Önkéntes piac (VER)

Az önkéntes szén-dioxid-kiegyenlítési piac – támogathatjuk-e a gyors növekedést?

A minőségi szén-dioxid-kiegyenlítések iránti kereslet minden eddiginél nagyobb, mivel az üzleti közösség példátlanul lelkesen lép fel az éghajlatváltozás elleni küzdelem érdekében.

Ez három kulcsfontosságú tényezőnek köszönhető:

  • A vállalati kötelezettségvállalások és a nettó zéró kibocsátásért folytatott verseny.
  • A befektetők és az ügyfelek nyomása a kibocsátások nyilvánosságra hozatalára és az azokkal kapcsolatos intézkedésekre.
  • Kötelező kibocsátási adatok közzététele (lásd a kibocsátási adatok közzétételére szolgáló eszközökről szóló áttekintésünket).

Ennek eredményeképpen az önkéntes szén-dioxid-kiegyenlítési piac gyorsan bővül. Az Ecosystem Marketplace 2019-ben megállapította, hogy a projektfejlesztők 74%-a talált vevőt szén-dioxid-kibocsátási kreditjeik egy részére, ha nem is az egészre, de még a kibocsátás előtt.

A vevők számára még mindig számos akadály áll fenn beleértve:

  • A természetalapú megoldások magas költségei.
  • A CO2 kiszűrésének (leválasztás) és tárolás mérésének és nyomon követésének módszerei.
  • A kibocsátási egységek hosszú távú és stabil kínálatának biztosítása.
  • A szén-dioxid-kibocsátási egységek referenciaárának hiánya, amelyre a tranzakciókat alapozni lehetne.

Ezért a közvetítők és az innovátorok a piac formalizálására és strukturálására törekszenek, hogy csökkentsék a piacra lépés akadályait. E cél körül nagy az innováció és az üzleti tevékenység, ami kiemeli, hogy az újítók hogyan építik ki a piaci infrastruktúrát, és végül hogyan hozzák létre a virágzó önkéntes szén-dioxid-kiegyenlítési piacot (Voluntary Carbon Offset Market, VCM).

Vonzerő

2020 szeptemberében Mark Carney, az ENSZ éghajlat-politikai különmegbízottja és Boris Johnson brit miniszterelnök pénzügyi tanácsadója a COP26 konferencián, a Nemzetközi Pénzügyi Intézet (IIF) támogatásával elindította a magánszektor által vezetett, az önkéntes szén-dioxid-piacok méretnövelésével foglalkozó munkacsoportot (TSVCM). A TSVCM becslései szerint a szén-dioxid-kibocsátási egységek iránti kereslet 2030-ra 15-szörösére, 50 milliárd dollárra nőhet. A TSVCM elnöke, Bill Winters, a Standard Chartered vezérigazgatója a csoport céljait vázolta:

„Az önkéntes szén-dioxid-piacok méretnövelésével és a szén-dioxid globális árának kialakulásával a vállalatok megfelelő eszközökkel és ösztönzőkkel rendelkeznek majd ahhoz, hogy a legkisebb költséggel csökkentsék a kibocsátást.”

A nehezen csökkenthető iparágakban, mint például az acél- és cementiparban, a fejlesztések alapvető fontosságúak lesznek az alacsony szén-dioxid-kibocsátású gazdaságra való átállásban. Mivel ezek jelentős kibocsátással járulnak hozzá, az ellentételezések külső lehetőséget biztosítanak az üzleti tevékenységek szén-dioxid-mentesítésére. Az Arcelor Mittal acélgyártó nagyvállalat 2021 márciusában kezdte el felajánlani ügyfeleinek a nyersanyagok feldolgozása során keletkező kibocsátások (az Arcelor Mittal Scope 3 kibocsátása) ellentételezésének lehetőségét.

A szén-dioxid-kiegyenlítés olyan szén-dioxid-eltávolítási projekteket vagy ökoszisztéma-védelmet is finanszírozhat, amelyeknek kevés kereskedelmi vagy pénzben kifejezett eredménye van, pl. a mangroveerdők védelme. A szén-dioxid-eltávolítás szintén kulcsszerepet játszik a legtöbb forgatókönyvben a Párizsi Megállapodás céljainak elérésében (lásd az 1. ábrát).

1. ábra: Forrás – TSVM 2021; adatok – McKinsey 1,5C fokos forgatókönyv-elemzés; IPCC; Le Quéré et al. 2018.

Fontos azonban megjegyezni a szén-dioxid-kiegyenlítésen keresztül történő nettó kibocsátáscsökkentés kockázatait és a szén-dioxid-piacok szélesebb körű kritikáját, többek között:

  • A kettős elszámolás kockázata.
  • A lekötött szén-dioxid tartós fennmaradásának biztosítása.
  • A kompenzációs vásárlások a kibocsátáscsökkentési tevékenységek elkerüléséhez vezethetnek.
  • Az olyan tanúsító szervezetek, mint a Gold Standard, lassan ismerik el az olyan új projekttípusokat, mint a szén-dioxid megkötése, felhasználása és tárolása (CCUS). Ennek eredményeképpen az ilyen kompenzációs termékek kezdeti értékesítései nem kerülnek tanúsításra.
  • Átláthatóság és az átfogó számadatokban való szerepeltetés.
  • A helyspecifikus ellentmondásba kerülhet más földhasználati tevékenységekkel, például az élelmiszertermelésre szánt területekkel.

Az innováció segíthet az ellentételezések kockázatainak mérséklésében, miközben ellentételezési projekteket (pl. CCUS) hoz létre, és biztosítja, hogy a piac a minőség romlása nélkül méretezhető legyen.

Üzleti modellek

A szén-dioxid-kiegyenlítési piac virágzó és átláthatóvá tételéhez gyakran az adateszközök jelentik a kulcsot. Az alábbiakban bemutatunk néhányat az értékláncban megjelenő legfontosabb technológiák közül:

Távoli karbonmegkötési becslések és nyomon követés

Az innovátorok műholdas adatokat vagy LIDAR-t használnak a leendő helyszínek szén-dioxid-megkötési potenciáljának becslésére, és a szén-dioxid-tárolás autonóm nyomon követésére, hogy biztosítsák annak állandóságát. Ez az automatizálás csökkenti az ellentételezések munkaerőköltségeit, és így egyszerűsíti a változó természetalapú ellentételezési projektek idővel történő nyomon követésének folyamatát.

  • 2021. március: A Pachama, a műholdas és LiDAR-alapú szén-dioxid-tárolási becslési megoldások fejlesztője 8 millió USD projektfinanszírozást szerzett a Mercado Libre argentin e-kereskedelmi vállalat 400 millió dolláros fenntarthatósági kötvényéből. A Pachama korábban 5 millió dolláros B sorozatú finanszírozást szerzett az Amazon, a Breakthrough Energy Ventures, az Aglaé Ventures és Serena Williams angyalbefektető stratégiai befektetőktől.
  • 2021. január: A SilviaTerra 200 000 tonnát (15%) ragad meg a Microsoft szén-dioxid-eltávolítási RFP-jének. Januárban a Union Square Ventures és a Version One Ventures társfinanszírozásával 4,4 millió dolláros magvető tőkekiadást hajtottak végre. A SilviaTerra Natural Capital Exchange egy olyan erdei szén-dioxid-piactér, amelyet minden egyes hektárnyi erdő műholdas mérése vezérel minden évben.

Max Novával, a Silvia Terra vezérigazgatójával beszélgettünk, aki elmondta: “Több százmillió hektárnyi erdőterületet nem vesznek figyelembe a hagyományos erdészeti szén-dioxid-projektekben. A SilviaTerra mérési technológiája csökkenti a belépési korlátot, így minden méretű földtulajdonos részt vehet az éghajlati megoldásban. Az erdei szén-dioxid-piacokhoz való hozzáférés demokratizálásával gigatonnányi új szén-dioxid-kibocsátási egységet szabadítunk fel.”

Árképzés

2021 januárjában a TSVCM közzétette a VCM skálázására vonatkozó ütemtervét, valamint kulcsfontosságú ajánlását, amely szerint “alapvető elveket” kell meghatározni arra vonatkozóan, hogy mi is a szén-dioxid-kibocsátási egység, hogy aztán “kialakulhasson egy olyan szén-dioxid-kibocsátási egységár, amelyre tranzakciókat lehet építeni”.

Az Ecosystem Marketplace, a Forest Trends civil szervezet kezdeményezése, több mint tizenöt éve kérdezi meg a projektgyártók, közvetítők és befektetők globális hálózatát a VCM-ben, hogy éves referenciaárakat és értékeléseket adjon a VCM egészségi állapotáról. Annak érdekében, hogy a szén-dioxid-kibocsátási egységek referenciaárát minél inkább valós időben lehessen meghatározni, jelenleg egy online adatplatformot indítanak, amelyhez a tagok rendszeresen hozzájárulhatnak a szén-dioxid-kibocsátási egységek értékesítését és átadását követően. Ezek az adatok a dinamikus árképzést és a piac átláthatóságát lehetővé tevő élő műszerfalba kerülnek majd be.

A Cleantech Group beszélgetett Stephen Donofrióval, a Forest Trends ökoszisztéma-piaci igazgatójával, aki kifejtette: “Egy fordulóponton vagyunk túl, mivel a vállalatok egyre inkább hosszú távú befektetéseket terveznek olyan ambiciózus célokkal, mint a nettó zéró. Ugyanakkor a keresletet kielégítő kínálati oldal növekedését látjuk, mivel tagságunk és az általunk megkérdezettek száma több mint háromszorosára nőtt. Most a bővítésre összpontosítunk, hogy az adatokat valós idejűvé tegyük, hogy támogassuk a fejlesztőket, közvetítőket, start-upokat, vállalatokat és kormányokat a piac átláthatóságával, önkéntes fellépéssel és kiegészítő szabályozással.”

Verseny

Mivel a kereslet az előrejelzések szerint egy-két éven belül meghaladja a projektkínálatot, az iparág egyelőre együttműködő, de egyre zsúfoltabb.

A Cleantech csoport számos, e tér iránt érdeklődő ügyféllel beszélt, különösen azokkal, akiknek az üzleti modellje nehezen csillapítható, mint például az olaj- és gázipar, valamint a légitársaságok. E szereplők közül sokan szeretnének megbízható, jó minőségű, tanúsított kompenzációs termékekkel való ellátást biztosítani. Például 2020 szeptemberében a Direct Air Capture fejlesztője, a Climeworks szállítói partnerséget kötött az Audival, hogy az Audi nevében 1000 tonna CO2-t távolítson el a légkörből.

Nézzünk előre – A kék szén-dioxid felszabadítása

A vállalati ügyfelek korábbi szakaszban lévő kompenzációs projektekbe fektettek be, finanszírozva a K+F-et, felismerve, hogy az ambiciózus kibocsátáscsökkentési célok eléréséhez innovációba kell befektetni. Az egyik ilyen terület a Blue Carbon, a tengerparti és tengeri ökoszisztémákban megkötött szén.

  • 2020 szeptemberében a Shopify befektetett a Planetary Hydrogenbe, amely az óceánból hidrogént állít elő, miközben szén-dioxidot köt meg és tárol, amelyből az óceánok elsavasodása ellen küzdő bikarbonát lesz, azzal a szándékkal, hogy megvásárolja a Planetary Hydrogen 2022-ben üzembe helyezendő kísérleti üzeme által termelt negatív kibocsátást.
  • 2020. június: A Carbixot, a CO2-t nyersanyaggá alakító, fejlett, fokozott időjárási technológiákat fejlesztő vállalatot beválasztották az Indie Bio élettudományi gyorsító programba.

A karbonmegkötési potenciál azonban az egyes élőhelyek között és időben óriási eltéréseket mutat, ami megnehezíti a projektek szén-dioxid-potenciáljának becslését vagy összehasonlítását. Ráadásul a part menti ökoszisztémák kevéssé ismertek, a laboratóriumi és a terepi vizsgálatok összehasonlítása jelentős eltéréseket mutat a megkötési potenciálban. Ezért további K+F-re van szükség a kereskedelmi kék szén-dioxid-kompenzáció felszabadításához.

A szén-dioxid-kompenzáció iránti példátlan kereslet meggyújtotta a gyufát, amely a VCM-et virágzó és kereskedhető szén-dioxid-piaccá teheti. Bár az ösztönzők biztatóak, a szén-dioxid-piacok már korábban is kudarcot vallottak, és a többszörös akadályok és kockázatok még mindig fennállnak. Az innovációnak, a szabályozóknak és a közvetítőknek egyaránt fenn kell tartaniuk ezt a lendületet, hogy kiépítsék a fenntartható és virágzó VCM alapvető infrastruktúráját.

Holly Stower

Szerző a Resources & Environment elemzője értékeli azokat az újítókat, technológiákat és üzleti
modelleket, amelyek felforgatják a vásárlás-használat-értékesítés fogyasztási modelljét.
Forrás: Cleantech Group

rampi

Recent Posts

A ‘fenntartható’ nem fenntartható: az ESG talpraállítása

A “fenntartható” szó exponenciális sebességgel szaporodik, hamarosan már minden mondatban szerepelni fog, akár többször is. Viszont…

4 nap ago

*** Extrém FIGYELMEZTETÉS ***

Vörös riasztás: A bolygó veszélyben ! A jelentésből kiderül, hogy 2023 volt az eddigi legmelegebb…

1 hét ago

Éghajlatváltozás és az egyre nagyobb szerepű karbonsemlegesség

Az éghajlatváltozás a világgazdaság iparosodásának nem szándékolt következménye. Az emberi tevékenység nagy mennyiségű CO2-t és…

2 hét ago

A túlnépesedés még mindig óriási probléma

A túlnépesedés még mindig óriási probléma: interjú Jane O'Sullivannal. Februárban interjút készítettem Chris Bystroff biokémikussal,…

3 hét ago

Az éghajlatkutatók egy része sem tudja, hogy mi van?

Tizedik egymást követő havi melegrekord riasztja és zavarba hozza az éghajlatkutatókat. Ha az anomália augusztusig…

3 hét ago

Al Gore – Amiről a fosszilis energiaágazat hallgat

Ebben az energikus előadásban, a Nobel-díjjal kitüntetett Al Gore a klímaválság megoldásának útjában álló két…

4 hét ago