Categories: Klímavédelem

„Carbon Majors”

90 gigacég adta az ipari forradalom kezdete óta a világ CO2 és metán kibocsátásának 2/3-ad részét

Richard Heede klímatudós vezetésével készült tanulmány, a „Carbon Majors” és annak melléklete 8 év munkáját mutatja be, melynek célja, hogy fényt derítsen azokra a nagyvállalatokra, melyek a legjelentősebb mértékben járultak hozzá a Föld klímaváltozásához az ipari forradalom kezdete óta (1751-től) 2010-ig.

Weboldalukon a 90 legnagyobb magán/állami kézben levő energia illetve cement ipari óriás cégbirodalmak feldolgozott adatai érhetőek el. Ez a majd 100 cég adta az első ipari forradalom óta 2010-ig az összes ipari szén-dioxid és metán kibocsátás 63%-át. Ezek közül a cégek közül 50 magánkézben van, úgy mint az Exxon Mobil és a Chevron, állami kézben 31 darab található úgy mint a Saudi Aramco és a Pemex, továbbá 9 állam által üzemeltetett vállalat amelyek Kínában és a volt Szovjetunióban találhatóak.

Az öt legnagyobb, a sarkvidéki ökoszisztémát is felforgatni kívánó olajmulti, a ChevronTexaco, ExxonMobil, BP, Shell, és a ConocoPhillips összesen 181 gigatonnányi szén-dioxidért felelős az utóbbi 130 évben, ami az összes CO2 mennyiség 12,5%-a!! A “független” klímakutatásokat is finanszírozó olajmultik közül győztesként az amerikai Chevron végzett, “aki” 51 milliárd tonnával, a második a szintén amerikai ExxonMobil 47 milliárd tonnával, míg a dobogó harmadik helyén a szaúd-arábiai Saudi Aramco áll 46 milliárd tonnával.

Naomi Oreskes, a Harvard professzora megemlíti, hogy ugyan mindnyájan felelősek vagyunk a szén-dioxid kibocsátásért és az egyre durvuló klímaváltozásért, de Heede tanulmánya remekül rávilágít, hogy kik azok a pofátlanul óriási cégek, akik részvényesei/befektetői ebből ráadásul még brutálisan nagyot kaszálnak.



Ez az animáció azt mutatja, hogy a tényleges szén-dioxid-kibocsátás volumene 2010-ben, valós időben mennyi volt. 2010-ben a CO2 kibocsátás 78%-a csak 85 vállalatnak, az úgynevezett “Szén Majors”-nak (lásd www.carbonmajors.org) tudható be.

A globális CO2 és CH4-kibocsátás 2010-ben elérte az 1.450.332 millió tonnát szén-dioxid egyenértékben. Ez 1142 tonna másodpercenként. Ez egyfajta mérleg – egy tonna szén-dioxid-gáz töltene meg egy kockát ami 8,12 méter magas, normál nyomáson és 15 ° Cos hőmérsékleten.

A termelők kibocsátása 2010-ben:

Kína (szén-és cementgyártás esetén): 250,3 tonna / másodperc
Saudi Aramco: 49.1 tonna / másodperc
Gazprom: 43,4 tonna / másodperc
Nemzeti iráni Oil Comany: 27,5 tonna / másodperc
Coal India: 26,3 tonna / másodperc
________________________________________________________________________

________________________________________________________________________

rampi

Recent Posts

A ‘fenntartható’ nem fenntartható: az ESG talpraállítása

A “fenntartható” szó exponenciális sebességgel szaporodik, hamarosan már minden mondatban szerepelni fog, akár többször is. Viszont…

4 nap ago

*** Extrém FIGYELMEZTETÉS ***

Vörös riasztás: A bolygó veszélyben ! A jelentésből kiderül, hogy 2023 volt az eddigi legmelegebb…

1 hét ago

Éghajlatváltozás és az egyre nagyobb szerepű karbonsemlegesség

Az éghajlatváltozás a világgazdaság iparosodásának nem szándékolt következménye. Az emberi tevékenység nagy mennyiségű CO2-t és…

2 hét ago

A túlnépesedés még mindig óriási probléma

A túlnépesedés még mindig óriási probléma: interjú Jane O'Sullivannal. Februárban interjút készítettem Chris Bystroff biokémikussal,…

3 hét ago

Az éghajlatkutatók egy része sem tudja, hogy mi van?

Tizedik egymást követő havi melegrekord riasztja és zavarba hozza az éghajlatkutatókat. Ha az anomália augusztusig…

3 hét ago

Al Gore – Amiről a fosszilis energiaágazat hallgat

Ebben az energikus előadásban, a Nobel-díjjal kitüntetett Al Gore a klímaválság megoldásának útjában álló két…

1 hónap ago