Felelős társaságok

Az eredeti Avatar több volt, mint egy film

Az Avatar 2 arra késztet minket, hogy teljesen újragondoljuk a bolygóhoz fűződő kapcsolatunkat.

Az eredeti Avatar több volt, mint egy film. Egy esemény volt.

A film középpontjában hatalmas, csodálatos, bálnaszerű lények állnak, akikre a földlakók könyörtelenül vadásznak. Fénykép: AP

Állítólag a kínai kormány kivonta a mozikból, mert attól féltek, hogy földi lázadásokat szíthat; a keresztény jobboldal “Amerika-ellenessége” miatt szidta; az extrakcionizmus és a gyarmatosítás ellen tiltakozók lelkesen használták; depressziót váltott ki azokból, akik a mozikból kilépve szembesültek a városok elszegényedett Földjével; és személyesen hallottam, hogy néhány nézőt arra késztetett, hogy eladja terepjáróját, elhagyja a hadsereget és még sok minden mást. Ez nem egy átlagos film volt.

13 év után végre a nagyvászonra került az Avatar első folytatása, A víz útja. Az eredeti filmet a populáris kultúra erőteljes és időszerű darabjaként üdvözöltem, amely kíméletlenül elmesélte és megkérdőjelezte a természet profitorientált kizsákmányolását, és meggyőzte a nézőket az ellenállás fontosságáról. A folytatás ismét korunk filmje. Amiből tanulhatunk és tanulnunk is kell.

A film középpontjában hatalmas, csodálatos bálnaszerű lények állnak, akikre a Pandorára visszatért földlakók kíméletlenül vadásznak – a bennük rejlő olajos életelixírért -. A vadászjelenet, amelyben egy kifejlett nőstényt ily módon halálra üldöznek, majd az olajért bányásznak, az egyik leglélekemelőbb jelenet, amit moziban láttam.

 

Míg a filmben az emberek és a na’vik háborúznak, megtudjuk, hogy ezek a pandori “bálnák” erőszakmentességi fogadalmat tettek. És hogy bölcsebb és sokkal érzelmesebb lények, mint bármelyikünk kétlábú. Milyen varázslatos dolog egy blockbuster filmben elidőzni, megmutatni nekünk.

Mindkét Avatar-film középpontjában az “oktatás” folyamata áll, különösen az, hogy a filmekben szereplő avatárjaink valóban tanuljanak az őslakosoktól. Lehet, hogy most olyan pillanatban vagyunk – mélyebb ökológiai válságban, mint az első Avatar megjelenésekor -, amikor hasonló dolgokat tanulhatunk? Talán még a bálnáktól és delfinektől is, akiknek a kultúrája (igen, nekik is van kultúrájuk) bizonyos szempontból lenyűgözőbb, mint a miénk? Arra gondolok, ahogyan összetartanak, bármi történjék is, szuperorganikus közösségeket alkotva, amelyek túlmutatnak az egyéniségről alkotott képzeletbeli elképzeléseinken.

Lehet, hogy A víz útja új lehetőséget nyújt arra, hogy ez a fajta üzenet célba érjen? Az Avatar megjelenése egybeesett a koppenhágai csúcstalálkozóval, amelyet széles körben kudarcként ismertek el. Tizenhárom év elteltével most volt a 27. Koppenhága, ahol elvben megállapodtunk abban, hogy a globális délnek kompenzáljuk az egyre súlyosbodó éghajlati vészhelyzetből eredő veszteségeket és károkat, miközben valójában az egyre nagyobb mértékű, az éghajlatot veszélyeztető kibocsátások révén még nagyobb veszteségek és károk felé tartunk.

A biológiai sokféleséggel foglalkozó, nemrég Montrealban lezárult Cop15 legalább arra összpontosított, hogy a természetet a középpontba helyezze, de az ott elért megállapodás csak papírtigris marad, ha nincs meg az akarat a végrehajtására. A biológiai sokféleségről szóló COP állítólag a szárazföldet és az óceánokat védi; e kettő közül az utóbbi az, ami, ha valami, akkor sokkal fontosabb, mivel uralja “kék” bolygónkat. Különösen óceánjaink szennyezése és savasodása jelent potenciális egzisztenciális fenyegetést.

A Víz útja című film végén a főhős arra ébred, hogy az óceán lett az otthona: “Ez az otthonunk, ez a mi erődünk. Ez az a hely, ahol megálljuk a helyünket”. Ha földönkívüliek látogatnák meg a Földet, valószínűleg Óceánnak neveznék el, a felszínének nagy részét borító élőhely után. Vajon a második Avatar-film segíthet abban, hogy mi is megálljuk a helyünket? Bölcs módon, erőszakmentesen, olyan módon, amely túlmutat az ölésen.

Van egy csodálatos jelenet korábban A víz útjában, amikor egy fiatal na’vi, aki érzi a bolygót átjáró élet közelségét, azt mondja, hogy Eywa – minden élőlény istene, hasonlóan a mi elképzelésünkhöz Gaiáról – “olyan, mint egy szó, ami elhangzik”. Ezt rendkívül szuggesztívnek találtam: egy másik világról, amely még mindig lehetséges, és amelyet egy csendes napon szinte hallani lehet lélegzeni.

Amikor kilépsz a moziból, ezt a mélyebbnél mélyebb életérték és szépség érzetét kell magaddal vinned. Ahogy kilépsz – valószínűleg a mesterséges, természet nélküli utcákra -, hagyd, hogy érezz egy kis szomorúságot, némi gyászt az elveszett dolgok miatt, majd egy felemelkedő energiát, és egy együttérző, mégis vad elszántságot. Hogy felidézd azt a másik világot.

Az “Avatar-depresszió” majd elmúlik, ha már el leszünk foglalva a munkával, hogy az Óceán bolygót helyreállítsuk, hogy olyan gyönyörű legyen, mint amilyenek Pandora elpusztítatlan részei.

Ahogy néhány kritika már hangsúlyozta, sok gyengeség van a filmben, de ez ne homályosítsa el azt, ami benne van, ami nagyon erős. Az igazi lényeg az, hogy kiálljunk; hogy megpróbáljuk elérni a bálnák bölcsességét, az őslakosság és saját bölcsességi hagyományaink intelligenciáját. A víz útja többször is tartalmaz légzéstechnikáról és meditációról szóló tanításokat, olyan tanításokat, amelyeket nézve azon kaptam magam, hogy együtt lélegzem velük. Van más tömegközönségfilm, amelyik ilyesmivel próbálkozott volna?

Miközben a saját bolygónk továbbra is haldoklik, figyeljetek mélyen a szóra, amely hamarosan elhangzik. Talán ti is segíthettek kimondani.

Rupert Read

Rupert Read filozófiát tanít a Kelet-Angliai Egyetemen, és a Why Climate Breakdown Matters (Miért számít az éghajlati összeomlás?) című könyv szerzője.

Forrás: The Guardian


rampi

Recent Posts

Szén-dioxid kibocsátás és oxigénkoncentráció

Hogyan hat a jövőbeni felmelegedés és CO2-kibocsátás az oxigénkoncentrációra? Az oxigénszint csökken a fosszilis tüzelőanyagok…

2 nap ago

A ‘fenntartható’ nem fenntartható: az ESG talpraállítása

A “fenntartható” szó exponenciális sebességgel szaporodik, hamarosan már minden mondatban szerepelni fog, akár többször is. Viszont…

1 hét ago

*** Extrém FIGYELMEZTETÉS ***

Vörös riasztás: A bolygó veszélyben ! A jelentésből kiderül, hogy 2023 volt az eddigi legmelegebb…

2 hét ago

Éghajlatváltozás és az egyre nagyobb szerepű karbonsemlegesség

Az éghajlatváltozás a világgazdaság iparosodásának nem szándékolt következménye. Az emberi tevékenység nagy mennyiségű CO2-t és…

2 hét ago

A túlnépesedés még mindig óriási probléma

A túlnépesedés még mindig óriási probléma: interjú Jane O'Sullivannal. Februárban interjút készítettem Chris Bystroff biokémikussal,…

4 hét ago

Az éghajlatkutatók egy része sem tudja, hogy mi van?

Tizedik egymást követő havi melegrekord riasztja és zavarba hozza az éghajlatkutatókat. Ha az anomália augusztusig…

4 hét ago