Categories: Felelős társaságok

A Chio is beszáll a TerraCycle újrahasznosítási programjába

A Chio termékek gyártója, az Intersnack Magyarország Kft. segítségével a TerraCycle Európában elsőként Magyarországon indítja el a sós ropogtatnivalók csomagolásainak gyűjtését.

A magyar származású Tom Szaky által alapított, New Yorki központú TerraCycle, amely a hagyományos módon nem vagy nehezen újrahasznosítható hulladékok gyűjtésével és újrahasznosításával foglalkozik, 2013 márciusában a Chips Brigáddal bővíti tevékenységét. Így lehetővé válik, hogy a sós ropogtatnivalók csomagolásai ezentúl ne a szemét-lerakóhelyekre kerüljenek, hanem újrahasznosuljanak, pl. tolltartóként vagy éppen „upcycled” hátizsákként öltsenek testet. A gyűjtőprogram nem csak a környezettudatosságra hívja fel a figyelmet, hanem arra is lehetőséget nyújt, hogy a résztvevők jótékony célokat támogathassanak.

Alig egy évvel első magyarországi programjának elindítása után a TerraCycle most a Chio termékek gyártójával, az Intersnack Magyarország Kft-vel karöltve kezdi meg következő újrahasznosító programját. A sós ropogtatnivalók csomagolásait eddig nem lehetett újrahasznosítani, de az együttműködésnek köszönhetően a csomagolások ezentúl új életre kelhetnek. A tasakokból, tálcákból újszerű, környezetbarát termékek készülhetnek, többek között műanyag használati tárgyak, táskák, hátizsákok, irattartók. A teljes körű „recycling” egyike a legzöldebb hulladékkezelési módszereknek, ami alternatívát kínál a hulladékégetéssel és -lerakással szemben.

Az akcióban a környezettudatosság népszerűsítése mellett a jótékonyság is fontos szerepet kap. A programra magánszemélyek, csoportok, vállalatok és szervezetek egyaránt ingyenesen regisztrálhatnak a TerraCycle weboldalán. A részvételhez legalább 1500 g súlyú csomagolóanyagot kell összegyűjteni majd postai úton a TerraCycle címére küldeni. A csomagküldésért nem kell fizetni, mivel a Chio és a TerraCycle ennek költségeit átvállalja. A TerraCycle minden egység beküldött csomagolás után két forintot ír jóvá a gyűjtők számláján. Az összegyűjtött összeget a brigádtagok félévente felajánlhatják az általuk választott alapítványok, nonprofit szervezetek számára.

Az Intersnack elsőként Magyarországon biztosít lehetőséget a sós snackek csomagolásainak újrahasznosítására. A programban márkától és mérettől függetlenül gyűjthetők a chipsek, puffasztott snack-ek, sós pálcikák, krékerek, perecek, sós magvak, pattogatott kukoricák csomagolóanyagai.

Merkler Róbert, az Intersnack Magyarország ügyvezető igazgatója a programmal kapcsolatban a következőket mondta: „Az Intersnack vállalatcsoport tulajdonosai generációk óta a Pfeifer és Langen családok. A családtagok azt a legfőbb célt tűzték ki a menedzsment elé, hogy a vállalatcsoportot örökül hagyhassák a gyermekeiknek, unokáiknak. Tehát – bár a nyereség is fontos cél, – de elsőbbséget élvez a hosszú távú fennmaradás biztosítása. Mindez jól illeszkedik a fenntartható fejlődés gondolatához, amely egyrészt a fogyasztók, másrészt a természeti környezet iránti fokozott felelősségvállalásra ösztönöz minket. Számos energia- és alapanyag takarékossági projektünk van és egy jelentős szennyvíztisztító beruházás előkészítésén is dolgozunk. Most pedig végre kiléphetünk a gyárkapun és a TerraCycle segítségével a fogyasztóinkat is felelős gondolkodásra ösztönözhetjük. Így a termékeink csomagolóanyagai kevésbé terhelik majd a természeti környezetet.”

A Chio és a TerraCycle ezzel a programmal szeretné felhívni a fogyasztók figyelmét a környezetvédelem és az újrahasznosítás fontosságára. A hulladék fogalmának újragondolásával a TerraCycle lehetőséget biztosít gyűjtőinek, hogy csökkentsék a környezetükre gyakorolt negatív hatásukat. A magyarországi születésű Tom Szaky által 2001-ben alapított cég ma már 21 országban 35 millió ember részvételével működik sikeresen. A cég az elmúlt években a nem, vagy csak nehezen újrahasznosítható hulladékok összegyűjtésével és felhasználásával ezerötszáz féle új környezetbarát terméket hozott létre.

Ha többet szeretne megtudni a programról, vagy regisztrálna a Chips Brigád tagjaként, látogasson el a www.terracycle.hu weboldalra!

A Terracycle-ről

A TerraCycle, Inc. egy nemzetközi, újrahasználattal és újrahasznosítással foglakozó vállalat, amely a nehezen újrahasznosítható csomagolóanyagokból mindenki számára elérhető és innovatív termékeket készít. A 2001- ben alapított TerraCycle (www.terracycle.hu) világelső a nem újrahasznosítható fogyasztói csomagolási hulladékok gyűjtésében és újrahasznosításában. A TerraCycle több mint 30 világmárkával dolgozik együtt világszerte, olyan használt csomagolóanyagok és termékek gyűjtésében (chipses zacskó, édességcsomagolás, italos zacskó, írószer, fogkefe, stb.), amelyek máskülönben a hulladék-lerakóhelyekre kerülnének.

A gyűjtött hulladékból újrahasznosított anyagok és termékek készülnek, amelyeket az interneten vagy nagyobb áruházakban értékesítenek. A hulladékot a TerraCycle Brigádprogramok keretein belül gyűjti. Magyarországon a Brigádtagok minden visszaküldött csomagolóanyag után két forintot kapnak. A programban résztvevők maguk rendelkezhetnek arról, hogy az összegyűjtött hulladék után kapott pénzösszeget mely jótékony szervezetnek, alapítványnak ajánlja fel. További információ a cégről és a programhoz való csatlakozásról a www.terracycle.hu oldalon található.

Forrás: https://www.terracycle.hu

rampi

Recent Posts

*** Extrém FIGYELMEZTETÉS ***

Vörös riasztás: A bolygó veszélyben ! A jelentésből kiderül, hogy 2023 volt az eddigi legmelegebb…

6 óra ago

Éghajlatváltozás és az egyre nagyobb szerepű karbonsemlegesség

Az éghajlatváltozás a világgazdaság iparosodásának nem szándékolt következménye. Az emberi tevékenység nagy mennyiségű CO2-t és…

5 nap ago

A túlnépesedés még mindig óriási probléma

A túlnépesedés még mindig óriási probléma: interjú Jane O'Sullivannal. Februárban interjút készítettem Chris Bystroff biokémikussal,…

2 hét ago

Az éghajlatkutatók egy része sem tudja, hogy mi van?

Tizedik egymást követő havi melegrekord riasztja és zavarba hozza az éghajlatkutatókat. Ha az anomália augusztusig…

2 hét ago

Al Gore – Amiről a fosszilis energiaágazat hallgat

Ebben az energikus előadásban, a Nobel-díjjal kitüntetett Al Gore a klímaválság megoldásának útjában álló két…

3 hét ago

A tudósok figyelmeztetése a túlnépesedésről…

A tudósok figyelmeztetése a túlnépesedés és az élő rendszerek problémájáról. Az embereknek számos saját rendszerük…

1 hónap ago