Dalai Láma: „Buddha zöld lenne”

„Buddha zöld lenne”: A Dalai Láma sürgős éghajlati cselekvésre szólít fel.
Exkluzív: A Dalai Láma az éghajlati tétlenség szörnyű következményeire figyelmeztet.

Dalai Láma: „Buddha zöld lenne” | ClimeNews - HírportálA Channel 4 News és a Guardian interjújában a Dalai Láma figyelmeztet az ökológiai pusztításra, amely milliárdok és a bolygó életét érinti.

A Dalai Láma felkérte a világ vezetőit, hogy tegyenek sürgős lépéseket az éghajlatváltozás ellen, figyelmeztetve az ökológiai pusztulásra, amely milliárdok életét sújtja és tönkreteszi a bolygót, beleértve szülőföldjét Tibetet is.

Cselekvésre szóló felhívás gyanánt kiadott egy új könyvet, amelyben kijelentette, hogy ha Buddha visszatérne ebbe a világba, akkor „Buddha zöld lenne”.

A Channel 4 News és a Guardiannak adott interjújában a buddhista szellemi vezető az indiai Dharamsala városáról beszélt, ahova hat évtizede száműzték.
Arra figyelmeztetett, hogy „a globális felmelegedés olyan szintet érhet el, hogy a folyók kiszáradnak”, és hogy „végül Tibet olyan lesz, mint Afganisztán”, ami szörnyű következményekkel jár legalább egymilliárd ember számára, akik a fennsík vizétől függenek „a világ tetején”.

A 85 éves Nobel-békedíjas követői egy „megvilágosult” földi megnyilvánulásának tekintik őt, aki az újjászületést választotta annak érdekében, hogy együttérzéssel segítsen megszabadítani minden élőlényt a szenvedéstől.

Lhamo Thondup-ot, akit születésekor neveztek el így, csak két éves korában fedezték fel a Dalai Láma legújabb inkarnációjaként. Manapság a Zoom segítségével kommunikál az emberekkel a világ minden tájáról, mivel a koronavírus-járvány miatt nem tud utazni vagy látogatókat hívni.

Mint 2011-ben bejelentette, ragaszkodik ahhoz, hogy visszavonult a politikától és a Kínától való tibeti elszakadás szabadság harcának vezetői posztjától, és hogy most az ökológia a „nagyon-nagyon fontos” számára.

A héten Glasgow-ban meg kellett volna tartani a Cop26 ENSZ klímakonferenciát, azt mondja, hogy nagy elvárásokat támaszt a világ vezetőivel szemben, és azt akarja, hogy cselekedjenek a párizsi klímamegállapodási egyezmény szellemében.

„Az ENSZ-nek aktívabb szerepet kell vállalnia ezen a területen” – mondja. Arra a kérdésre, hogy a világ vezetői kudarcot vallanak-e, azt mondja: „A nagy nemzeteknek nagyobb figyelmet kellene fordítaniuk az ökológiára. Remélem, látja, hogy azok a nagy nemzetek, akik rengeteg pénzt költöttek fegyverekre vagy háborúra, az éghajlat megőrzésére fordítják erőforrásaikat ma.”

A Dalai Láma azt mondja, hogy ha most csatlakozna egy politikai párthoz: „Szeretnék csatlakozni a Zöld párthoz. Az Ő ideológiájuk nagyon jó.”

A Dalai Láma köztudottan akaratlan lelkesedéssel lépett bele ebbe a témába, például akkor is, amikor azt mondta, hogy lehetséges, hogy egy nő által is sikeres lehetett volna, de annak a nőnek „nagyon-nagyon vonzónak” kellett volna lennie. Később világossá tette, hogy nem szánta sértésnek, és azt mondta, hogy nagyon sajnálja, hogy az embereket bántották szavai.

A javaslatát arra, hogy a világ vezetői értelmét lássák az éghajlatváltozás elleni küzdelemnek, szintén szemöldök felhúzást okozhat, de úgy tűnik ez ismét egy élénk 85 éves humorérzékének szüleménye. A Dalai Láma kuncog, amikor azt javasolja, hogy zárjuk be minden vezetőt egy szobába, és „csővel vezessünk be szén-dioxidot, amíg rájönnek, mit jelent valójában a klímaváltozás”. Kifejti, hogy „azok az emberek, akiknek egy bizonyos fajta luxus életstílusuk van, egy szobában megfelelő mennyiségű oxigén nélkül”, rájönnének, hogy „ez nagyon nehéz”.

A Dalai Láma azt mondja, hogy támogatja a klímaváltozás kezelésének elősegítése érdekében történő nagyszabású faültetést. Abban hisz továbbá, hogy a hús fogyasztásnak világszerte drasztikusan vissza kell esnie, de kifejti, hogy saját döntése óta, miszerint vegetáriánus lett 1965-ben, az egészségügyi problémáik arra késztették az orvosait, hogy azt tanácsolják neki, folytassa a húsfogyasztást kis mértékben.

Szerinte legnagyobb személyes hozzájárulása az éghajlatváltozás elleni küzdelemhez az oktatás és az együttérzés fogalmának népszerűsítése. A Dalai Láma akkor a legszenvedélyesebb, ha 7 milliárd ember közötti egység gondolatáról beszél. „Túl nagy hangsúlyt fektetünk nemzetünkre, vallásunkra, mások vallására. Valóban ez okozza azokat a problémákat, hogy különböző vallások és különböző nemzetek harcolnak egymás ellen. Tehát most nagy szükségünk van az egységre.” Még azt is mondja, hogy most egységben élhet Kínával, amely állítása szerint „a legnagyobb buddhista népesség most”.

Dalai Láma: „Buddha zöld lenne” | ClimeNews - HírportálEgy Changpa nomád pásztor figyeli pashmina kecskéit Korzok közelében, Ladakh Leh kerületében. Sokan újragondolják életmódjukat, részben a klímaváltozás miatt.
Fotó: Noemi Cassanelli / AFP / Getty Images

Ennek az életnek a végéhez közeledve a Dalai Láma nem magyarázta el nyilvánosan, hogy miként kell keresni reinkarnációját, vagy egyáltalán meg kell-e találni egy 15. Dalai Lámát. Viccelődik, hogy a következő életében „a Holdon vagy a Marson születhetek. Akkor éhen halok.”

A múltban felvetette, hogy a Dalai Lámák sorában az utolsó legyen, talán annak megakadályozása érdekében, hogy Kína politikailag kooperatív utódot nevezzen meg. Egyelőre azt mondja, hogy ezt a döntést másokra akarja hagyni. „Amíg élek, hasznosnak kell lennem más emberek segítésében. Aztán mi lesz ezek után, az nem az én dolgom. Ez más emberek aggodalma.”

A koronavírus járvány túlélésére szóló tanácsa mindannyiunk számára hasonlóan praktikus, egy meg nem nevezett indiai tudósnak köszönheti azt az elképzelést, hogy „Ha van mód a [koronavírus] legyőzésére, akkor nem kell aggódni. Ha nincs mód legyőzni, akkor sem érdemes túl sokat aggódni.”

Rasid Said
Forrás: The Guardian

Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.