Az ‘összeomlás’ nem más, mint a túllövés (overshoot) feloldása

Az “összeomlás” nem más, mint a túllövés (overshoot) feloldása, a népességnek a teherbíró képesség alatti szintre való csökkenése.

A teherbíró képesség rövid időre túlléphető, amikor egy nem megújuló erőforrás válik elérhetővé, de ha a teherbíró képességet egyszer már átlépték, az összeomlás elkerülhetetlen, függetlenül a fajoktól. Hacsak az IPCC adataira is támaszkodva nem cselekszünk azonnal.

Becslésem szerint az emberi népesség legalább 5,5 milliárddal meghaladta a tűrőképességet. Ennyi ember kihalása bizonyára szörnyű lesz, de ez ellen már nem tehetünk semmit.

Why We Cannot Prevent Collapse - Az 'összeomlás' nem más, mint a túllövés (overshoot) feloldása

Viszont a tét az emberi faj fennmaradása! Egyáltalán nem lehet közömbös egy “normális” ember a saját fajának fennmaradásával szemben. Véleményem szerint is tévedés, hogy eleve úgy volt szervezve, hogy összeomlik minden és nem tudjuk megakadályozni a teljes összeomlást, ami most történik a világban, lehet hozzánk közeli helyeken. Én azt tanultam, hogy mindenre van legalább két jó megoldás, és ha még nem tudod, akkor nem gondolkoztál a problémán eleget. A médiákba több klímaváltozás-aktivistát kellene szerepeltetni és a fenntarthatatlan népesség (8 milliárd) témában valódi szakértőket. Olyan jó embereket, akik valóban cselekednek, akik általában inkább távol maradnak a hangos, zajos emberektől, akik megpróbálnak félelmet kelteni vagy elferdítik az igazságot a megtévesztés eszközeivel. A különböző nézőpontok a normális emberek számára eléggé tanulságosak.

“Miért nem tudjuk megakadályozni az összeomlást

közzétéve 2023 július 18-án – Dave Pollard

Igen, tudom – a fenti “ördögi kör” grafikon minden egyes doboza rendkívül vitatható. De tudjátok, én már belefáradtam a vitába. Szerintem leírja, hogy mi folyik a világban mind egyéni, mind kollektív szinten, szinte mind a 8 milliárd enyhén zavart majom esetében, ami tükröződik a nyilvános viselkedésünkben, a nyilvános diskurzusunkban, és az általam megismert emberek fejében, minden politikai meggyőződésben és hatalmi pozícióban.
Derrick Jensen híres mondása szerint, ha odafigyelünk a természetre és “hallgatunk a földre”, akkor tudni fogjuk, hogy mit kell tennünk. Ez az idézőjelbe tett “tudni” ebben a táblázatban, amely megpróbálja megmagyarázni, hogy nagyon emberi okokból, bár “tudjuk”, kevés kivételtől eltekintve nem teszünk, és kollektíven, semmilyen léptékben nem tudunk tenni ellene semmit.
Az ábrán a “tömeges, koherens kollektív cselekvést” (más néven “a Nagy Fordulatot”) használtam az üdvösséges gondolkodás példájaként; ez a legtöbb általam ismert ember “humanista” stílusú üdvösségmítosza. Könnyedén használhattam volna bármelyik más klasszikus vagy jelenlegi üdvösségmítoszt – az elragadtatás, a nukleáris fúzió, a szén-dioxid-leválasztás, a geomérnökség, a “nagy átmenet”, a neosurvivalizmus, a poszthumanizmus stb. – mind ugyanazt a (gyakorlati szempontból) haszontalan vigasztaló funkciót szolgálják. Nincs velük semmi baj, amíg látjuk bennük, hogy mik, és mik nem.
Köszönet az inspirációért számos írónak, akik segítőkészen elmélkedtek ezen a témán, különösen a személyes és kollektív emberi cselekvőképességről, emberi hajlamunkról, hogy elhomályosítjuk és elfelejtjük azokat az igazságokat, amelyekkel nem akarunk foglalkozni, és az álságos vágyálmokra való hajlamunkról – köztük Erik Michaels, Indrajit Samarajiva és Tim Morgan.
Jó olyanok munkáját olvasni, akik értékelik, hogy az ilyen kényszerhelyzetekre nincsenek válaszok, nincs miért szégyenkezni, és nincs kit hibáztatni, és elég, ha csak megpróbáljuk megérteni és megmagyarázni, mi történik. Azt hiszem, ennyivel tartozunk magunknak, mindannyian, akik a tőlünk telhető legjobbat tesszük, és azt hiszem, tartozunk ezzel a bolygó jövőbeli lakóinak is, akik emberként és/vagy emberen túliként fognak együtt élni erőfeszítéseink és jelenlétünk többnyire nem szándékolt következményeivel.”

Nem kell elfogadni a teljes összeomlás elkerülhetetlenségét, mert ez inkább egy nagyon jó vitaalap és cselekvésre felhívás kell legyen. Meg kell küzdenünk a szándékos pusztítás és a gondatlan gazdálkodás borzalmaival, ezen a csodálatos és egyetlen számunkra lakható bolygón, amit Földnek hívunk. Ha feltárjuk azokat a pszichológiai mechanizmusokat, amelyek befolyásolják a gondolkodásunkat az elkerülhetetlennek vélt teljes összeomlás területén (pl. kognitív disszonancia csökkentése, tekintélytisztelet, igazolási hipotézis, csoportgondolkodás stb.), és nem térünk vissza ahhoz az elképzeléshez, hogy megtagadjuk a valóságot, hogy csökkentsük az általa okozott jelentős szorongást, az elménket a valóság fellett, akkor gyorsan tudunk változtatni és nem futunk ki az utolsó időből.

Az 'összeomlás' nem más, mint a túllövés (overshoot) feloldása

Mindannyian eljutunk egy pontra. Tartsunk szünetet és pihenjünk. Egyikünk sem adhatja fel. Természetesen ez az ábra működik. De nem úgy, ahogy a természet. Jó ez a grafika és ez egy megszólítás egy társadalmi tudatosság, de szükségünk van egy másikra is, amely a vállalati világgal és a kapitalizmussal foglalkozik, amely nyilvánvalóan elszabadult. Azokat a bírókat, akik a vállalati kapzsiság mellett döntenek, bírósági nyomást helyeznek a tudomány megcáfolására és a jogszabályok megváltoztatására, hogy megvédjék a vállalatokat a hatékony cselekvés követelőitől, le kell váltani.

Az 'összeomlás' nem más, mint a túllövés (overshoot) feloldása

Azt is hozzá kell tennünk, még ha fájni is fog, hogy az emberek élethosszig tartó befektetéseit, a nyugdíjalapokat, hogyan kötik a fosszilis tüzelőanyagok sikeréhez. Ezen is sürgősen változtatni kell. A legkomplexebb megoldás, ami a legtöbb problémára kihat és egyre bővülő megoldást kínál a karbonsemlegesség elérése. Csak azok nem értik, akik nem gondolták végig és elakadnak egy hamis közhiedelmen…

Minden jó most ami változtat, és semmi nem jó ami a megszokott!

Az elméletem a változásról az, hogy minden azzal kezdődik, hogy a tévedéseinket és előítéleteinket kezeljük, és ez belső személyes fejlesztési munkát igényel.

Még mindig van lehetőségünk arra, hogy enyhítsük a hatását az összeomlásnak, és inkább átmeneti sötét korszakká változtassuk, mint állandó berendezkedéssé.

A világ embereinek kevesebb mint fele van tisztában az éghajlatváltozással. Az alapvető előidéző okairól hallani sem akarnak a legtöbben. Csak túlélni próbálnak. A többiek közül sokan nincsenek meggyőződve… még ezzel kapcsolatban semmiről. Legtöbbször az emberi viselkedés csak akkor változik meg, ha bekövetkezik egy katasztrófa. Viszont addigra már túl késő. Nem tudjuk őket megkérdezni újra pl. 20 év múlva. Talán, most, hogy kristálytisztán látszik a hírekből, hogy szerte szét mik történnek társadalmi szinten, a megbolondult éghajlati hatások miatt, többen fognak változtatni.

Rampasek, László A.


Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.