Categories: Klímavédelem

Különböző energiatermelési módok karbonlábnyoma (frissítve)

Az alábbi táblázatban látható a különböző energiaforrásokat használó villamoserőművek, 1kWh energiatermelésre kiszámolt karbonlábnyoma.

Ezek az adatok alátámasztják a változások szükségszerűségét a megújuló energiaforrások irányába. Kérem nem összetéveszteni, a nukleáris töltetekkel működő atomerőmű energiaforrása nem megújuló… Az összefoglaló táblázat az erőművek közvetett kibocsátása egy kWh energiatermelésre lebontva gramm szén-dioxid-ekvivalens értékben kifejezve.

RLA

A szélfarmok karbonlábnyoma 11g CO2e/kWh. A szél erőmű nem 100%-ban karbonsemleges, mivel az építkezésnél, a karbantartásnál és a leszerelésnél keletkezik kibocsátás, de ez rendelkezik az egyik legalacsonyabb karbonlábnyommal a skálázható termelő technológiák közül.
A Napenergia karbonlábnyoma 45g CO2e/kWh (IPCC 2014). A napenergia nem tűnik nagyon zöldnek, hogyha ebbe beleértjük a panelek elkészítésének és a szállításának karbon lábnyomát is. Viszont ezt az értéket az alacsony szén-dioxid gyártási technikák segítségével lejjebb lehet vinni a jövőben. Vékonyfilm napelemeknél – 12g CO2e/kWh, kristályos lapnál 24g CO2e/kWh, (Forrás: 2016 EURACTIV)
A nagy vízi erőművek karbonlábnyoma 24g CO2e/kWh (IPCC 2014). A duzzasztógátaknak jelentős mennyiségű magas szén-dioxid kibocsátást eredményező betonra van szükségük, de a hosszú életük miatt ezek a számok eloszlanak az éveken át tartó majdnem szén-dioxid mentes áramtermelés mellett.
Az árapály-turbina karbonlábnyoma – az üvegházhatású gázok kibocsájtásának átlagos szintje. Ez lefedi az egész életciklusán át tartó kibocsátást, beleértve a gyártást és a karbantartást is – körülbelül 18 gramm szén-dioxid megfelelője minden egyes kilowatt-órányi áramnak, amit generál (g CO2e/kWh). Egyéb tengeri technológiák, mint például a hullámerőművek még a fejlesztés korai szakaszaiban vannak, tehát így nem igazán lehetséges felbecsülni  a lehetséges karbonlábnyomukat jelenleg.
Az atomenergia karbonlábnyoma 12g CO2e/kWh (IPCC 2014). Az atomerőmű kibocsátásának nagy része az építésekor és leszerelésekor keletkezik. Ezen kibocsátásokat átlagossá téve a közel szén-dioxid mentes működtetésük hosszú évein keresztül helyezi az atomenergiát az alacsony szén-dioxid kibocsátású energiaforrások közé. A kiszámíthatatlan nukleáris baleset esetén a legnagyobb negatív változásokat okozhatja az adott területen.
A gáztüzelésű erőművek karbonlábnyoma 490g CO2e/kWh (IPCC 2014). A gáz még sok éven keresztül szerepet játszhat a következő generációknál a csúcsigények kielégítésében. Viszont a Párizsi Klímaegyezmény kötelezettségvállalás feltételeinek megfelelése miatt, további ilyen erőművek építésére nem kerülhet sor.
A széntüzelésű erőművek karbonlábnyoma 820g CO2e/kWh (IPCC 2014), de Észtországban pl. 1515 g/kWh, EASAC 2007. A szén az egyik legnagyobb kibocsátók közé tartozik az üzemanyagok között. Tehát annak érdekében, hogy megfeleljünk a Párizsi Klímaegyezmény kötelezettségvállalás feltételeinek, további széntüzelésű erőművek építésére nem kerülhet sor a meglévőket pedig be kell zárni.
Az olajtüzelésű erőművek karbonlábnyoma 650g CO2e/kWh. A hátralevő olajtüzelésű erőműveket – melyeket jelenleg már csak arra használnak, hogy kielégítsék a csúcsigényt – fokozatosan meg fogják szüntetni 2015 után.

Geotermikus erőművek 34 g/kWh,( IPCC 2014), és Biomassza erőművek 230 g/kWh, (IPCC 2014).

Forrás: edfenergy.com

rampi

Recent Posts

A ‘fenntartható’ nem fenntartható: az ESG talpraállítása

A “fenntartható” szó exponenciális sebességgel szaporodik, hamarosan már minden mondatban szerepelni fog, akár többször is. Viszont…

1 nap ago

*** Extrém FIGYELMEZTETÉS ***

Vörös riasztás: A bolygó veszélyben ! A jelentésből kiderül, hogy 2023 volt az eddigi legmelegebb…

6 nap ago

Éghajlatváltozás és az egyre nagyobb szerepű karbonsemlegesség

Az éghajlatváltozás a világgazdaság iparosodásának nem szándékolt következménye. Az emberi tevékenység nagy mennyiségű CO2-t és…

2 hét ago

A túlnépesedés még mindig óriási probléma

A túlnépesedés még mindig óriási probléma: interjú Jane O'Sullivannal. Februárban interjút készítettem Chris Bystroff biokémikussal,…

3 hét ago

Az éghajlatkutatók egy része sem tudja, hogy mi van?

Tizedik egymást követő havi melegrekord riasztja és zavarba hozza az éghajlatkutatókat. Ha az anomália augusztusig…

3 hét ago

Al Gore – Amiről a fosszilis energiaágazat hallgat

Ebben az energikus előadásban, a Nobel-díjjal kitüntetett Al Gore a klímaválság megoldásának útjában álló két…

4 hét ago