2016 óta megduplázódott az erdei szén-dioxid finanszírozása

Új jelentés: 2016 óta megduplázódott az erdei szén-dioxid finanszírozása, de még mindig messze van a természetes klímamegoldásként rejlő potenciáljától.

2016 óta megduplázódott az erdei szén-dioxid finanszírozása

Annak ellenére, hogy a világ erdeiben tárolt szén-dioxid megőrzésére és növelésére szánt finanszírozás 2016 és 2019 között több mint kétszeresére nőtt, az Ecosystem Marketplace legújabb jelentése azt mutatja, hogy az erdők szén-dioxid-kibocsátásának finanszírozása még mindig messze elmarad attól, amire szükség lenne a globális erdőpusztulás ellensúlyozásához és a fokozott éghajlati ambíciók támogatásához.

Az Ecosystem Marketplace által a Világbank Forest Carbon Partnership Facility nevű eszközével együttműködésben ma közzétett új jelentés azt mutatja, hogy az erdőkben tárolt szén-dioxid mennyiségének megőrzésére és növelésére irányuló finanszírozás világszerte több mint kétszeresére nőtt 2016 és 2019 között. A szerzők szerint azonban az erdők szén-dioxid-kibocsátásának finanszírozása még mindig messze elmarad attól, amire szükség lenne a globális erdőpusztulás ellensúlyozásához és a fokozott éghajlati ambíciók támogatásához.

Ha a trópusi erdők pusztulását nem kezelik a következő évtizedben, akkor a Párizsi Megállapodás céljai valószínűleg nem érhetők el – állítja az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület. Az új jelentés áttekinti az erdők szén-dioxid-kibocsátásának finanszírozási mechanizmusait, amelyek az erdők védelmére és helyreállítására fordítanak forrásokat. A kutatások azt mutatják, hogy az erdők és más természetes éghajlati megoldások (NCS) képesek költséghatékonyan biztosítani a 2030-ig szükséges éghajlatváltozás mérséklésének akár egyharmadát, ugyanakkor az NCS jelenleg az éghajlatváltozás mérséklésére szánt finanszírozás kevesebb mint 3%-át kapja.

Az Arbor Day Foundation és a New Forests által is támogatott State of Forest Carbon Finance 2021 című jelentés átfogó áttekintést nyújt az erdészeti szén-dioxid-finanszírozás három fő mechanizmusának jelenlegi nagyságrendjéről és kilátásairól: a megfelelési és önkéntes szén-dioxid-piacokról, valamint a REDD+-ról. A megfelelési célú szén-dioxid-piacokon a felek a kormányok által előírt szabályozási kötelezettségek teljesítése érdekében vásárolnak és adnak el szén-dioxid-kibocsátás-csökkentő eszközöket. Az önkéntes piacok olyan szereplők számára is léteznek, akik a szén-dioxid-kibocsátásuk önkéntes csökkentése érdekében kívánnak ellentételezéseket vásárolni. A REDD+, amely az “erdőirtásból és erdőpusztulásból származó kibocsátások csökkentése” rövidítése, az ENSZ Éghajlatváltozási Keretegyezménye által létrehozott keretrendszer, amely a fejlődő országok számára finanszírozást és támogatást nyújt az erdeik védelmére.

A legfontosabb megállapítások

  • Az erdők számára 2020 végére a szén-dioxid-piacokon és a REDD+ eredményalapú kifizetéseken keresztül csatornázott finanszírozás több mint kétszeresére nőtt az Ecosystem Marketplace legutóbbi, 2017-es jelentése óta. Legalább 5,9 milliárd dollár áramlott az erdők szén-dioxid-kibocsátásának ellentételezésére irányuló projektekbe világszerte, és további 1,3 milliárd dollárt fizettek ki vagy kötöttek szerződést “REDD+ felkészültségre”, hogy támogassák a fejlődő országokat erdeik védelmében.
  • A megfelelésorientált erdészeti szén-dioxid-piacok, például az új-zélandi kibocsátáskereskedelmi rendszer és a kaliforniai-québeci cap-and-trade program 2019 végéig több mint 3,9 milliárd dollárt juttattak az erdőkbe és a fenntartható földhasználatba.
  • A 2017-2019-es három év során közel 400 millió dollár keletkezett az erdészetből és földhasználatból származó 105 millió tonna szén-dioxid-kibocsátási egység (MtCO2e), más néven NCS, globális önkéntes szén-dioxid-piaci tranzakciókban. Az önkéntes szén-dioxid-piacok eddig közel 1,4 milliárd dollárnyi keresletet generáltak az NCS-egyenértékek iránt, ami a tranzakciók összértékét tekintve túlsúlyban van más egyenérték-kategóriákkal (például a megújuló energiaforrásokkal) szemben.
  • Az önkéntes szén-dioxid-piacok (VCM) az elkövetkező években várhatóan ugrásszerűen növekedni fognak. Az önkéntes szén-dioxid-piacok méretnövelésével foglalkozó munkacsoport becslése szerint az önkéntes szén-dioxid-piacoknak 2030-ig 15-szörösére, 2050-ig pedig 100-szorosára kell növekedniük ahhoz, hogy a Párizsi Megállapodásban foglaltak teljesüljenek. Az elkövetkező években a megfelelésorientált szén-dioxid-piacokról származó erdei szén-dioxid-finanszírozás várhatóan még nagyobb méreteket ölt majd az új megfelelési mechanizmusok, köztük a nemzetközi légiközlekedési ágazat új szén-dioxid-piaca, a CORSIA, valamint a Párizsi Megállapodás 6. cikke alapján még tárgyalás alatt álló nemzetközi piacok révén.
  • Az erdőirtás és az éghajlatváltozás közötti egyértelmű kapcsolat, valamint az e kérdések által jelentett pénzügyi kockázat ellenére az Ecosystem Marketplace of Supply Change adatai, a Forest Trends kezdeményezés megfelelője által vizsgált vállalatok mindössze 6%-a integrálta a kibocsátáscsökkentési stratégiákat az erdőirtási kötelezettségvállalásaival.

Quality Forest Carbon Standard - BOCS Civilizációtervezés Alapítvány

Az erdők szén-dioxid-kibocsátásának finanszírozási kilátásai

  • Erősebb árjelzésre van szükség az új fejlesztések ösztönzéséhez. A jelentés szerint a REDD+ kreditek jelenlegi árai az önkéntes piacokon tonnánként 3-4 dollár között mozognak, egyes megfelelési vagy REDD+ mechanizmusokon keresztül tonnánként 5 dollár, az új LEAF koalíció által kínált 10 dolláros alsó árig. A szerzők szerint azonban az áraknak jelentősen meg kell emelkedniük ahhoz, hogy a várható kereslet kielégítéséhez szükséges kínálat megnövekedjen. (Amennyiben az árak nem érik el a kibocsátott CO2e klímaváltozás okozta és a társadalomra gyakorolt károkozás pénzben kifejezett értékét, mely 2020-2025 között 12 – 138 dollár között van tonnánként /forrás: EPA/, azaz alacsonyabb áron karbonkiegyenlítenek vele, zöldrefestésről beszélhetünk. – a szerk.)
  • Az elkövetkező években a REDD+ finanszírozás várhatóan növekedni fog, hiszen 3,5 milliárd dollárnyi lekötött támogatást kell még folyósítani, és a LEAF koalíció további 1 milliárd dollárt ígért. E pénzeszközök többsége eredményalapú kifizetésekre, nem pedig a felkészültségre irányul. Az új, joghatósági alapú REDD+ nagyobb léptékű lehetőségeket kínál, mint a hagyományos projektalapú megközelítések. A szerzők szerint azonban többet kell tenni annak biztosítása érdekében, hogy a joghatósági mechanizmusok előnyöket biztosítsanak az őslakos és helyi közösségek számára.
  • A nemzeti szinten meghatározott hozzájárulásokon (NDC) belül az erdőkben rejlő potenciál a Párizsi Megállapodás céljainak elérésében még nagyrészt kihasználatlan. Az elemzés azt mutatja, hogy a 6. cikkbe a szén-dioxid-piacokon keresztül történő éghajlati együttműködés integrálása és a REDD+ bevonása csaknem megduplázhatná a kibocsátáscsökkentést ugyanolyan összköltség mellett, mint az NDC-k nem együttműködő forgatókönyve.
  • A környezetvédelmi és üzleti közösségek egy része aggódik amiatt, hogy a magánszektornak az eltávolításokra (pl. erdősítési és újraerdősítési projektek) a csökkentésekkel (pl. az erdővédelem révén elkerült kibocsátásokkal) szemben történő hangsúlyozása eltántoríthatja a trópusi erdőirtás megállítására való összpontosítástól. A jelentés szerzői szerint a környezetvédelmi közösségnek többet kell tennie a REDD+-ba történő magánszektorbeli befektetések támogatását célzó, a csökkentésen alapuló kreditek jogosságával kapcsolatos ellentmondásos tanácsok kezelése érdekében.

“Az erdők szén-dioxid-kibocsátásának finanszírozása óriási növekedés előtt áll ebben az évtizedben, ugyanakkor a piac és a befektetési lehetőségek sok tekintetben továbbra is átláthatatlanok, összetettek és túl sok félinformáció jellemzi őket” – mondta Stephen Donofrio, az Ecosystem Marketplace igazgatója. “Ezt a jelentést az asztalán kell tartania, hogy megértse, hol tart jelenleg ez a terület, és merre tart.”

“A szén-dioxid-kiegyenlítés nem csodaszer” – mondja Patrick Maguire, az Ecosystem Marketplace vezető menedzsere. A vállalatok és az országok biztosan nem fogják kompenzálni a klímaválságból kivezető utat. De olyan eszköz, amelybe nem engedhetjük meg magunknak, hogy alulbefektessünk, különösen, ha el akarjuk érni a 2030-ig kitűzött időközi célokat. Tudjuk, hogy sürgősen több állami és magánfinanszírozásra van szükség az erdők szén-dioxid-kibocsátása terén. Ez a jelentés azt mutatja, hogy ez kezd felpörögni, de azt is, hogy még mindig rengeteg lehetőséget hagyunk kint az asztalon.”

Rampasek, László A.
Forrás: Ecosystem Marketplace
A tanulmány letöltése: State-of-Forest-Carbon-Finance_2021

Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.