkalmaztak a légköri adatokra, és az elmúlt négy évtized több millió egymást követő időjárási cirkulációs mintáját hasonlították össze világszerte.

“Azt találtuk, hogy az időjárási minták ma általában következetesebbek, mint néhány évtizeddel ezelőtt” – mondja Peter Hoffmann meteorológus. “Különösen nyáron a hőhullámok gyakran hosszabb-, és a csapadékesemények is általában hosszabb ideig tartanak és intenzívebbek.”

Gyengülő magaslati szelek

A jelenség mögött elsősorban a gyengülő magaslati szelek állnak. Ezek olyan légáramlatok, amelyek a légkör felső rétegeiben mozognak. Általában nem érezzük őket szellőként a bőrünkön, de befolyásolják az időjárást. Többek között ők felelnek azért, hogy fújjon. Ha ők engednek, az időjárás is megáll velük együtt.

“Csak Európában a szárazföldi terület mintegy 70 százalékát már most is érinti a hosszabb ideig egy helyen maradó időjárás” – mondja Hoffmann. “Ez azt jelenti, hogy az emberek, különösen a sűrűn lakott Európában, valószínűleg több, erősebb és veszélyesebb időjárási eseményt fognak átélni.”

Más szóval: az időjárásnak nem kell eleve szélsőségesnek lennie – de hosszú időtartama miatt mégis azzá válhat. A csevegésből válságbeszéd lesz. Elég hideg lett.

Forrás: taz.de

Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.