Az ENSZ jelentése szerint nők százmilliói élnek „mások által irányított” életet

Az ENSZ szerdán közzétett új jelentése szerint 57 országban a nők csaknem felének nincs hatalma arra, hogy egészségügyi ellátása, fogamzásgátlása vagy szexuális élete felett döntsön.

Az ENSZ jelentése szerint nők százmilliói élnek "mások által irányított" életet

Az ENSZ Népesedési Alapjának (UNFPA) a világ népesedésének helyzetéről szóló jelentése szerint a testi önrendelkezés hiánya a koronavírus világjárvány idején tovább súlyosbodhatott, ami miatt rekordszámú nő és lány van kitéve a nemi alapú erőszak és az olyan káros gyakorlatok, mint a korai házasság veszélyének.

“Az a tény, hogy a nők közel fele még mindig nem képes saját maga dönteni arról, hogy él-e nemi életet, használ-e fogamzásgátlót vagy egészségügyi ellátást kér-e, mindannyiunkat fel kellene háborítania” – mondta Natalia Kanem, az UNFPA ügyvezető igazgatója az eredményeket bejelentő sajtóközleményben.

Lényegében nők és lányok százmilliói nem rendelkeznek a saját testükkel. Életüket mások irányítják

– tette hozzá, megjegyezve, hogy a testi autonómia megtagadása a nők és lányok alapvető emberi jogainak megsértése. Emellett megerősíti az egyenlőtlenségeket és állandósítja a nemi megkülönböztetésből fakadó erőszakot.

Ez nem más, mint a szellem megsemmisítése, és ennek véget kell vetni.

A jelentés azt is megjegyezte, hogy a nők saját testük feletti rendelkezési joga összefügg azzal, hogy életük más területein mekkora kontrollal rendelkeznek, a nagyobb autonómia pedig az egészségügy és az oktatás, a jövedelem és a biztonság terén elért előrelépésekkel jár együtt.

Riasztó megállapítások

A jelentés megállapításai között számos olyan módot dokumentált, amelyek révén nemcsak a nők és lányok, hanem a férfiak és fiúk testi autonómiája is sérül, és olyan tényezők, mint a fogyatékosság, tovább rontják a helyzetet.

A jelentés szerint például a fogyatékkal élő lányok és fiúk közel háromszor nagyobb eséllyel válnak szexuális erőszak áldozatává, a legnagyobb kockázatnak a lányok vannak kitéve.

A jelentés azt is megjegyezte, hogy a büntető jogi környezet a megbélyegzéssel, a diszkriminációval és a magas szintű erőszakkal párosulva a meleg férfiakat és más, férfiakkal szexuális kapcsolatot létesítő férfiakat a HIV-fertőzés magas kockázatának teszi ki, mivel a büntetőeljárástól vagy más negatív következményektől való félelem miatt a föld alá szorulnak.

Ennek következtében nem kapnak megfelelő egészségügyi felvilágosítást, és vonakodnak egészségügyi szolgáltatásokat, tesztelést és kezelést igénybe venni.

A jelentés hozzátette, hogy mintegy 20 országban vagy területen van úgynevezett “házasodj meg az erőszaktevővel” törvény, amely szerint a férfi megúszhatja a büntetőjogi felelősségre vonást, ha feleségül veszi az általa megerőszakolt nőt vagy lányt, míg 43 országban nincs olyan jogszabály, amely a házasságon belüli nemi erőszak kérdésével foglalkozna.

A jelentés azt is felvázolta, hogy a visszaélések kezelésére tett erőfeszítések hogyan vezethetnek a testi autonómia további megsértéséhez. Például a büntető igazságszolgáltatási rendszer egy nemi erőszakos ügy üldözése érdekében megkövetelheti a túlélőtől, hogy alávesse magát egy invazív, úgynevezett szüzességi vizsgálatnak.

‘A férfiaknak szövetségesekké kell válniuk’

A jelentés kiemelte, hogy a megdöbbentő helyzet kezeléséhez „sokkal többre van szükség, mint projektek vagy szolgáltatások összefüggéstelen sorozatára”, hangsúlyozva, hogy a valódi, tartós előrelépés nagymértékben függ a nemek közötti egyenlőtlenség és a megkülönböztetés minden formájának felszámolásától, valamint az ezeket fenntartó társadalmi és gazdasági struktúrák átalakításától.

“Ebben a férfiaknak szövetségesekké kell válniuk. Sokkal többeknek kell elkötelezniük magukat amellett, hogy kilépnek a kiváltságok és a dominancia mintáiból, amelyek mélyen aláássák a testi autonómiát, és olyan életmódok felé mozdulnak el, amelyek igazságosabbak és harmonikusabbak, és mindannyiunk javát szolgálj„ák” – mondta Dr. Kanem, arra buzdítva mindenkit, hogy szálljon szembe a megkülönböztetéssel, “bárhol és bármikor is találkozik vele”.

Forrás: UN News
A jelentés innen is letölthető: my body is my own

Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.