Németország a jövőben nem ad menedékjogot a területére érkező klímamenekülteknek

“A szövetségi kormány nem tervezi, hogy a ‘klímaváltozást” mint menedékjogot biztosító indokot elismeri, és ennek érdekében változásokat tervez a menedékjogot szabályozó törvényben is”

– olvasható a Bundestag oldalán tegnap közzétett közleményben.

“Azok a harmadik országból érkezők, akik kizárólag azért hagyják el otthonukat, mert a klímaváltozás hatásai negatívan érintik őket, nem minősülnek menekültnek a genfi egyezmény értelmében és a jelenleg hatályos nemzetközi jog szerint sem”

– egészítik ki a fentieket.

Németország a jövőben nem ad menedékjogot a területére érkező klímamenekülteknek

Az Európai Parlament által tavaly közzétett dokumentum szerint 2008 óta átlagosan 26,4 millió embernek kellett menekülnie a világon áradások, szélviharok, földrengések és szárazságok miatt minden évben. A klímaváltozás okozta természeti katasztrófák miatt lakhelyük elhagyására kényszerülő emberek száma évek óta nő – és a következő években csak még inkább fokozódni fog a helyzet.

Klímamenekült vagy klímamigráns?

A szakértők közt sincs egyetértés abban, mi is lenne ezeknek az embereknek a helyes megnevezése.

Az ENSZ Nemzetközi Migrációs Szervezete szerint leginkább a “környezeti hatások miatti migráns” kifejezést lenne jó használni, azzal érvelve, hogy “a környezeti hatások miatti migráció nagyon sokféle lehet: néha erőltetett, néha önkéntes és gyakran a kettő közötti szürke zónában lévő okok miatti” – olvasható az IOM jelentésében.

A jelentés azt is hozzáteszi: “klímakatasztrófák esetében, mint amilyen az áradás vagy szárazság, mikor a környezeti hatás egyértelmű és a lakhelyelhagyás szükséges lépés, nem tekinthetjük a klímaváltozást a katasztrófa elsődleges okának. A legtöbb klímakutató egyetért abban, hogy a klímaváltozás fokozza a természeti katasztrófák intenzitását és gyakoriságát, de honnan tudjuk, hogy egy katasztrófa a klímaváltozás nélkül is megtörtént-e volna vagy sem?”

A szervezet szerint az sem jó ötlet, hogy az 1951-ben elfogadott genfi egyezményt a klímaváltozáshoz kapcsolódó okok listájával módosítsák, mivel az gyengítené az általános menekültstátuszt és egyes, védelemre szoruló csoportok esélyei romlanának így.

Az Environmental Justice Foundation szervezete szerint azonban a klímaváltozásnak és az ehhez kapcsolódó migrációs mozgásoknak komoly hatása lesz a geopolitikára a következő években.

“A klímaváltozásnak minden esélye megvan rá, hogy ne csupán a háborús területről érkező emberek részesülhessenek az alapvető emberi jogok érvényesítésében, mivel egyre inkább úgy tekintenek rá, mint a béke egyik veszélyeztetőjére, legfőképp a sérülékeny nemzetek és régiók tekintetében” – írta az NGO egy jelentésében.

“Ahogy az infrastruktúra és a megélhetés alapjai egyre szűkülnek, úgy nő a konfliktus esélye egyre inkább – a jelenleginél sokkal nagyobb instabilitást és nemzetek közötti háborúkat vetítve előre, legyen szó belső vagy külső konfliktusról – miután a közösségek arra kényszerülnek, hogy új élelmiszer és megélhetési források után nézzenek.” A szervezet szerint szükség lenne a klímamenekültek “definíciójának és státuszának” meghatározására.

AZ EP jelentése szerint több fejlődő ország kérte már a parlamentet arra, hogy biztosítsa a klímamenekültek számára is a menekültstátuszt, de az egyes tagállamok között nincs egyetértés abban, hogy szükség van-e ennek az új kategóriának a megteremtésére.

Forrás: Euronews | Mrav Noemi

Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.