Erdők Nemzetközi Napja – Túl értékes elveszíteni

Amikor egy pohár vizet iszunk, egy jegyzetfüzetbe írunk, lázcsökkentő gyógyszert szedünk vagy házat építünk, nem mindig állunk kapcsolatban erdőkkel. És mégis, ez és sok más aspektusunk úgy vagy úgy kapcsolódik az erdőkhöz.

Erdők Nemzetközi Napja - Túl értékes elveszíteni | ClimeNews - HírportálAz erdők a világ szárazföldi biodiverzitásának körülbelül 80% -ának ad otthont, mint ez a faágon ülő bagoly. A fénykép egy UNEP erdőverseny része volt. Fotó: Jessica Kerr.

Az erdők, fenntartható gazdálkodásuk és az erőforrások felhasználása, ideértve a törékeny ökoszisztémákat is, kulcsfontosságúak az éghajlatváltozás elleni küzdelemben, és hozzájárul az anyagi jóléthez valamint a jelenlegi és a jövő generációk életminőségéhez. Az erdők döntő szerepet játszanak a szegénység enyhítésében és a fenntartható fejlődési célok elérésében.

Az erdők a Föld szárazföldi tömegének egyharmadát fedik le, és világszerte életfunkciókat látnak el. Körülbelül 1,6 milliárd ember – köztük több mint 2000 őslakos kultúra – megélhetése, gyógyszerei, üzemanyaga, élelmezése és menedéke az erdőtől függ.

Az erdők a biológiailag legváltozatosabb ökoszisztémák a szárazföldön, ahol az állatok, növények és rovarok szárazföldi fajainak több mint 80% -nak ad otthont.

Mindezek ellenére, a felbecsülhetetlen ökológiai, gazdasági, társadalmi és egészségügyi előnyök ellenére, a globális erdőirtás továbbra is riasztó ütemben folytatódik.

Erdők és a biodiverzitás

Az Egyesült Nemzetek Közgyűlése március 21-ét hirdette az Erdők Nemzetközi Napjának 2012-ben.

Erdők Nemzetközi Napja - Túl értékes elveszíteni | ClimeNews - Hírportál

A szervezők az Egyesült Nemzetek Erdészeti Fóruma és az Egyesült Nemzetek Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO), a kormányokkal, az erdőkkel kapcsolatos együttműködési partnerséggel és más, e téren releváns szervezetekkel együttműködésben.

Ez a nap ünnepli és felhívja a figyelmet az összes erdőfajta fontosságára. Az Erdők Nemzetközi Napján minden országot arra szólítanak fel, hogy tegyenek helyi, nemzeti és nemzetközi erőfeszítéseket az erdőket és fákat érintő tevékenységek szervezésére, például a fák ültetési kampányaira. Az Erdők Nemzetközi Napjának témáját az erdőkkel foglalkozó együttműködési partnerség választja ki. A 2020-as téma az erdők és a biodiverzitás.

Forrás: ENSZ
Rampasek, László A.

Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.