Civilizáció

Az ENSZ jelentése szerint nők százmilliói élnek „mások által irányított” életet

Az ENSZ szerdán közzétett új jelentése szerint 57 országban a nők csaknem felének nincs hatalma arra, hogy egészségügyi ellátása, fogamzásgátlása vagy szexuális élete felett döntsön.

Az ENSZ Népesedési Alapjának (UNFPA) a világ népesedésének helyzetéről szóló jelentése szerint a testi önrendelkezés hiánya a koronavírus világjárvány idején tovább súlyosbodhatott, ami miatt rekordszámú nő és lány van kitéve a nemi alapú erőszak és az olyan káros gyakorlatok, mint a korai házasság veszélyének.

“Az a tény, hogy a nők közel fele még mindig nem képes saját maga dönteni arról, hogy él-e nemi életet, használ-e fogamzásgátlót vagy egészségügyi ellátást kér-e, mindannyiunkat fel kellene háborítania” – mondta Natalia Kanem, az UNFPA ügyvezető igazgatója az eredményeket bejelentő sajtóközleményben.

Lényegében nők és lányok százmilliói nem rendelkeznek a saját testükkel. Életüket mások irányítják

– tette hozzá, megjegyezve, hogy a testi autonómia megtagadása a nők és lányok alapvető emberi jogainak megsértése. Emellett megerősíti az egyenlőtlenségeket és állandósítja a nemi megkülönböztetésből fakadó erőszakot.

Ez nem más, mint a szellem megsemmisítése, és ennek véget kell vetni.

A jelentés azt is megjegyezte, hogy a nők saját testük feletti rendelkezési joga összefügg azzal, hogy életük más területein mekkora kontrollal rendelkeznek, a nagyobb autonómia pedig az egészségügy és az oktatás, a jövedelem és a biztonság terén elért előrelépésekkel jár együtt.

Riasztó megállapítások

A jelentés megállapításai között számos olyan módot dokumentált, amelyek révén nemcsak a nők és lányok, hanem a férfiak és fiúk testi autonómiája is sérül, és olyan tényezők, mint a fogyatékosság, tovább rontják a helyzetet.

A jelentés szerint például a fogyatékkal élő lányok és fiúk közel háromszor nagyobb eséllyel válnak szexuális erőszak áldozatává, a legnagyobb kockázatnak a lányok vannak kitéve.

A jelentés azt is megjegyezte, hogy a büntető jogi környezet a megbélyegzéssel, a diszkriminációval és a magas szintű erőszakkal párosulva a meleg férfiakat és más, férfiakkal szexuális kapcsolatot létesítő férfiakat a HIV-fertőzés magas kockázatának teszi ki, mivel a büntetőeljárástól vagy más negatív következményektől való félelem miatt a föld alá szorulnak.

Ennek következtében nem kapnak megfelelő egészségügyi felvilágosítást, és vonakodnak egészségügyi szolgáltatásokat, tesztelést és kezelést igénybe venni.

A jelentés hozzátette, hogy mintegy 20 országban vagy területen van úgynevezett “házasodj meg az erőszaktevővel” törvény, amely szerint a férfi megúszhatja a büntetőjogi felelősségre vonást, ha feleségül veszi az általa megerőszakolt nőt vagy lányt, míg 43 országban nincs olyan jogszabály, amely a házasságon belüli nemi erőszak kérdésével foglalkozna.

A jelentés azt is felvázolta, hogy a visszaélések kezelésére tett erőfeszítések hogyan vezethetnek a testi autonómia további megsértéséhez. Például a büntető igazságszolgáltatási rendszer egy nemi erőszakos ügy üldözése érdekében megkövetelheti a túlélőtől, hogy alávesse magát egy invazív, úgynevezett szüzességi vizsgálatnak.

‘A férfiaknak szövetségesekké kell válniuk’

A jelentés kiemelte, hogy a megdöbbentő helyzet kezeléséhez „sokkal többre van szükség, mint projektek vagy szolgáltatások összefüggéstelen sorozatára”, hangsúlyozva, hogy a valódi, tartós előrelépés nagymértékben függ a nemek közötti egyenlőtlenség és a megkülönböztetés minden formájának felszámolásától, valamint az ezeket fenntartó társadalmi és gazdasági struktúrák átalakításától.

“Ebben a férfiaknak szövetségesekké kell válniuk. Sokkal többeknek kell elkötelezniük magukat amellett, hogy kilépnek a kiváltságok és a dominancia mintáiból, amelyek mélyen aláássák a testi autonómiát, és olyan életmódok felé mozdulnak el, amelyek igazságosabbak és harmonikusabbak, és mindannyiunk javát szolgálj„ák” – mondta Dr. Kanem, arra buzdítva mindenkit, hogy szálljon szembe a megkülönböztetéssel, “bárhol és bármikor is találkozik vele”.

Forrás: UN News
A jelentés innen is letölthető: my body is my own

rampi

Recent Posts

Hogy ízlik az ‘ingyen ebéd’?

„Nincsen ingyen ebéd.” – így szól a közgazdaságtan klasszikus tétele: egy, a jelenben meg nem…

19 óra ago

Szén-dioxid kibocsátás és oxigénkoncentráció

Hogyan hat a jövőbeni felmelegedés és CO2-kibocsátás az oxigénkoncentrációra? Az oxigénszint csökken a fosszilis tüzelőanyagok…

5 nap ago

A ‘fenntartható’ nem fenntartható: az ESG talpraállítása

A “fenntartható” szó exponenciális sebességgel szaporodik, hamarosan már minden mondatban szerepelni fog, akár többször is. Viszont…

2 hét ago

*** Extrém FIGYELMEZTETÉS ***

Vörös riasztás: A bolygó veszélyben ! A jelentésből kiderül, hogy 2023 volt az eddigi legmelegebb…

2 hét ago

Éghajlatváltozás és az egyre nagyobb szerepű karbonsemlegesség

Az éghajlatváltozás a világgazdaság iparosodásának nem szándékolt következménye. Az emberi tevékenység nagy mennyiségű CO2-t és…

3 hét ago

A túlnépesedés még mindig óriási probléma

A túlnépesedés még mindig óriási probléma: interjú Jane O'Sullivannal. Februárban interjút készítettem Chris Bystroff biokémikussal,…

4 hét ago