Minden, amit a bioüzemanyagról tudni akartál

Egyre több szó esik a fenntartható forrásból is származó bioüzemanyagokról, egyre több légitársaság vásárol ilyen tüzelőt, mondván, jelentősen képes csökkenteni a károsanyag-kibocsátást. Erről beszélgettünk Genfben az amerikai Noyes Law Corporation tanácsadó cég szakértőjével, a Low Carbon Fuel Coalition korábbi vezetőjével, Graham Noyes-szal, aki a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) december közepén tartott, genfi konferenciájának egyik előadója volt.

Minden, amit a bioüzemanyagról tudni akartál | ClimeNews - Hírportál

Először is tegyük helyre az alapfogalmakat. Mit nevezünk bioüzemanyagnak?

Nos, tágabb értelemben bioüzemanyagnak nevezünk minden olyan nem fosszilis alapú tüzelőanyagot, amely biogenikus, élő organizmusok által termelt anyagokból épül fel. Ez az Egyesült Államokban általában az etanolhoz használt kukorica, amelyet Európában most már 10 százalékban kevernek az üzemanyaghoz.

De bioüzemanyagnak tekinthetjük a különböző hulladékokból, melléktermékekből készült tüzelőanyagot is, az alapanyag lehet használt sütőolaj, élelmiszeripari maradványok és biomassza is.

Graham Noyes korábban a Low Carbon Fuel Coalition vezetője volt. | ClimeNews

Miért tekint most „zöld mennyországként” a bioüzemanyagokra a légiközlekedési ipar?

Alapvetően az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése miatt terelődött nagy figyelem erre a technológiára, de a fenntarthatósággal kapcsolatos aggodalmak is közre játszanak. Jelenlegi tudásunk szerint a kereskedelmi repülésben megmarad a folyékony üzemanyag, mert nincs megfelelő, rendelkezésre álló, elektromosságra alapuló technológia. A forgalom folyamatos bővülése miatt azonban egyre nagyobb kihívás az emissziók csökkentése. Erre pedig adekvát válasz volt a bioüzemanyag, amelynek csökkentett emissziós szintje van.

Mindenki azt mondja, hogy akár 80 százalékkal képes csökkenteni az emissziós szintet, de hogyan? Milyen technológia van mögötte?

A különbség életciklus-számítás alapján jön ki a hagyományos kerozinhoz képest. Ebbe beleszámolják a kitermelés, a finomítás, a szállítás, valamint a felhasználás, tehát az elégetés során keletkező szén-dioxid-mennyiségét. Ezt összehasonlítják a bioüzemanyag előállítása során keletkező értékkel, amely már csak azért is alacsony, mert nem kell a föld alól kibányászni az alapanyagot.

Ez a különbség lehet akár 80 százalék is, de az égetés során persze ugyanannyi szén-dioxid termelődik, mint a hagyományos kerozin égetésénél.

Minden, amit a bioüzemanyagról tudni akartál | ClimeNews - Hírportál

Mindezzel együtt egyre nagyobb a termékek iránt az érdeklődés, az IATA pedig folyamatosan kérleli a kormányokat, hogy támogassák a gyártási kapacitás növelését. Ezek szerint a mostani igényeket sem tudják kielégíteni? Mi lesz, ha még nagyobb lesz mennyiséget kell előállítani?

Igen, a gyártási kapacitás egyelőre nagyon alacsony, ennek több oka is van. Egyrészt vadonatúj üzemanyagról, termékről van szó, a rájuk vonatkozó specifikációkat és törvényi szabályozást csak az elmúlt 5 évben kezdték bevezetni. Másrészt a technológia maga egyelőre drágább, az előállítás pedig bonyolult, ezért a bioüzemanyag is drága. És innen beindul az ördögi kör. Ahhoz, hogy beruházásokat generáljának bevétel kell, de a magas költségek miatt magas az ár, így alacsony a kereslet. Ezzel szemben pedig egy régóta jól beszabályozott üzemanyag-termelés van kiforrott és olcsó technológiával.

Így aki ma belevág a bioüzemanyag-bizniszbe, az tőkeköltéssel fordít erre a célra. Ezért van szükség a kormányok segítségére, hogy a kapacitás meglegyen, utána elkezdhet csökkenni az ár, ez versenyképesebb terméket, nagyobb keresletet, majd bevételt, és több forrást jelent a jövőbeni beruházásokra.

Minden, amit a bioüzemanyagról tudni akartál | ClimeNews - Hírportál

De mindehhez az is kell, hogy a gyártók bizonyítsák, nagy tétel előállítását is meg tudják oldani nyereségesen. Kaliforniában a Fulcrumnak és a Red Rocknak van gyártókapacitása, összesen évi pár tízmillió gallonról beszélünk. Ők korábban már bizonyították, hogy kis tételben nincs az az üzleti modell, amivel nyereséges lenne a termelés. Most rajtuk a sor, hogy újra bizonyítsanak, de ehhez kormányzati segítségre is szükségük van.

Tételezzük fel, hogy beindul a gyártás nagy tételben, és még nyereséges is. Mekkora részt kellene a bioüzemanyagnak kitennie, hogy mérhető és jelentős változást érjenek el az emissziókban? Egyáltalán lesz elég alapanyag, amiből elő tudják majd ezt a mennyiséget állítani?

Az alapanyag kérdése nagy gond, mert hatalmas tételről beszélünk.

A légiközlekedésnek szánt bioüzemanyag gyártásának viszont nem szabad az élelmiszer-ellátás rovására történnie, illetve az esőerdők további kivágását is meg kell akadályozni. Ezt a biomassza iránti megnövekedett kereslet generálhatja.

A bioüzemanyagoknak mintegy 20-30 százalékos arányt kellene kitennie. Annyi biztos, hogy a technológiákat versenyeztetni kell, és a hibrid rendszereknek is fontos szerepük lesz a károsanyag-kibocsátás csökkentésében.

Forrás: AIRportal.hu

Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.