A tudósok akár börtönbe mennek, hogy változást érjenek el

Brit tudósok tollából sok mindent olvastunk már, tudományos és áltudományos cikkek sora valóságos mémmé változtatta őket. Egy friss hírben viszont más színben tűnnek fel, mert egy csoportjuk elhatározta, hogy előáll, és még a rabságot is vállalja, ha a kormányt csak ezzel a módszerrel tudják cselekvésre bírni az éghajlatváltozási válsággal kapcsolatban.

A tudósok akár börtönbe mennek, hogy változást érjenek el | ClimeNews - Hírportál

Akármilyen meglepő lehet, hogy kutatók politikai szerepvállalásra adják a fejüket – főleg Nagy-Britanniában –, mégis közel 100 tudós és követőik vállalják az ellenállással járó következményeket, mert úgy látják:

Eljött az idő, ne várjunk, amíg túl késő. Nincs vesztenivalónk.

A csoportosulás egy úgynevezett Kihalási Lázadásra hív fel, nemzetközi megmozdulásra a kormányok passzivitása ellen, amit a természeti katasztrófa küszöbén megengednek maguknak. Kiadtak egy Nyilatkozatot is a brit kormány számára, melyben világossá teszik, ha a kormány nem cselekszik, a nép a saját kezébe veszi az irányítást, mert nem csak joga, hanem kötelessége végső esetben a lázadás.

Október 31-ére demonstrációt szerveztek London belvárosában, és követelték a kormányok azonnali “Második Világháború szintű” készültségét, tetteket, melyek mentén elérhető a nulla szén-dioxid-kibocsátás 2025-re, és egy nemzetgyűlés összehívását, melyen a hétköznapi ember is beleszólhat, milyen legyen a nulla kibocsátású jövő.

Felhívják a figyelmet arra, hogy tudományosan alátámasztották: az emberiségnek csupán tíz éve van arra, hogy elérje a nulla szén-dioxid-kibocsátást, különben az emberi faj kihalása néhány évtizednyi közelségbe kerül: „A mai Egyesült Királyságban élő gyerekek elképzelhetetlen áradásokkal, erdőtüzekkel, szélsőséges időjárással, mezőgazdasági válsággal, elkerülhetetlen szociális összeomlással fognak szembenézni. Nem vagyunk felkészülve a veszélyre, amit a jövő tartogat.”

Október 30-án adta ki a WWF Élő Bolygó 2018 című jelentését, melyben megállapítja az emberiség felelősségét azért, hogy a gerinces élőlények 60%-a kipusztult 1970 óta. A Kihalási Lázadás szerint a fajok kihalása jól jelzi, hogy ökológiai válság van, és bolygónk életének hatodik tömeges kihalási időszakának közepén találtuk magunkat.

A tudósok akár börtönbe mennek, hogy változást érjenek el | ClimeNews - Hírportál

A megmozdulás tagjai azt mondják, hogy készek személyes áldozatot hozni, és akár börtönbe is mennek. Reményeik szerint ezzel világszerte ösztönzik az embereket hasonló tettekre, és hiszik, hogy ez a világszintű változás éppen az Egyesült Királyságból kell elinduljon, ahol az Ipari Forradalom is elkezdődött.

A nyilatkozat aláírói közt sok közismert akadémikust, parlamenti képviselőt és a korábbi Canterbury érseket is megtaláljuk.

A Kihalási Lázadás nemzetközi színre is lép. Itt lehet csatlakozni.

Már Afrikában is történtek megmozdulások, ahol erdőirtással és számos nyersanyag természetkárosító kinyerésével szolgálják ki a helyiek, valamint a fejlett világ igényeit. A nemzetközi színtér tehát nem homogén, a demonstrációhoz minden nemzet egyedi, éghajlatáltozással kapcsolatos problémájával kapcsolódik.

A Lázadás Amerikában is terjed, csakhogy itt az az egyedi probléma, hogy az éghajlaváltozás ellen küzdők többnyire a középkorú, magasan képzett fehér állampolgárok. A kampány amerikai alapítója szerint akkor lesz eredményes a küzdelem, ha az éghajlatváltozás témája kilép a megszokott közegéből, és nemre, származásra, vallásra tekintet nélkül mindenki meglátja benne a sürgős cselekvés szükségességét.

Senki ne gondolja azonban, hogy elég egy aláírás, ha valóban tenni szeretnénk a bolygónk jövőjéért. Nekünk, magyaroknak is változtatni kell az életmódunkon: egyebek mellett az autó és a repülő helyett környezetkímélőbb közlekedési módokat kell használnunk, jóval kevesebb húst kell fogyasztanunk, minél inkább helyi termékeket kell vásárolnunk, kerülnünk kell az eldobó csomagolást, energiahatékonyabbá kell tennünk az épületeinket. Nem utolsósorban pedig csatlakozni kell azokhoz a hazai mozgalmakhoz, amelyek az éghajlat védelméért dolgoznak, hiszen csak tömeges összefogással lehet hatni a döntéshozókra.

Forrás:  Extinction Rebellion, Levegő Munkacsoport