Önkéntes piac (VER)

Szingapúri karbonkredit piac 21%-os éves növekedési ütemben

2023-ban a szingapúri szén-dioxid-kredit piaci mérete eléri a 14,5 millió USD-t.

A jelenlegi iparági adatok szerint ez 2030-ra várhatóan 55,14 millió USD-re ugrik, ami 2023 és 2030 között 21%-os összetett éves növekedési ütemet (CAGR) tükröz.

Tavaly év végén a Fenntarthatósági és Környezetvédelmi Minisztérium (MSE) és a Nemzeti Környezetvédelmi Ügynökség (NEA) bevezette a nemzetközi szén-dioxid-kibocsátási keretrendszer (ICC) támogathatósági kritériumait.

A Párizsi Megállapodás 6. cikkével összhangban a szingapúri ICC-keret elősegíti a globális együttműködést az éghajlati fenntarthatósági célok elérése érdekében. A nemzetközi szén-dioxid-piacok hatékony együttműködése tovább fogja erősíteni Szingapúr célját, hogy 2050-re elérje a nettó nulla kibocsátást.

Vessen egy gyors pillantást a grafikonra, hogy megismerje a piac méretét és a főbb szereplőket.

A továbbiakban mélyen belemerülünk a szingapúri szénhitel-piac elemzésébe, feltárva annak jelenlegi helyzetét, főbb tendenciáit és jövőbeli kilátásait.

Szingapúri karbonkreditek piaca – jelenlegi elemzés

2021 decemberében Lawrence Wong, szingapúri pénzügyminiszter kijelentette:

“Sok szempontból úgy véljük, hogy jó helyzetben vagyunk ahhoz, hogy Délkelet-Ázsia és a csendes-óceáni térség szén-dioxid-kereskedelmi és -szolgáltatási központjaként működjünk, tekintettel arra, hogy a szakmai szolgáltatások, az árukereskedelem és a pénzügyi szolgáltatások regionális központjaként vagyunk megalapozva”.

Hozzátette továbbá, hogy az országban már több mint 70 szén-dioxid-szolgáltató és -kereskedelmi vállalat működik, amelyek Szingapúrban bázisként szolgálják ki a régiót és vesznek részt a szén-dioxid-piaci tevékenységekben.

A szingapúri szén-dioxid-piac növekedését elősegítő kulcsfontosságú tényezők elsősorban a következőknek tulajdoníthatóak:

  • az éghajlatváltozással kapcsolatos tudatosság növekedése;
  • a kormányzati szabályozások végrehajtása;
  • és a vállalati fenntarthatósági kötelezettségvállalások előtérbe helyezése.

Szingapúr nagymértékben támaszkodik a megújuló energiaforrásokkal kapcsolatos projektekre, mint például a nap-, szél- és vízenergia, hogy a szén-dioxid-kibocsátási egységek (VCU-k) iránti keresletet növelje. A piaci dinamika azt mutatja, hogy a szingapúri kormány számos kezdeményezést hajtott végre annak érdekében, hogy elérje a hazai szén-dioxid-kibocsátási egységek piacának tervezett értékét.

Kormányzati rendeletek: A szén-dioxid-árképzésről szóló törvény

A szén-dioxid-árképzési törvény előírja az üvegházhatású gázok (ÜHG-k) kibocsátásának közzétételét, és e kibocsátásokhoz kapcsolódó adót vet ki. Célja, hogy ösztönözze a vállalkozásokat és az iparágakat szén-dioxid-kibocsátásuk aktív csökkentésére. A szén-dioxid-adó 2019 elején 5 USD/ tonna CO₂-egyenérték (tCO₂e) összegben került megállapításra, de a nettó nullás cél támogatása érdekében az adót 2024-ben és 2025-ben 25 USD/tCO₂e összegre emelik, majd 2026-ban és 2027-ben várhatóan 45 USD/tCO₂e összegre, 2030-ra pedig 50-80 USD-re emelkedik.

Az adórendszer minden olyan vállalkozásra vonatkozik, amely évente legalább 25 000 tonna üvegházhatású gázt bocsát ki. Ez még inkább összhangban van a 2030-ig elérendő 55,14 millió dolláros becsült céllal. A kormány nem csak erre, hanem az energiahatékonysági programokra is összpontosít, hogy ösztönözze a tiszta és megújuló energiaforrások használatát.

A legújabb jelentések szerint pedig a kormány célul tűzte ki, hogy 2030-ra 50%-kal csökkenti a szén-dioxid-kibocsátást, és legkorábban 2050-re éri el a nettó nulla kibocsátást.

ESG-politikák a szén-dioxid-mentesítési kötelezettségvállalások felé

A hosszú távú fenntarthatósági célokat a szervezet egyéni céljai és értékei, valamint a földrajzi környezet alakítja. Prioritást élveznek az energiahatékony költségmegtakarítások, az energiabiztonság és a dekarbonizáció felé való előrehaladás. Ez a vállalati szektor kollektív kötelezettségvállalása arra, hogy 2050-re elérje a nettó nullát.

Az NCCS Singapore szerint a városban jelenleg több mint 70 szervezet kínál karbonszolgáltatást, ami a legmagasabb koncentrációt jelenti Délkelet-Ázsiában. A globális vállalatok és a helyi beállítások erőforrásokat fektetnek be, hogy létrehozzák és megerősítsék szén-dioxid-szolgáltatási platformjaikat az országban.

Az egyik figyelemre méltó erőfeszítést a GoNetZero tette, amely egy egyablakos digitális megoldást indított a megújuló energia tanúsítványok, a szén-dioxid-kibocsátási egységek és a szén-dioxid-gazdálkodás számára. Az EDB Corporate Venture Launchpad programjának támogatásával indított GoNetZero nagy- és kisvállalkozásokkal (megújuló energiával foglalkozó vállalatokkal) köt partnerséget, segít nekik karbonkreditek vásárlásában, és innovatív, adatvezérelt megoldásokat kínál a nettó nullára irányuló erőfeszítéseik nyomon követésére.

Hogy csak néhányat említsünk, a KPMG, a Sembcorp Industries, a Microsoft, a Global Centre for Maritime Decarbonization (GCMD) stb. jelentős szerepet játszik a szingapúri karbonsemlegesítésben.

Az alábbi infografika világosan bemutatja, hogy a technológia miként használhatja ki az ESG-politikákat:

Szingapúr robusztus szén-dioxid-kereskedelmi ökoszisztémája

Először is, Szingapúr elkötelezettsége a környezeti fenntarthatóság mellett és a karbonsemlegesség előmozdítására irányuló kezdeményezései arra ösztönzik, hogy a szén-dioxid-kibocsátási egységek kereskedelmének fő piacán legyen. Egyszerűen fogalmazva, a kormány szilárd támogatása életképes kereskedési környezetet teremt a szén-dioxid-kibocsátási egységek cseréjéhez.

A Szingapúri Zöld Terv 2030 néven ismert Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégia végrehajtásával a város magasra teszi a mércét a kedvező szén-dioxid-kereskedelmi piac számára.

Másodszor, a szingapúri karbonkredit-piac kiemelkedő piacvezetői a Climate Impact X, a Carbon Credit Capital, a Carbonbay, a South Pole és a Triple Oxygen. A Carbonbay például 2022 szeptemberében bevezetett egy forradalmi, az ázsiai és csendes-óceáni piacokra szabott szén-dioxid-kereskedelmi és kompenzációs platformot. Ez az élvonalbeli platform lehetővé teszi a szervezetek számára, hogy karbonkrediteket szerezzenek, miközben aktívan részt vesznek a regionális kompenzációs projektek előmozdításában.

Ezeknek a nagy szereplőknek a szingapúri létezése számos lehetőséget kínál a karbonkreditek megvásárlására, eladására és tárolására, ezáltal erősítve a szén-dioxid ökoszisztémát.

Élő közvetítés: A szénhitel-piac népszerűsítésének legegyszerűbb módja

Az élő közvetítés potenciálisan hozzájárulhat a szén-dioxid-piacok népszerűsítéséhez és megértéséhez. Ez egy közvetlen interaktív platform az elemzők számára, ahol megvitathatják a piaci trendeket és a politikai változásokat, és betekintést nyújthatnak a szén-dioxid-kibocsátási egységek áraiba. Tekintettel a szén-dioxid-piacok dinamikus jellegére, a politikai fejleményekről, szabályozási változásokról és kormányzati kezdeményezésekről szóló élő megbeszélések folyamatosan tájékoztathatják a közönséget a változó helyzetről.

Számos technológiai vállalat és start-up már megkezdte a szén-dioxid-piaccal kapcsolatos virtuális konferenciák vagy események szervezését. Ez platformot biztosít a résztvevők közötti hálózatépítéshez, együttműködéshez és eszmecseréhez.

Mindent összevetve Szingapúr stratégiai helyzetben van ahhoz, hogy a szén-dioxid-szolgáltatások és -kereskedelem központi csomópontjává váljon Délkelet-Ázsiában és a tágabb ázsiai csendes-óceáni térségben egyaránt. Ezért a 2030-ra kitűzött 55,14 millió dolláros cél elérése 21%-os CAGR mellett nagy valószínűséggel elérhető.

Forrás: Ground News


 

rampi

Recent Posts

Szén-dioxid kibocsátás és oxigénkoncentráció

Hogyan hat a jövőbeni felmelegedés és CO2-kibocsátás az oxigénkoncentrációra? Az oxigénszint csökken a fosszilis tüzelőanyagok…

3 nap ago

A ‘fenntartható’ nem fenntartható: az ESG talpraállítása

A “fenntartható” szó exponenciális sebességgel szaporodik, hamarosan már minden mondatban szerepelni fog, akár többször is. Viszont…

1 hét ago

*** Extrém FIGYELMEZTETÉS ***

Vörös riasztás: A bolygó veszélyben ! A jelentésből kiderül, hogy 2023 volt az eddigi legmelegebb…

2 hét ago

Éghajlatváltozás és az egyre nagyobb szerepű karbonsemlegesség

Az éghajlatváltozás a világgazdaság iparosodásának nem szándékolt következménye. Az emberi tevékenység nagy mennyiségű CO2-t és…

3 hét ago

A túlnépesedés még mindig óriási probléma

A túlnépesedés még mindig óriási probléma: interjú Jane O'Sullivannal. Februárban interjút készítettem Chris Bystroff biokémikussal,…

4 hét ago

Az éghajlatkutatók egy része sem tudja, hogy mi van?

Tizedik egymást követő havi melegrekord riasztja és zavarba hozza az éghajlatkutatókat. Ha az anomália augusztusig…

4 hét ago